BURNO NA SKUPŠTINI

Tomašević o prijetnjama smrću: ‘Očekivao sam ih, na takvoj sam funkciji‘; Klisović: ‘Gradonačelnik nije jedini...‘

Mostovac Goluža optužio ga je da se ‘drastično promijenio‘ zbog straha za vlastiti život

Sjednica Gradske skupštine u četvrtak obilježena je u utorak pauzama oporbe koje su odgodile početak aktualca, kao i tvrdnjom gradonačelnika Tomislava Tomaševića da je prijetnje smrću i očekivao.

“Nije mi jasno kako netko očekuje da netko poput mene na ovakvoj funkciji mijenja stvari u gradu, a da neće dobiti prijetnje smrću. Ja sam to očekivao. Tko prijeti, za što prijeti, kada su ozbiljne prijetnje smrću, to će istražiti policija”, rekao je Tomašević na aktualnom satu odgovarajući zastupniku Mosta Trpimiru Goluži.

Osvrnuo se time na svoju jučerašnju izjavu u intervjuu Mreži TV, istaknuvši da ga takve prijetnje neće pokolebati, iako ga je Goluža optužio da se “drastično promijenio” zbog straha za vlastiti život.

“Današnji Tomislav Tomašević je potpuno različit od Tomaševića prije izbora u gradu. Molim nadležne da provedu istrage”, rekao je Goluža.

Predsjednik Skupštine Joško Klisović dodao je da gradonačelnik, u sustavu grada, “nije jedini koji dobiva takve prijetnje”, no nije detaljno objasnio tko ih još dobiva.

Sama sjednica Skupštine počela je pauzama i tom se dinamikom rasprava o dnevnom redu zaključila tek iza podneva.

Pauze su održane na zahtjev klubova Mosta i Stranke rada i solidarnosti, koji su na samoj sjednici pisali točke koje žele uvrstiti po hitnom postupku kao točku dnevnog reda.

Most je tražio da se u roku od 30 dana izmijeni Prostorni plan u Brezovici i lokacija od 72 hektara poljoprivrednog zemljišta, koje je grad planirao dati u zakup poljoprivrednicima, prenamijeni u zemljište društvene namjene.

Povučena točka o zakupu poljoprivrednog zemljišta

Gradonačelnik je, zbog takvih kritika, samoinicijativno predložio povlačenje prijedloga o raspisivanju javnog natječaja o zakupu poljoprivrednog zemljišta, no oporbu je upozorio da će time, s njima, “podijeliti političku odgovornost”, jer postoji lošiji scenarij.

Moguće je, upozorio je oporbenjake, da sada ministarstvo samostalno raspiše svoj natječaj te da u tom slučaju uskrati suglasnost na prijedlog o prenamjeni zemljišta.

“Mi se slažemo da vrijedno poljoprivredno zemljište treba biti iskorišteno za društvenu namjenu.

Povući ćemo točku, napraviti još jedne konzultacije s ministarstvom poljoprivrede (...), ali u dobroj vjeri, s obzirom da je cijela oporba bila za to, mi ćemo sada zajedno podijeliti političku odgovornost”, rekao je Tomašević.

SDP-ovac Ivan Račan osvrnuo se na izjavu HDZ-ovca Marija Župana u kojoj Tomaševića proziva zbog poskupljenja vode, koje je neprihvatljivo jer mu HDZ, odnosno Vlada financira povoljnu cijenu energenata.

“Neću vas pitati o Županu koji se identificira s Vladom (...). Molim Vas, objašnjenje, što to Vlada RH ustupa Zagrebu, i ako da, kako to odstupa od onoga što Vlada daje drugim jedinicama lokalne samouprave (JLS)”, upitao je Račan vlast.

Tomašević je ustvrdio da Zagreb nema povlašteni status u odnosu na druge, a da poskupljenje vode uopće nije vezano za energente, nego za činjenicu da Zagreb ima vjerojatno najgoru vodoopskrbnu infrastrukturu u koju se nije ulagalo zadnjih 60-ak godina.

Nezavisni zastupnik Ivica Lovrić ustvrdio je da Tomašević konzumira ugovore s tvrtkama povezanima s Petrom Pripuzom u peterostrukoj vrijednosti u odnosu na ono što je konzumirao njegov prethodnih Bandić.

Gradonačelnik mu je odgovorio da su jedna stvar sklopljeni ugovori, a druga stvar njihova konzumacija, istaknuvši da 90 posto biootpada i sav glomazni otpad, unatoč sklopljenim ugovora, Holding oporabljuje sam.

Na sjednici Skupštine rečeno je i kako je 22. veljače pokrenuta javna rasprava o urbanističkom uređenju Bloka Badel, a građani u njoj mogu sudjelovati do 23. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:13