‘GRAD ĆE POKRIVATI‘

Tomašević o skupljem plinu: ‘Pazimo da ne dođe do šokova koje škole, vrtići i bolnice neće moći izdržati‘

Zagrebački gradonačelnik kaže kako se nada da će Vlada ići s paketom mjera koji će spriječiti rast cijena plina za građane

Tomislav Tomašević

 Davor Pongracic/CROPIX

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sa suradnicima je ispred Centra za zdravlje mladih predstavio web aplikaciju Grada Zagreba "Mentalno zdravlje" i održao redovnu konferenciju za medije. Na upite o cijeni plina koja je eksplodirala i dovela do situacije u kojoj je dio poslovnih subjekata dobio i po nekoliko puta veće račune za plin od uobičajnenih, gradonačelnik je rekao kako će se Grad pobrinuti da dječji vrtići, škole i zdravstvene ustanove ne dođu u neodrživu situaciju.

“Jako mi je drago da ovo danas radimo”, rekao je Tomašević na predstavljanju aplikacije “Mentalno zdravlje” dodavši da je gradskoj vlasti ono jako bitno. “Ono što mogu reći je da sve što smo rekli vrijedi i dobro je, da ćemo takve inicijative nastaviti i unaprijediti. Hvalio sam ovaj projekt i kao zastupnik u Skupštini. Nema tu reklama ni marketinga, nego mladi ljudi preporučuju jedni drugima da dođu ovdje. To je najbolja vrijednost, ovo je jedan sjajan projekt”, rekao je Tomašević, a prenosi N1.

“Ova aplikacija je jedinstvena u Hrvatskoj. Postoji mnogo projekata vezanih za mentalno zdravlje, ali nisu bili objedinjeni i građani nisu znali da postoje”, kaže. Gradonačelnik je rekao i kako je zbog pandemije mentalno zdravlje svima narušeno, a da je mladima najteže jer im je uzet dio odrastanja.

Tomašević je izjavio i kako Zagreb ima ustanovu kojom bi se voljele pohvaliti i mnoge svjetske metropole - SUVAG.

Cijena plina

Tomašević kaže kako se nada da će Vlada ići s paketom mjera koji će spriječiti rast cijena plina za građane. “Treba ići s paketima, ne samo mjerama za sve, nego i s paketom koji financijski adresira energetsko siromaštvo. Da se na socijalno najugroženije građane najviše potroši. Ne govorimo samo o plinu, nego i električnoj energiji. I Grad Zagreb će napraviti što može. I u proračun smo, prvi put, stavili energetsko siromaštvo. Što se tiče povećanja cijena, posebno za dio poslovnih korisnika, to je problem uzrokovan dijelom individualnom odgovornošću uprave, dijelom enermnim rastom cijena koje su svugdje porasle”, govori Tomašević dodajući da je “gradska vlast u kontaktu s Vladom”.

“Prepucavanje nam neće pomoći, treba naći rješenje koje će biti najmanje bolno”, kaže.

Traženje rješenja

“Pazimo da ne dođe ni do kakvih udara, da ne dođe do udara cijene plina. Dom u Nazorovoj je državna ustanova i moramo naći rješenje”, kaže gradonačelnik poručujući da su “alternative vrlo problematične”.

“Grad će pokrivati”, kaže na pitanje o računima za dječje vrtiće, bolnice i škole.

“Što se tiče škola, vrtića, zdravstvenih ustanova, to je naša odgovornost i pazimo da ne dođe do šokova koje neće moći izdržati”, kaže gradonačelnik.

“Što se tiče Plinare, tražimo rješenja koja nisu u vezi s državom”, kaže Tomašević dodajući kako je svima očito da se radilo o “nesavjesnom poslovanju” koje je dovelo do ove situacije, prenosi N1.

“Nije problem samo s Gradskom Plinarom i ne može rješenje biti samo na razini jednog poduzeća”, kaže gradonačelnik dodajući da isti problem imaju i druge lokalne jedinice.

“Svi se možemo složiti da je Pučka kuhinja prioritet. Da u ovakvoj krizi dođe do situacije da Pučka kuhinja ne može funkcionirati, mislim da se stvarno ne bi smjela dogoditi takva situacija u Zagrebu”, kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2023 15:24