‘POČETAK PROMJENE‘

Tomašević o svojih 100 dana na vlasti: Što smo obećali, što smo ispunili, a na čemu radimo

‘Svjesni smo da 20 godina loših politika neće nestati preko noći. Ovaj proces traje i da svi rezultati ne mogu biti vidljivi odmah‘
Tomislav Tomašević
 Screenshot/YouTube

Prošlo je točno sto dana otkako je Tomislav Tomašević preuzeo funkciju gradonačelnika Grada Zagreba. Tom prigodom na svom službenom Facebook profilu objavio je video u kojemu se osvrnuo na sve što su napravili u metropoli.

- Dragi sugrađani, iza nas je 100 dana upravljanja Zagrebom, 100 dana nove vlasti, 100 dana prave promjene. Od prvoga dana uhvatili smo se u koštac s nagomilanim problemima - hrabro i odlučno...

... 20 godina loših politika neće nestati preko noći. Ali ono što smo obećali, to svaki dan i radimo - mijenjamo Zagreb u transparentniji, pravedniji i bolji grad za život svih stanovnika.

Ovo možda jest samo početak, ali je početak prave promjene - napisao je Tomašević na Facebooku.

- Obećali smo vam da ćemo dolaskom na vlast Zagreb osloboditi od korupcijske hobotnice. Od prvoga dana se borimo da se to i dogodi. Naše prve ključne mjere bile su preustroj gradske uprave, neovisna financijska analiza i revizija upravljanja gradskom imovinom - kao što smo i obećali u kampanji.

Već u prvim tjednima smanjili smo broj gradskih ureda s 27 na 16, skresali vozni park za dvije trećine, smanjili smo nerealne plaće pročelnika i posebnih savjetnika, poništili problematične javne nabave i suvišne troškove poput dekorativne rasvjete na Mostu mladosti.

Pokrenuli smo mobilne timove koji građanima pomažu ispunjavati zahtjeve za obnovu, ubrzali smo obnovu javnih zgrada i povećali prijave za fond solidarnosti s 11 na 540 milijuna kuna.

Raspisali smo javne natječaje u Holdingu za članove uprave te voditelje svih podružnica i tvrtki kćeri. Raspisali smo natječaj za školske odbore i za 400 mjesta došlo je čak 3000 prijava građana.

Promijenili smo odluku o zakupu javnih površina uz jednoglasnu podršku Gradske skupštine i time ukinuli mogućnost reketa u dodjeljivanju kućica i štandova u vrijeme Adventa.

Jednoglasnu podršku Skupštine dobili smo i za model kojim će se ljudi kojima su domovi oštećeni u potresu iz hostela i kontejnera smjestiti u gradske stanove.

Poslove koje Grad može sam obavljati, poput gospodarenja otpadom, počeli smo vraćati pod okrilje Grada. I nismo to radili sami: u gradskoj upravi, poduzećima i ustanovama radi čitav niz stručnjaka koji su spremni dati svoj obol promjeni - ljudi, koji kad im se pruži prilika da predlažu rješenja i rade samostalno, svoj posao rade kvalitetno.

Ono čega smo svi svjesni jest da 20 godina loših politika neće nestati preko noći. Poučeni iskustvom drugih europskih gradova, znamo da ovaj proces traje i da svi rezultati ne mogu biti vidljivi odmah, ali ono što smo u kampanji obećali, od prvoga dana na vlasti to i radimo svakoga dana - mijenjamo Zagreb.

Ovo možda je samo početak, ali je početak prave promjene - rekao je gradonačelnik u videu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:04