BITKA ZA ZAGREB

Tomašević obišao Brezovicu: ‘Već 20 godina tretiraju vas kao građane drugog reda‘

Za način funkcioniranja gradskih četvrti rekao je da ga je nužno promijeniti tako da same četvrti imaju veće ovlasti
Tomislav Tomašević
 Nera Simic/Cropix

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević izjavio je u srijedu u Brezovici da je nužno promijeniti način funkcioniranja gradskih četvrti kako bi one imale veće ovlasti, a stanovnici odlučivali u koje će se projekte uložiti proračunski novac.

Tomašević je ustvrdio kako je nevjerojatno slušati kandidate političkih opcija koje su 20 godina bile na vlasti i nisu napravile gotovo ništa za tu četvrt, a sada ponovno Brezovici obećaju ista obećanja, kao što su vodovod, kanalizacija, vrtići i revitalizacija dvorca.

Nedopustivim smatra i da se stanovnike bilo koje četvrti tretira kao građane drugog reda, a upravo se tako, smatra, 20 godina tretira stanovnike Brezovice koji u 21. stoljeću nemaju vodu i kanalizaciju, a kamoli druge komunalne standarde.

Za način funkcioniranja gradskih četvrti rekao je da ga je nužno promijeniti tako da same četvrti imaju veće ovlasti, a njihovi stanovnici odnosno predstavnici u vijeću gradske četvrti doista odlučuju u koje će se projekte uložiti proračunski novac, odnosno koji su prioritetni problemi.

Obećao je da će u Zagrebu razviti sustav zelene javne nabave, koji znači da će se u gradskim školama, vrtićima, domovima za starije, zdravstvenim ustanovama spremati hrana od namirnica proizvedenih u Zagrebu i okolici.

"Upravo je Brezovica četvrt koja ima najviše potencijala za tu vrstu proizvodnje voća, povrća, žitarica i drugih namirnica, koje bi od polja lokalnih OPG-ova putem modela zelene javne nabave gradskih ustanova stizale do stola", rekao je gradonačelnički kandidat.

Brezovica kao centra ekološkog turizma, poljoprivrede i zelena oaza

Na taj bi način, smatra grad poticao lokalni razvoj što bi posljedično, skraćivanjem lanca nabave, utjecalo i na smanjenje emisije stakleničkih plinova i stvaralo dodatnu vrijednost koja ostaje u lokalnoj zajednici.

"To je nešto na što ćemo staviti naglasak, kao i na revitalizaciju drugih sadržaja kojima bi Brezovica mogla postati centar za ekološki turizam, ekološku poljoprivredu i zelena oaza Grada Zagreba, što je i prikladno za 21. stoljeće", zaključio je Tomašević.

Nositeljica liste Možemo! za Vijeće Gradske četvrti Brezovica Irena Borovina upozorila je da se stanovnici Brezovice koja je zadnja na listi gradskih četvrti osjećaju kao "zadnja rupa na svirali" jer nemaju osnovnu infrastrukturu, poput vodovoda i kanalizacije ni dostatne vrtićke kapacitete.

"Prometno smo slabo povezani s ostatkom grada, ceste su u lošem stanju, a voljeli bismo imati i bolju internetsku povezanost s ostatkom svijeta", kazala je Borovina, ispričavši da se u Brezovicu u kojoj je odrasla vratila nakon 20 godina života u centru grada, ali se ništa nije promijenilo.

Dodala je da je Dom zdravlja i dalje mala trošna kućica na autobusnoj stanici, dok je dvorac, koji je jedini poznati simbol Brezovice potpuno propao. Vjeruje ipak da Brezovica ima puno potencijala postati sigurna i zelena oaza za život svih svojih stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:48