‘SUMNJIVI UGOVORI‘

Tomašević osniva Antikorupcijski ured? ‘Očito je da će iz ormara ispasti brojni kosturi‘

Tako bismo puno transparentnije mogli raditi u sljedeće četiri godine - rekao je član zeleno-lijeve platforme Zorislav Antun Petrović
Ivana Kekin, Tomislav Tomašević, Zorislav Antun Petrović, Marijana Sumpor
 Damjan Tadic/Cropix

Nove gradske vlasti u Zagrebu razmišljaju o osnivanju Antikorupcijskog ureda koji bi se bavio provjerom poslova iz vremena Milana Bandića, ali i potencijalnim slučajevima korupcije u mandatu zeleno-lijeve koalicije, potvrdili su Jutarnjem neki od njihovih vodećih članova.

- Već prvi uvidi u poslove donedavne zagrebačke vlasti sugeriraju da su se sklapali sumnjivi ugovori i bogate nabave, koji su nekome pogodovali. Tek smo na početku i još ne raspolažemo s puno dokaza, ali očito je da će iz ormara ispasti brojni kosturi. Zbog toga bi možda bilo dobro osnovati specijalni Antikorupcijski ured, koji bi se bavio takvim poslovima. Tako bismo puno transparentnije mogli raditi u sljedeće četiri godine - rekao je član zeleno-lijeve platforme Zorislav Antun Petrović, čelnik ORaH-a, koji je dio vladajuće koalicije.

Uostalom i četvrta točka koalicijskog sporazuma Možemo! - SDP, koji su predstavili Tomislav Tomašević i Peđa Grbin, definira da će se "postaviti internetska antikorupcijska platforma za prijavljivanje svih nepravilnosti i nezakonitosti rada gradske uprave i gradskih trgovačkih društava, posebno kod javne nabave ili natječaja".

Pitanje je hoće li se osnovati Antikorupcijski ured koji najavljuje Petrović ili će se time i dalje baviti zagrebački Gradski kontrolni ured.

Nepravilnosti

Gradski kontrolni ured obavlja poslove koji se odnose na: provođenje kontrola usmjerenih na osiguranje zakonitog, svrhovitog i pravodobnog prikupljanja i korištenja proračunskih sredstava i sredstava iz drugih izvora, ostvarivanja očekivanih rezultata te otkrivanja mogućih pogrešaka, odstupanja i nepravilnosti u gradskim upravnim tijelima, tijelima mjesne samouprave, vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina, u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada i ustanovama kojih je Grad osnivač, piše na web-stranicama Grada Zagreba.

Usto, taj ured obavlja unutarnju reviziju gradskih upravnih tijela, tijela mjesne samouprave, vijeća i predstavnika nacionalnih manjina i ustanova čiji je Grad osnivač, trgovačkih društava u vlasništvu Grada, odnosno u većinskom vlasništvu Grada i drugih pravnih osoba čiji je osnivač Grad, utvrđenih u Registru trgovačkih društava i drugih pravnih osoba, obveznika davanja izjave o fiskalnoj odgovornosti, osim onih trgovačkih društava koja su, sukladno propisima, obvezna uspostaviti unutarnju reviziju, suradnju s Državnim uredom za reviziju, Središnjom harmonizacijskom jedinicom Ministarstva financija i drugim nadležnim tijelima.

Na čelu je pravnica Ana Matijević. Ona je 2019. od Bandića nagrađena sa 50.000 kuna za dobar rad, iako je te godine Državna revizija pronašla više nepravilnosti.

Rezultat revizije

- Poslovni prostori davali su se na korištenje bez provedenih natječaja, iz proračunske zalihe potrošeno je 5 milijuna kuna za financiranje različitih manifestacija, vjerskih zajednica, udruga - objasnila je Biserka Čoh Mikulec iz Državne revizije. A ta su se sredstva smjela koristiti samo za nepredvidljive rashode - poput epidemije i potresa.

Usput, Uprava Zg holdinga 20. svibnja 2021. donijela je Akcijski plan za provedbu Antikorupcijskog programa za Holding za razdoblje 2021.-2022. Dakle, odluka koju potpisuje Ana Stojić Deban donesena je između 1. i 2. kruga lokalnih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:20