REAKCIJA GRADONAČELNIKA

Tomašević otkrio tko su uhićeni djelatnici grada: ‘Želimo da se raščiste svi sumnjivi poslovi‘

Mi kao nova gradska uprava smo potpuno posvećeni cilju da se surađuje s istražnim tijelima i raščiste svi sumnjivi poslovi, ističe
 Darko Tomas/Cropix

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u 12 sati održao je konferenciju za novinare vezano uz novu akciju policije i USKOK-a u kojoj je u srijedu uhićeno više osoba povezanih s Gradom Zagrebom.

- U 6.20 sati ujutro su u zgradu Gradske uprave došli djelatnici Uskoka i započeli s čuvanjem prostorija, pretres je u tijeku, u Uredu stručne službe gradonačelnika na trećem katu najviše. Pretresi su na još dvije lokacije, u Zavodu za za zaštitu spomenika, kulture i prirode i Zavodu za prostorno uređenja grada Zagreba - kazao je na početku pressice Tomašević pa potvrdio neka uhićenja:

- Pročelnica stručne službe gradonačelnika Šulentić je uhićena, isto kao i vozač Krajina. Druge informacije imam neslužbeno isto kao i vi. O sadržaju niti smijem znati, niti komunicirati o tome. Mi kao nova gradska uprava smo potpuno posvećeni cilju da se surađuje s istražnim tijelima i raščiste svi sumnjivi poslovi u ovom gradu. Ne želim više da ova gradska uprava i ova zgrada bude simbol korupcije i netransparentnosti. Za sve koji su uhićeni danas vrijedi presumpcija nevinosti, dok se ne dokaže da su krivi, pa ne mogu puno govoriti o tome - nije puno otkrio gradonačelnik.

image
Darko Tomas/Cropix

Kazao je i kako ne može komentirati je li situacija povezana s Adventom.

- Možda se radi o nekoliko predmeta, treba pričekati službeno priopćenje. Ukoliko se radi o Adventu, upozoravao sam krajem 2019. da su se kućice davale u podnajam i tako se oštećivao proračun grada Zagreba. Što se tiče situacije s javnim površinama u Zagrebu, jedna od prvih stvari koje sam napravio promijenio sam članove tog povjerenstva u potpunosti - naglasio je.

- Ovo je očito istraga koja traje već duže, vjerujem da se radi o kaznenim djelima za koje postoji sumnja već dulje vrijeme. Mi smo na potpunom raspolaganju što se tiče dokumentacije, isto tako sam najavio više revizija - ponovio je Tomašević i dodao kak otrebaju pričekati službene potvrde da bi mogli pričati o suspenzijama.

Podsjetimo, u novoj antikorupcijskoj akciji, koju od srijede ujutro provode policija i Uskok, po neslužbenim podacima privedeni su suradnici bivšeg gradonačelnika Milana Bandića i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić u čijem domu u Radićevoj ulici u Zagrebu traje pretraga.

image
Darko Tomas/Cropix

Od srijede ujutro u akciji su privedeni Bandićev vozač Zdravko Krajina, bivša članica Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup Jelena Čeklić, šefica stručne službe gradonačelnika Andreja Šulentić, te Denis Mohenski, poznat pod nadimkom "Kralj Adventa".

Zasad se nije mogla dobiti potvrda od policije i Uskoka, čiji su službenici jutros započeli izvide vezane za poslove bivše zagrebačke Gradske uprave krajem prošle i u prvoj polovici ove godine.

Uhićenja su navodno povezana za zagrebački Advent, ali i s drugim poslovima bivše gradske uprave.

Na meti Uskoka našli su se Kazimir Bačić i bivši većinski vlasnik Tvornice električnih žarulja Milan Lončarić. Bačiću se na teret stavlja posredovanja između tadašnjeg gradonačelnika i bivšeg većinskog vlasnika Tvornice električnih žarulja Milana Lončarića koji je također uhićen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. srpanj 2024 14:41