PRESICA GRADONAČELNIKA

Tomašević otkrio: Žičara se otvara u četvrtak za građane, evo koliko će koštati karte za vožnju

Najjeftinije će biti za one koji imaju pokaz, pa za građane Zagreba, a onda za sve ostale

Tomislav Tomašević

 Goran Mehkek/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je na redovnoj pressici u utorak kako je sljemenska žičara dobila sve dozvole, te da će za građane će biti otvorena od četvrtka.

- Mogu najaviti da su se stekli uvjeti, ona će sutra u podne svečano biti puštena u rad - rekao je.

Tomašević je otkrio i koliko će koštati karte za vožnju žičarom. Prvih mjesec dana cijena će biti promotivna - 30 kuna bit će karta za jedan smjer i 50 kuna povratna.

- Za mlade od 15 do 24 te starije od 65 godina je 20 kuna karta za jedan smjer i 30 kuna povratna karta, a za djecu do 15 godina i osobe s invaliditetom koji ostvaruju prava za pokaz ZET-a žičara će biti besplatna.

Za sve koji imaju pokaz cijena će ostati jednaka ovoj promotivnoj, a građani Zagreba plaćat će nešto skuplje - 40 kuna za jedan smjer i 70 kuna za povratnu kartu za odrasle, za mlade i starije 25 kuna za jedan smjer i 40 kuna za povratnu kartu.

Oni koji nisu iz Zagreba te nemaju pokaz plaćat će 75 kuna kartu za jedan smjer i 125 kuna za povratnu kartu za odrasle. Mladi i stariji plaćat će 50 kuna za jedan smjer i 75 kuna za povratnu kartu, a za djecu i osobe s invaliditetom žičara će koštati 20 kuna za jedan smjer i 30 kuna za povratnu kartu.

Napomenuo je kako misli da nikada neće biti zarade od žičare.

- Sa svim ovim cijenama, očekivani prihodi od prodaje su oko 14 milijuna kuna godišnje. Troškovi operativni, oni materijalni i troškovi plaća su 28 milijuna kn godišnje. S ovim cijenama 50 posto troškova ćemo morati pokrivati iz proračuna. Kapitalne troškove nećemo moći ni taknuti iz tih prihoda, ni jedan posto. Mi ćemo se truditi da u sljedećem razdoblju smanjimo operativne troškove i smanjimo razliku troškova za grad. No ovo je trenutno realna situacija. Najjeftinije je za one koji imaju pokaz, pa za građane Zagreba, a onda za sve ostale. Da posjetim, tu nikad zarade neće biti. Bit ćemo sretni ako ćemo moći dio troškova smanjiti - zaključio je Tomašević.

Tomašević je rekao kako su cijene diljem Europe i puno veće nego što će biti one u Zagrebu, no kako se uopće nije mislilo o dodatnom sadržaju na Sljemenu.

- Na Sljemenu fali sadržaja, bit će nam izazov za cijeli mandat da u suradnji s Parkom prirode Medvednica ostvarimo nove sadržaje - rekao je.

Dodao je da zbog troškova neće biti novih zapošljavanja.

- Neće biti novih zapošljavanja na sustavu žičare, preraspodijelit ćemo postojeće zaposlenike ZET-a. Bit će potrebno čak 43 zaposlenih da bi osigurali sigurnosni standard, barem godinu dana, govorimo o dvije smjene samo za pogon žičare. A još 50 za prodaju karata, čišćenje...

Gradonačelnik je na kraju komentirao afere koje potresaju Vladu i kazao kako bi bilo primjereno da se raspišu prijevremeni izbori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:35