SVEČANO U CENTRU

Tomašević otvorio pješačku zonu u Staroj Vlaškoj, progovorio je i o stadionu u Kranjčevićevoj

Imamo sve više automobila po glavi stanovnika, dok druge europske metropole idu u drugom smjeru - kaže Tomašević.

Danijela Dolenc, Tomislav Tomašević

 Damjan Tadic/Cropix

Pješačku zonu u Staroj Vlaškoj u centru Zagreba u nedjelju je otvorio gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuvši kako nema simbolički boljeg datuma da pješačku zonu puste u funkciju od današnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša, što je prvi korak u širenju pješačke zone.

Gradonačelnik je podsjetio da je pješačka zona u Staroj Vlaškoj već u funkciji tjedan dana, ali je zbog lošeg vremena svečanost tada bila odgođena za 5. lipnja, Svjetski dan zaštite okoliša.

Politika nove gradske vlasti jest širenje pješačke zone i u centru i u drugim dijelovima grada, što više javnog prostora, što više prostora za pješake i bicikliste, što više ulaganja u javni prijevoz, tj. što manje korištenja automobila u centru i u drugim dijelovima Zagreba, istaknuo je Tomašević.

Naglasio je kako to rade sve europske metropole, i "konačno je vrijeme da i grad Zagreb ide u tom smjeru".

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image

Scifidelity Orchestra

Damjan Tadic/Cropix

Tomašević upozorava kako je u Zagrebu jedno registrirano vozilo na dva stanovnika te da se taj trend nažalost pogoršava iz godine u godinu.

"Imamo sve više automobila po glavi stanovnika, dok druge europske metropole idu u drugom smjeru", kaže Tomašević.

Dodaje kako taj trend mogu preokrenuti jedino kroz ulaganje u biciklističku infrastrukturu, javni prijevoz i pješačke zone - i na tome rade.

image

Ida Prester Pesevski

Damjan Tadic/Cropix
image

Tomislav Tomašević

Damjan Tadic/Cropix

Poručio je da je pješačka zona u Staroj Vlaškoj prvi korak u novoj prometnoj politici Grada koja će se ostvariti do kraja ovog mandata, odnosno u sljedeće tri godine.

Kaže da su pješačke zone na neki način "dnevni borak na otvorenom za sve građane" te je zahvalio svima koji su doprinijeli da Stara Vlaška kao rodna ulica Augusta Šenoe, čiji je i spomenik u toj ulici, pretvori u pješačku zonu.

Napomenuo je da je uređenje Stare Vlaške privremeno te će biti raspisan javni natječaj kako bi se dobio njezin trajni izgled kao pješačke zone. Regulacija prometa je krenula prije tjedan dana i nije bilo nikakvih značajnih problema.

image
Damjan Tadic/Cropix
image

Stara Vlaška

Damjan Tadic/Cropix

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet rekao je da je sljedeće proširenje pješačke zone istočni dio Masarykove ulice, dio između Preradovićeve i Gundulićeve, a onda i zapadni dio do HNK, čime bi "zatvorili pješačku promenadu od Zrinjevca do HNK".

Novinari su gradonačelnika Tomaševića pitali i za plan Grada za nogometni stadion u Kranjčevićevoj ulici. On je istaknuo kako su naručili studiju da vide koliko bi koštala investicija u taj stadion jer će Dinamu kada će se rušiti i graditi novi stadion u Maksimiru, a za što će trebati oko dvije godine, trebati zamjenski stadion.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:36