KLJUČNA PROMETNICA

Tomašević otvorio produženu Branimirovu ulicu pa najavio prezentaciju o poslovanju Grada s Pripuzovom tvrtkom

Time je završena prva od tri faze izgradnje produžene Branimirove kojom se uvodi važan novi prometni pravac u Sesvetama

Tomislav Tomašević na otvaranju produžetka Branimirove ulice

 Josip Bandić/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević pustio je u utorak u promet produženu Branimirovu ulicu u Sesvetama, na dionici od Zagrebačke do Brestovečke ulice, dugačku nešto više od kilometra, koja je koštala oko 4,4 milijuna eura, što je financirano iz gradskog proračuna.

Time je završena prva od tri faze izgradnje produžene Branimirove kojom se uvodi važan novi prometni pravac u Sesvetama. Radovi su uključivali izgradnju prometnice s četiri trake, s obostranim pješačkim i biciklističkim stazama i zelenim pojasevima te autobusna ugibališta. Izvedena su i četiri nova raskrižja sa semaforima.

Tomašević je izrazio zadovoljstvo otvorenjem prve faze produžene Branimirove, koja je dužine nešto više od kilometar i dio je produžene Branimirove ulice, koja će u konačnici kada se realizira imati četiri kilometara. Vjeruje da će već sada njezinim korištenjem, bez obzira što još imaju za realizirati drugu i treću fazu, ipak rasteretiti promet, prije svega Sesveta.

Najavio je da će se sljedeća graditi treća faza Branimirove, od Ulice Ivana Ančića do Varaždinske ceste, a na kraju će se graditi druga faza, bit će izvedena poveznica, od Brestovečke do Ulice Ivana Ančića jer je građevinski najsloženija s obzirom da uključuje nadvožnjak iznad potoka Vuger i Kašinske ceste te propust iznad Planinarskog puta prema Medvednici.

- Ukupno sve te tri faze Branimirove su investicija od oko 20 milijuna eura i ovo je ključna obilaznica za rasterećenje prometa kroz Sesvete, kroz Zagrebačku, istaknuo je Tomašević.

Najavio je i kako planiraju realizaciju produženja Kolakove ulice od Dankovečke pa sve do Branimirove, što je investicija s dodatnih još 14 milijuna eura.

Time bi se rasteretio promet kroz Dubravu, posebice po Aveniji Dubrava, spojile bi se Kolakova i produžena Branimirova i činile bi sjevernu obilaznicu od oko sedam kilometara koja bi znatno rasteretila promet i kroz Sesvete.

Što se tiče realizacije Kolakove, Tomašević očekuje da krenu u proljeće sljedeće godine i tada očekuje da krenu i s trećom fazom produženja Branimirove.

Podsjetio je da se projekt produženja Branimirove najavljivao 20 godina,. Nabrojao je nekoliko razloga zbog kojih su radovi na izgradnji prve faze produžene Branimirove trajali dugo, gotovo godinu dana, među kojima su i izmjena projektnog rješenja, kompletna nova semaforska instalacija i nepovoljni vremenski uvjeti. Bitno je, kaže, da kašnjenje nije poskupjelo radove, a ako je bilo skrivenih kašnjenja od izvođača, postoji mogućnost aktiviranja penala.

Tomašević kaže i da nije propust što u prvoj fazi radova nije ugrađen i vodovod, jer bi tada godinu dana kasnili radovi, a taj magistralni cjevovod ne bi služio za opskrbu vodom kućanstava koja nemaju vodu nego za stabilizaciju cijelog sustava i zato će ga realizirati u sklopu druge i treće faze radova.

Na Gradskoj skupštini prezentacija poslovanja Grada s C.I.O.S. grupom

Najavio je da će u Gradskoj skupštini, jer su to zastupnici tražili, detaljno prezentirati sve fakture i račune poslovanja Grada sa C.I.O.S. grupom Petra Pripuza.

Istaknuo je da su se u 2022. u odnosu na 2020. znatno smanjili prihodi C.I.O.S. grupe od Grada, čini mu se za pola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 15:25