NAPOKON ZAVRŠENA

Tomašević otvorio trodijelnu sportsku dvoranu osnovne škole u Gajnicama, čekala se 40 godina

Uz novu dvoranu rekonstruirani su i vanjska igrališta i parkiralište, a uređen je i okoliš s javnom rasvjetom
 Davor Pongracic/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio je u utorak dograđenu trodijelnu sportsku dvoranu Osnovne škole Dragutina Domjanića u Gajnicama, koju pohađa više od 1000 učenika, ističući da je konačno, nakon 40 godina, koliko čekaju novu sportsku dvoranu, to i realizirano.

image
Davor Pongracic/Cropix

Tomašević je istaknuo da je riječ o školi s više od tisuću učenika, jednoj od najvećih u Zagrebu, a nova trodijelna sportska dvorana uvelike će im olakšati rekreaciju, sport i izvođenje nastave.

Rekao je kako je dosadašnja dvorana bila neadekvatna, a sada se kapacitet znatno povećao, dvorana je i estetski lijepa, te će se njome, kao i u svakoj školi, moći koristiti lokalna zajednica i klubovi za sportske aktivnosti te za mnoge druge sadržaje.

image
Davor Pongracic/Cropix

Uz novu trodijelnu sportsku dvoranu rekonstruirani su i jednodijelna sportska dvorana te vanjska igrališta i parkiralište, a uređen je i okoliš s javnom rasvjetom.

Tomašević je rekao da je priprema na tom projektu počela za vrijeme prošle gradske vlasti, te je zahvalio svima koji su pridonijeli njegovoj realizaciji. Istaknuo je da je u njihovom mandatu financirano oko polovice radova, a završeno i realizirano je i opremanje sportske dvorane.

Gradonačelnik Tomašević zaželio je svim Zagrepčankama, a posebice novinarkama koje ih prate, sretan Međunarodni dan žena. Najavio je da će kao gradska vlast danas biti na "maršu za 8. mart". Pritom je podsjetio da su čak i u svojem programu to najavili, te da će kao gradska vlast biti i na Zagreb Prideu, što će i ispuniti kao i sve drugo.

image
Davor Pongracic/Cropix

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je da Međunarodni dan žena žele iskoristiti kako bi upozorili na društveni i ekonomski položaj žena, podsjetili na ženska postignuća, te istaknuli probleme vezane uz nejednakost, kojih još ima, te gdje postoji prostor za unaprjeđenje rodne ravnopravnosti.

image
Davor Pongracic/Cropix

Dolenec je istaknula kako je pandemija definitivno pogoršala situaciju u vezi s tzv. infrastrukturom skrbi. Žene nose veliki dio brige za najmlađe i najstarije, a kada su se u pandemiji zatvorili vrtići i škole i razne druge usluge te kada su prestali socijalni kontakti, postalo je još vidljivije koliko je važna infrastruktura koja se odnosi na skrb za najmlađe i najstarije.

image
Davor Pongracic/Cropix

"U tom smislu, naš je prioritet ovog mandata proširiti tu infrastrukturu. To se odnosi u velikoj mjeri na vrtiće gdje smo napravili plan velikih i značajnih ulaganja u povećanje infrastrukture vrtića, a tu su i domovi za starije i općenito usluge u zajednici. Sve te stvari namjeravamo u ovome mandatu značajno pojačati", poručila je Dolenec.

image
Davor Pongracic/Cropix

Upozorila je da je u pandemiji pojačano nasilje nad ženama, te najavila spremnost Grada da uloži više novca u skloništa i savjetovališta za žene žrtve nasilja. Rekla je da u Zagrebu djeluju tri takva skloništa i pet savjetovališta te da su za tu namjenu povećali proračun u odnosu na 2021., a idućim godina to povećanje namjeravaju učiniti vidljivijim.

Izvijestile je da su u tijeku natječaji za financiranje trogodišnjeg programa udruga za pružanje usluge skloništa te za udruge u 14 područja, a jedno od njih je i savjetovalište.

image
Davor Pongracic/Cropix

Dolenec je istaknula i da program građanskog odgoja i obrazovanja također mora istaknuti dimenziju rodne ravnopravnosti, te da predstavljeni kurikuli sadržavaju pitanje nejednakosti te uvažavanja različitosti iz perspektive rodne ravnopravnosti i stereotipa.

Najavila je da će sutra biti raspisani natječaji za pročelnike Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade te Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, te je pozvala sve zainteresirane da se na njih jave.

image
Davor Pongracic/Cropix

Najavila je i raspisivanje natječaja za ustanove u kulturi - za ravnatelje u Muzeju Grada Zagreba, Zagrebačkoj filharmoniji, Centru za kulturu i informacije Maksimir i Kulturnom centru Travno.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet najavio je izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba i Sesveta.

image
Davor Pongracic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:36