DAN GRADA ZAGREBA

Tomašević podijelio 15 nagrada Grada Zagreba, poznato i tko je ‘Zagrepčanka godine‘

Svi žele bolji javni prijevoz, zdravstvo, zelene površine i bolji život u kvartovima, a to nije brzo ni lako - rekao je gradonačelnik

Tomislav Tomašević i Sanja Bezbradica Jelavić

 Damjan Tadic/Cropix

Povodom Dana Grada Zagreba, gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je u gradskoj vijećnici dodijelio nagrade i javna priznanja Grada Zagreba i Zagrepčanka godine, a ceremoniji su, među stotinjak uzvanika, nazočili predsjednik Zoran Milanović, ministar gospodarstva Davor Filipović, kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, bivši rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras i general Mladen Markač.

Ceremoniju, koja je trajala dva sata, u većem su dijelu obilježili dugi protokolarni govori političara u kojima su isticali da ceremoniju ne žele politizirati. Prevladavajuće teme njihovih govora bile su one potresa i inflacije te želje za boljim životom u Gradu Zagrebu.

Događanje je govorom otvorio Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine, koji je pobrojao sve probleme s kojima se gradska vlast susrela u posljednjih godinu dana, a u tom je tonu nastavio gradonačelnik Tomašević. Potom je govornicu preuzeo ministar gospodarstva Filipović, a nakon njega predsjednik Milanović.

Tomašević je tako čestitao svim građankama i građanima Dan Grada i podsjetio da je ujedno i godišnjica njihova preuzimanja vlasti u Zagrebu.

- Svi žele bolji javni prijevoz, zdravstvo, zelene površine i bolji život u kvartovima, a to nije brzo ni lako. Zato danas dijelimo nagrade građanima i institucijama koji ovaj grad čine boljim - rekao je Tomašević.

image

Tomislav Tomašević, Tanja Bezbradica Jelavić i Joško Klisović

Damjan Tadic/Cropix
image

Tomislav Tomašević, Tanja Bezbradica Jelavić i Joško Klisović

Damjan Tadic/Cropix
image

Tomislav Tomasevic, Zoran Milanovic, Josko Klisovic, Davor Filipovic i nagradjeni

Damjan Tadic/Cropix
image

Neva Tolle, Tomislav Tomasevic, Tanja Bezbradica Jelavic

Damjan Tadic/Cropix

Na kraju je dodao da su kao gradska vlast “predani dugoročnom razvoju ovog grada bez obzira na ishod idućih izbora”.

Inače, Tomašević je podijelio 15 nagrada Grada Zagreba, koje su primili, među ostalima, institucije kao Ambulanta za liječenje boli Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Zagreb, te pojedinci kao književnica Ivana Bodrožić, Neva Tölle, feministička aktivistica, konzultantica Autonomne ženske kuće Zagreb i povjesničar Hrvoje Klasić.

Nagradu Zagrepčanka godine dobila je odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, koja radi s žrtvama nasilja, migrantima, manjinama, a bila i odvjetnica obitelji Madine Hussiny, za čiju smrt je po presudi kriva Republika Hrvatska.

Nakon Tomaševićeva izlaganja, govornicu je zauzeo ministar gospodarstva Filipović, donedavni gradski vijećnik, koji je započeo s pozdravljanjem predsjednika Milanovića. Napomenuo je onda da se, kako on to vidi, Hrvatska dobro nosi s krizama poput inflacije, pandemije, potresa i invazije Rusije na Ukrajinu.

- Obnova Zagreba, djelotvoran sustav gospodarska otpadom, izgradnja vrtića i škola te poticanje poduzetništva zajednički su ciljevi države i grada - rekao je Filipović napominjući da je Grad Zagreb glavni grad države u punom smislu riječi i da čini trećinu ukupnog BDP-a.

Nakon toga je za govornicu došao i Milanović koji je počeo povijesnom lekcijom. Rekao da je grad Zagreb nikad nije bio samo hrvatski, nego i grad srpskih trgovaca, židovske zajednice, austrijskih i njemačkih industrijalaca. A onda se obratio i Tomaševiću.

- Budite pošteni i strogi, ne dajte korupciji da vam se osmijehe, a kamoli da vas vodi na piće, i onda ćete imati moju naklonost. Ali samo moj glas nije dovoljan - rekao je Milanović.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Potom je skrenuo u obnovu govoreći da su tu Zagrepčani pokazali svoju žilavost i poduzetnost, a našlo se i nešto prekupaca i švercera.

U obraćanju medijima poslije ceremonije Tomašević se osvrnuo na proteklih godinu dana mandata. Rekao je da je to bila godina stabilizacije, financijske posebno.

Osvrnuo se i na goruće probleme, poput smeća, govoreći da gradska poduzeća, unatoč svim pritiscima, preuzela gospodarenje otpadom.

- Grad mora izgledati bolje po pitanju smeća i bit će kada završimo restrukturiranje Holdinga. Znate da u Čistoći ima previše ljudi u administraciji, a nedovoljno u operativi. To ćemo promijeniti - rekao je.

Predsjednik Milanović je govorio o odluci EU da zabrani uvoz nafte i tim putem pozdravio odluku Mađarske i predsjednika Orbana da se mađarski naftovod iz toga embarga izuzme.

- Cijenu će ovoga platiti EU građani, a Putin će se zadovoljno smješkati jer će kupaca uvijek biti. Hrvatska je tu nikakav faktor. Ovu će odluku osjetiti oni koji rade za 7.000 kuna plaću. Apeliram da se nađe pameti, ali HDZ-ovci se ne usude pružiti otpor - rekao je Milanović.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Osvrnuo se i na Srbiju.

- Vučić je vlasnik Srbije. Naši su demokratski kriteriji drugačiji. Tamo nema europske demokracije, Mađarska ga ima. Oni su odabrali takav model vlasti.

Svi dobitnici nagrade Grada Zagreba

1. Ambulanta za liječenje boli Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Zagreb

2. Ivana Bodrožić, magistra hrvatskog jezika i književnosti i filozofije, spisateljica

3. Mr. sc. Heda Gospodnetić, diplomirana crkvena glazbenica, profesorica muzike, magistra znanosti, nastavnica ritmike i plesa

4. Ivan Huklek, student, sportaš

5. Sanja Iveković, akademska grafičarka, umjetnica

6. Ankica Jurić Tilić, magistra komparativne književnosti i francuskog jezika, filmska producentica

7. Kišobrani Cerovečki, obrt za proizvodnju i trgovinu

8. Prof. dr. sc. Ivan Mlinar i prof. dr. sc. Hrvoje Klasić

9. Prof. dr. sc. Ivan Petrović, redoviti profesor u trajnome zvanju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

10. Neva Tölle, feministička aktivistica, konzultantica Autonomne ženske kuće Zagreb - žene protiv nasilja nad ženama

11. Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom "ZAMISLI"

12. Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU

13. Vinko Uhlik, dipl. ing. arhitekture, akademski slikar, umirovljenik

14. Ivan Katanušić, Anđela Mužinić Vincetić i Helena Dretar Karić, paraolimpijci, članovi sportskih klubova punopravnih članica Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom

15. Osnovna škola Gustava Krkleca

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:03