KAPITALNI PROJEKTI

Tomašević predstavio proračun za 2023.: Evo na što Grad Zagreb planira potrošiti 16,6 milijardi kuna

Proračun za iduću godinu će za 800 milijuna kuna veći u odnosu na ovogodišnji

Tomislav Tomašević

 Damjan Tadic/Cropix

Gradonačelnik Tomislav Tomašević objavio je planirani proračun za 2023. godinu i ulaganja u kapitalne projekte u iznosu 778 milijuna kuna, gotovo tri puta više u odnosu na 2020. na današnjoj konferenciji za medije.

Najveći projekt zagrebačke vlasti, doznaje se, koji će započeti iduće godine, onaj je Gradske knjižnice Paromlin, najavljenog društveno kulturnog centra, koji će koštati oko 500 milijuna kuna. Prema najavama, cijeli iznos projekta neće se platiti u 2023. godini nego u tranšama do 2025. kada bi, krajem mandata zagrebačke vlasti, knjižnica trebala biti gotova.

Generalno, za iduću godinu zagrebačka vlast planira povećati ulaganja u kulturu za 8 posto, kako su najavili.

Inače, Tomašević je rekao da će proračun za iduću godinu biti 16,6 milijardi kuna, što je za 800 milijuna kuna više u odnosu na ovogodišnji od 15,8 milijardi kuna. Povećanje se najviše odnosi na povećanje izdataka za proračunske korisnike, odnosno povećane plaće zaposlenih u ustanovama, što je državna odluka.

Planira se, uz to, povećanje povlačenja EU fondova na 1,2 milijarde kuna što će ići na kapitalne projekte.

Među ostalim se tako planira ulaganje i u Dom sportova. Nakon 50 godina, unutar projekta rekonstrukcije vrijednosti 150 milijuna kuna planira se energetska obnova, kao i konstrukcijska obnova zbog potresa, ali i obnova terena i leda dvorane.

U novoj godini stiže i 65 autobusa ZET-a, koji će biti u prometu početkom 2023., a ukupna vrijednost investicije je 130 milijuna kuna, što je, usput, započela prošla vlast Milana Bandića.

Planira se izgradnja tramvajske pruge Heinzelova, vrijednosti 200 milijuna kuna, a i biciklističke staze, ukupno 23 kilometra, od centra grada do Dugog Sela, vrijednosti dva milijuna kuna.

Što se obrazovnih ustanova tiče, u 2023. godini planira se završetak i useljenje zagrebačke XII. gimnazije, investicija od 131 milijun kuna. Osim toga, četiri škole - Tituš, Gornjogradska, Prva ekonomska i ŠPUD vrijednosti 200 milijuna kuna - trebale bi biti obnovljene do kraja 2023.

Također, izgradnja vrtića, njih ukupno 16, vrijednosti 385 milijuna kuna, planira se u 2023. i 2024. godini. Najveći i najskuplji vrtići bit će 45 milijuna kuna vrijedan DV Sesvetski Kraljevec.

Na pitanje o najavljenoj prodaji informatičke tvrtke Apisa, Tomašević je rekao da se neće prodati do kraja godine jer se čeka treća procjena. Tomašević je planirao Apis prodati za 350 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:03