ODGOVOR ĆORIĆU

Tomašević: ‘Prepucavanje oko krivca za skupi plin neće pomoći građanima, treba naći rješenje‘

Potvrdio je da će Grad Zagreb pučkoj kuhinji na Svetom Duhu podmiriti razliku u cijeni računa za plin.

Tomislav Tomašević

 Davor Pongracic/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u petak da prepucavanje oko toga tko je najodgovorniji za rast cijena plina poslovnim korisnicima u Zagrebu neće puno pomoći građanima, već mora pronaći rješenje, u suradnji s državom.

“Prepucavanje tko je tu najodgovorniji neće puno pomoći građanima, pronalaženje rješenja svakako uključuje razgovore s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja. Mora se naći rješenje, nema tu alternative”, kazao je Tomašević na konferenciji za medije.

Zagreb će pučkoj kuhinji podmiriti razliku u cijeni računa za plin

Rekao je to komentirajući jučerašnju izjavu ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, koji je novu upravu Zagrebačkog holdinga optužio da nije reagirala kad je mogla, a da je Tomašević preuzimanjem odgovornosti za Zagreb preuzeo odgovornost i za Plinaru, bez obzira tko joj je direktor.

Poslovnim korisnicima u Zagrebu cijene plina od studenog porasle su višestruko, nekima i do 400 posto, a zbog propusta u nabavi plina u kolovozu prošle godine smijenjen je direktor Gradske plinare Zagreb Opskrba Igor Pirija, za kojeg je Tomašević rekao da je “HDZ-ov kadar”.

“Sve sam rekao jučer u Gradskoj skupštini, objasnio sam detaljno da su ugovori s varijabilnom cijenom potpisivani u lipnju, a s kupcima su se potpisivali ugovori po fiksnoj cijeni još tamo negdje u ožujku, travnju”, kaže Tomašević.

Potvrdio je da će Grad Zagreb pučkoj kuhinji na Svetom Duhu podmiriti razliku u cijeni računa za plin.

“Zagreb financira rad kuhinje sa 700.000 kuna godišnje iz proračuna. Naravno da ćemo povećati subvenciju i pokriti razliku koja nastaje zbog povećanih računa plina”, poručio je Tomašević.

Komentirao je i savjetovanje o nacrtu prijedloga Odluke o podnošenju prijedloga i peticija građana, koje traje do 17. veljače, istaknuvši kako je ideja prijedloga omogućiti građanima da prikupljanjem potpisa mogu određenu temu staviti na glasanje u Gradskoj skupštini.

Preneseno vlasništvo nad nekretninama pet domova za starije

Tomašević i ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Ivan Serdar potpisali su u petak ugovor o prijenosu vlasništva pet domova za starije u Zagrebu bez naknade.

image

Tomašević i Ivan Serdar

Davor Pongracic/Cropix

U ruke Grada Zagreba prelaze nekretnine pet domova - Pešćenica, Medvešćak, Centar, Sveti Josip i Sveta Ana, koje su dosada bile u formalnom vlasništvu HZMO-a.

“Osnivačka prava prenesena su prije 20 godina, međutim nije bilo preneseno vlasništvo nad nekretninama. Zagreb je ulagao u nekretnine iako nije bio njihov vlasnik, tu su bili problemi vezani uz prijave za EU fondove”, kaže Tomašević dodajući da se time raščišćavaju odnosi između grada i države.

Zagrebu preostaje riješiti vlasništvo nad nekretninama još dva doma, vrijednost nekretnina tih pet domova je viša od pola milijarde kuna, no Gradu Zagrebu vlasništvo je preneseno bez naknade.

Serdar je podsjetio kako 2020. donesena odluka Vlade kojom je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike zaduženo da u suradnji s HZMO-om uredi vlasništvo nad domovima za starije i prenese ga na osnivače, odnosno županije, što je bilo i u slučaju Grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 18:19