KREĆU OD LIPNJA

Tomašević priprema interventne mjere za djecu koja ostanu bez mjesta u vrtiću: Saznali smo sve detalje

U planu je i financijska injekcija privatnim vrtićima da zadrže postojeće cijene ili ih umanje

Ilustracija

 Ronald Goršić/Cropix

Jedan od ciljeva gradske uprave jest da ubuduće nijedno dijete u Zagrebu ne ostane bez mjesta u vrtiću, no ne postoji način realizacije u ovoj upisnoj sezoni. Lani je bez mjesta u vrtiću ostalo oko 1300 mališana koji su zadovoljavali uvjete upisa, a ova godina je krizna zbog dodatnog upliva djece roditelja iz mjere roditelj-odgojitelj. U Gradskoj upravi procjenjuju da je djece vrtićke dobi iz te skupine roditelja najviše 3000, što ne znači da će svi roditelji iz mjere imati potrebu zbrinjavanja djece kroz sustav predškolskog odgoja i obrazovanja.

Ne bi li ublažili pritisak na vrtiće, u Gradu su, doznajemo, pripremili paket mjera za povećanje kapaciteta, ali i poboljšanje radnih uvjeta odgojitelja/ica. Uz povećanje od 500 upisnih mjesta u gradskim vrtićima, među mjerama su najam privatnih prostora, financijska injekcija privatnim vrtićima u cilju zadržavanja postojećih cijena ili njihova umanjenja, zapošljavanje pomoćnih radnika za pomoć odgojiteljicama u jasličkim skupinama i – mjera koja je u intenzivnoj pripremi – prelazak dijela predškolaca iz vrtića u osnovne škole. U planu je i otvaranje 550 radnih mjesta na neodređeno, namijenjenih odgojiteljicama s ugovorima na određeno.

Izvođenje predškole

S glavninom mjera krenut će od lipnja, a ukupno će u godinu i pol dana za provedbu izdvojiti 70 milijuna eura.

Plan nazvan „Vrtići za sve“ obuhvaća šest mjera, a glavna je mjera izgradnja i dogradnja novih vrtića. Naime, kroz izgradnju i dogradnju više od 20 vrtićkih objekata u ovome mandatu, u planu je ove godine broj mjesta u vrtićima povećati za 500, a u idućoj godini za još tisuću. U setu mjera plan je do kraja godine otvoriti devet vrtića, a nedavno su potpisani ugovori za 12 projekata vrtića sufinanciranih iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, uz koje Grad Zagreb dodatno sam financira još četiri vrtićka objekta. Kako najavljuju, dodatnih sedam projekata imat će spremno za drugi NPOO poziv.

Druga je mjera, ujedno jedna od ambicioznijih, odnosi se na prelazak dijela vrtićkih skupina u osnovne škole s jednosmjenskom nastavom. Zakon omogućava da osnovne škole imaju i predškolske skupine, a u Gradu vide benefit ove mjere i zbog nužnosti prelaska na devetogodišnje obavezno obrazovanje. Kako potvrđuju u Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade, o ovoj interventnoj mjeri vode dijalog s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, nakon što su detektirali sedam škola – potencijalnih kandidata za izvođenje predškole, idealnih jer imaju jednosmjensku nastavu i prostorne kapacitete za prihvat predškolaca.

No, kako djeca ne mogu čekati, u Gradskom uredu spremaju interventno povećanje kapaciteta trajno otvorenim pozivom za unajmljivanje privatnih objekata. Po riječima pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Luke Juroša, Grad je prihvatio obvezujuću ponudu privatne tvrtke za desetogodišnji najam prostora u koji će od početka nove pedagoške godine ući sedam vrtićkih skupina s oko 140 djece. Riječ je o prostoru u Sesvetama.

– Imali smo dosta interesenata na javnom pozivu raspisano od rujna prošle godine, dosad se javilo njih otprilike petnaest. Na žalost, većinom je bila riječ o vlasnicima manjih prostora te onima koji zbog nedostatka vanjskog prostora ne udovoljavaju Pedagoški standard predškolskog odgoja i obrazovanja, kaže pročelnik.

Treći dio paketa odnosi se na ugovore o radu odgojitelja/ica. U Zagrebu trenutno njih oko 530 ima ugovor na određeno vrijeme, zbog čega su u Gradu odlučili raspisati natječaj za radna mjesta na neodređeno vrijeme i to za ukupno oko 550 odgojiteljica. Zakon o radu koji je stupio na snagu početkom godine propisuje da poslodavac nakon trećeg uzastopnog ugovora na određeno ili daje zaposleniku otkaz ili prelazi na ugovor na neodređeno, zbog čega su protestirali predškolski sindikati i udruge.

– Odlučili smo uložiti u ljude i trajna radna mjesta. To znači da će svaka od 530 odgojiteljica i odgajatelja umjesto ugovora na određeno moći dobiti ugovor na neodređeno. Konkretno, u ponedjeljak otvaramo dječji vrtić u Kašini i svaki odgojitelj dobit će ugovor na neodređeno. Prioritet je odobravanje ugovora na neodređeno za odgojitelje u novim vrtićima, no paralelno ćemo kroz godinu dana davati odobrenja i za ostale. Cilj je da rad odgojiteljica na određeno bude iznimka, kaže pročelnik Juroš.

Mjera iz paketa ‘Vrtić za sve‘ jest i osigurati da svaka jaslička skupina u Zagrebu može dobiti pomoćnog radnika za njegu, skrb i pratnju. To nisu kvalificirani odgojitelji, već pomoćni radnici sa završenom osnovnom školom. Njihov posao obuhvaćao bi pomoć odgojiteljicama, primjerice, prilikom nadzora djece. U ovome trenutku u vrtićima je po podacima Gradskog ureda zaposleno 179 pomoćnih radnika, no više od 150 ih je na kraćim ugovorima o radu. Ideja je da im se omogući dulji rad na određeno, do dvije godine.

Potpora privatnicima

Među mjerama je i ona od koje bi koristi trebali imati i građani s djecom u privatnim vrtićima. Grad Zagreb, naime, godišnje izdvaja za privatne i vjerske vrtiće te obrte dadilja oko 12 milijuna eura, namijenjenih subvenciji, što prosječno po djetetu iznosi 200 eura gradskih sredstava. Kako bi s jedne strane olakšali poslovanje privatnima, a druge omogućili roditeljima (među ostalima i onima koji ne uspiju upisati dijete u gradski vrtić) što prihvatljiviju cijenu programa privatnog vrtića, u Gradu su privatnicima odlučili dati dodatnu potporu.

– Gradskoj skupštini predložit ćemo dvije stvari – pomoć privatnicima na način da za svako upisano dijete dodatno dobiju 20 eura, odnosno 10 posto povrh iznosa kojega već dajemo, a drugi dio jest da povećamo cenzuse za subvenciju za dodatnih osam posto. Efekt toga je povećan prihod privatnim vrtićima, a kroz tih 20 eura i osam posto riječ je o dodatnih milijun i pol eura gradskih ulaganja, objašnjava Luka Juroš, uz napomenu – Zagreb će staviti na stol dodatna sredstva, ali očekujemo da privatni i vjerski vrtići izađu u susret građanima i ne podižu cijene svojih programa.

Grad, naime, nema utjecaja na određivanje cijena privatnih vrtića.

Kada je riječ o plaćama djelatnika u predškolskom odgoju, pročelnik ističe kako je Grad lani potpisao kolektivni ugovor kojim se nakon niz godina povećala osnovica za četiri i pol posto te su djelatnici ostvarili pravo na topli obrok u iznosu od 500 kuna mjesečno.

– Prije mjesec dana potpisali smo aneks kolektivnog ugovora kojim su se koeficijenti zaposlenika povećali za dodatnih šest posto. To znači da je u manje od godine dana došlo do povećanja koeficijenata i osnovice za više od deset posto, zahvaljujući čemu zaposlenici u dječjim vrtićima Grada Zagreba imaju među najvišim plaćama u odnosu na ostale u Hrvatskoj, navodi pročelnik Gradskog ureda.

U Gradu smatraju kako planirani paket mjera „Vrtić za sve“ ima potencijal koji omogućava na najbrži način doći do cilja da svako dijete ima svoje mjesto u vrtiću. Za ovogodišnju kritičnu sezonu paketom je moguće barem ublažiti očekivane probleme s upisima, vjeruju u Gradskom uredu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 06:52