POSLJEDICE OLUJE

Tomašević: ‘Spašavanja su u tijeku, hitne službe zovite samo u nuždi i ne koristite automobile‘

‘Sve hitne službe i gradske službe su na terenu, kao i vatrogasci koji su do sada imali preko 200 intervencija‘

Tomislav Tomašević

 

 Damir Krajac/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je da su u nevremenu koje je pogodilo Zagreb poginule dvije osobe, istaknuo kako još uvijek traju spašavanja, te pozvao građane da hitne službe zovu samo u krajnjoj nuždi te da što manje koriste automobile.

“Prema prvim informacijama, imamo dvije poginule osobe", rekao je Tomašević i izrazio sućut obiteljima poginulih.

Sve hitne službe i gradske službe su na terenu, hitne pomoći, kao i službe Zagrebačkog holdinga, i vatrogasci koji su do sada imali preko 200 intervencija”, rekao je Tomašević ispred Javne vatrogasne postaje Zagreb.

Nakon održanog sastanka sa hitnim službama, pozvao je građane da ih zovu samo ako je riječ o životnoj opasnosti ili o krajnjoj nuždi.

“Službe su zatrpane pozivima i onda teško mogu reagirati na najhitnije i najbitnije situacije, jer Imamo i dalje spašavanja u tijeku”, istaknuo je Tomašević.

Naveo je i kako je diljem grada, na različitim lokacijama, ozlijeđeno više osoba, no nije iznio više detalja o tome.

Ljupka Hitrova iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba ranije je potvrdila Hini da su zbog pada stabala u Zagrebu poginula dvojica muškaraca koja su imala višestruke ozlijede glave, a da na području grada ima veći broj ozlijeđenih osoba, od kojih su neke i teško ozlijeđene.

Tomašević: U prekidu 85 posto tramvajskih linija

Tomašević je istaknuo da je olujno nevrijeme, do sada “neviđeno” po silini vjetra, kao i količini štete koju je prouzrokovalo u svega 30 minuta, podjednako pogodilo sve dijelove grada. Istaknuo je da je prioritet raščistiti glavne prometnice i staviti u funkciju javni prijevoz.

“U prekidu je 85 posto tramvajskih linija”, istaknuo je Tomašević i dodao da će radnici ZET-a biti cijelu noć na terenu kako bi javni prijevod stavili u funkciju.

Apelirao je na građane da u što manjoj mjeri koriste automobile, kako bi hitne službe mogle što prije očistiti prometnice.

Istaknuo je i da se mobilizira civilna zaštita opće namjene.

“Sve pripadnike civilne zaštite, molim ih da se u 19 sati jave na svoja zbirna mjesta, i da pomognu u raščišćavanju terena u svojim kvartovima. Posebice velikom broju grana koji se odlomio i koje treba raščistiti. Očekuje se kišno vrijeme navečer, pa molim da se opreme za takvo vrijeme”, rekao je Tomašević.

Jembrih: ‘Situacija jako podsjeća na onu poslije potresa‘

Zapovjednik Javne vatrogasne postaje Grada Zagreba Siniša Jembrih istaknuo je da su do sada imali oko 200 intrevencija, najviše zbog srušenih stabala i odlomljenih grana, padanja crijepova i dimnjaka kao i zbog odvajanja limenih krovova.

“Dosta me podsjeća na onu situaciju oko potresa, posljedice su vrlo slične, uništen je veliki dio krovišta, naveo je Jembrih.

Gradonačelnik Tomašević rekao je i da je prerano da bi se moglo išta reći o šteti koja je nastala u Zagrebu. Međutim, najavio je kako će zatražiti proglašenje elementarne nepogode i pomoći građanima u sanaciji štete na njihovoj imovini.

“Maksimalno ćemo kao grad izaći svim građanima u susret kod kojih je nastala šteta, tu imamo različite police osiguranja, a tu su i sredstava iz gradskog proračuna”, poručio je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:38