NA GLAVNOM KOLODVORU

Tomašević: ‘Spomenik žrtvama holokausta trebao bi biti otkriven u narednim mjesecima‘

Za Ognjena Krausa spomenik bi bio prihvatljiv kad bi se preimenovao u ‘Spomenik žrtvama ustaškog terora ili žrtvama NDH‘

Tomislav Tomašević

 Davor Pongracic/CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u četvrtak kako bi se spomenik žrtvama Holokausta na Glavnom kolodvoru, koji je tamo postavljen prošle godine, ali još nije otkriven, trebao otvoriti u narednim mjesecima.

“Vode se razgovori oko usklađivanja teksta na ploči koja je na samom spomeniku, ali očekujem da bi u narednih nekoliko mjeseci spomenik bio otvoren”, rekao je Tomašević novinarima na konferenciji za medije.

Tako je potvrdio da će se riješiti problem zagrebačkog spomenika holokausta, koji je trebao biti otkriven još prošle godine te najavio kako je realno da to bude do 20. travnja ove godine, najavio je u četvrtak Tomašević.

Naime, neslaganje na temu tog spomenika još je ranije iznio predsjednik Židovske općine Zagreb, Ognjen Kraus, za kojega bi spomenik bio prihvatljiv kad bi ga se preimenovalo iz "Spomenika holokaustu" u "Spomenik žrtvama ustaškog terora ili žrtvama NDH".

"Židovska zajednica ne može prihvatiti spomenik za šest milijuna Židova ubijenih u svijetu kao da se to događalo negdje drugdje. U NDH, po rasnim zakonima te takozvane države, uz Židove, sistemski se ubijalo Srbe, Rome, kao i sve neprijatelje tadašnjeg režima", poručio je tad Kraus.

Tomašević: 'Plinari je voda došla do grla'

Na pitanje hoće li se pronaći rješenje za visoke cijene plina za poslovne korisnike u Zagrebu, Tomašević je poručio kako traju razgovori s ministarstvom kako bi se došlo do nekih rješenja. Podsjetio je da je za trenutan skok cijena poslovnim korisnicima odgovorna bivša uprava Gradske plinare Zagreb Opskrba na čelu s direktorom Igorom Pirijom, koji je smijenjen.

Ipak, smatra da cijene plina rastu, a da je Gradska plinara Zagreb Opskrba već sad pretrpjela velike financijske gubitke.

“U tom smislu je voda došla do grla. Očekujem da se nađe rješenje koje će smanjiti ovaj uteg na korisnike, ali i spriječiti da dođe do urušavanja cijelog sustava”, rekao je Tomašević.

Usporedio je situaciju s drugim zemljama u Europskoj uniji, istaknuvši da opskrbljivači plinom propadaju u drugim državama, ako ne dođe do dogovora između jedinica lokalne samouprave i države.

“Ne može HEP bildati dobit na električnoj energiji, a da ovi gubici svi padnu na leđa lokalne samouprave, a da HEP onda bilda dobit koja ide u proračun države. Moramo pronaći rješenje da ne dođe do problema s opskrbom plina”, rekao je Tomašević.

Potvrdio je i kako od veljače, cjelokupan posao i proces odvoza glomaznog otpada ide u ruke grada te se time završava svaka veza s privatnim tvrtkama jer će biti isporučena kupljena drobilica otpada.

“Taman će u veljači biti dozvola za drobilicu. Ako dozvola dođe prije kupljenih drobilica, upotrijebit ćemo unajmljene drobilice dok ne dođu kupljene”, rekao je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2022 12:13