PRVI DOZNAJEMO

Tomašević stao na kraj Bandićevoj praksi: Ovo su nove odredbe za dobivanje kućica na Adventu

Novi gradonačenik je nedavno razriješio i cijelo povjerenstvo koje odlučuje o davanju u zakup javnih površina i postavio nove članove
Adventske kućice na Trgu bana Jelačića u Zagrebu
 Boris Kovacev/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kreće u reguliranje Adventa i zakupa adventskih kućica.

U javno je savjetovanje, doznajemo, uputio prijedlog o izmjenama i dopunama Odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje površina javne namjene.

Time bi se, ukratko, za korištenje površina javne namjene u Zagrebu u povodu uskrsnih i božićnih blagdana raspisivao javni natječaj. Kako stoji u obrazloženju Tomaševićeva prijedloga, briše se odredba prema kojoj se rješenje za postavljanje otvorene terase donosi neposrednim rješavanjem, a briše se i mogućnost da zakupac dodijeljenu lokaciju stavlja u podzakup drugoj osobi.

Ovim izmjenama Tomašević želi stati na kraj dosadašnjem modelu dodjela kućica na Adventu koji je uspostavio bivši gradonačelnik Milan Bandić. Podsjetimo, za dobivanje kućica na Adventu dosad nije bilo javnog natječaja. Pokojni je gradonačelnik Bandić neposredno svojom odlukom, za što je imao zakonsku mogućnost, netransparentno dodjeljivao lokacije nekolicini poduzetnika koji su te lokacije onda dalje iznajmljivali ugostiteljima i obrtnicima.

USKOK i policija su nedavnim uhićenjima, u okviru afere 'Adventske kućice', priveli bliske Bandićeve suradnike povezane s dodjelom kućica, među ostalim, bivšu članicu Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup Jelenu Čeklić i ugostitelja Denisa Mohenskog, poznatog pod nadimkom 'kralj Adventa'.

Tomašević je nedavno razriješio i cijelo povjerenstvo koje odlučuje o davanju u zakup javnih površina i postavio nove članove. Kako doznajemo, ovaj bi Tomaševićev prijedlog na Gradskoj skupštini mogao biti već u kolovozu, a detalje bi trebao iznijeti i na današnjoj presici ispred Gradske uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:30