PJEVAJU I MOLE

Tomašević ukida spornu mjeru, prosvjednici pred Skupštinom: ‘Spavaš li mirno, Tomice?‘

Na današnjoj sjednici, očekuje se, zagrebačka Skupština će izglasati ukidanje mjere roditelj odgojitelj

Prosvjed roditelja odgojitelja; Tomislav Tomašević (desno gore); Mislav Herman i Igor Peternel (dolje lijevo); Miroslav Škoro (dolje desno)

 Tomislav Krišto/Cropix

NOVO >>> 11:25 >>> Zastupnik Mosta u Gradskoj skupštini Trpimir Goluža rekao je da je odluka Tomaševića o ukidanju i izmjeni mjere roditelj odgojitelj - protustatutarna, protuzakonita i protuustavna.

- U Gradskoj skupštini ovo nije zabilježeno. (Predsjednik Skupštine Joško) Klisović se se pogubio i krši poslovnik. Na djelu je pravno nasilje nad građanima, nad ranjivim članova društva, djeci i majkama. Po hitnom postupku je uvrštena peta točka kojim se želi izmijeniti i ukinuti točka roditelja odgojitelja. Ta je točka je protustatutarna. Ovo što se sada radi je brutalno kršenje zakona - rekao je Goluža.

Prema pravnoj interpretaciji Mosta, na kojoj je radio cijeli tim pravnika i ustavnih stručnjaka, kako kažu, odluka Tomaševića o ukidanju mjere će uzrokovati val tužbi.

- Tko će odgovarati ako ova odluka prouzroči 5.800 sudskih tužbi. Hoće li Klisović? Ne, mi ćemo plaćati da se ti troškovi podmire. Roditelji itekako imaju osnove za tužbe. Uvjeren sam da će do toga doći - rekao je.



Predstavnici roditelja odgojitelja okupili su se ispred Gradske vijećnice u četvrtak, uoči početka šeste sjednice Gradske skupštine.

Najmanje pedeset roditelja, uglavnom majki, i predstavnika udruga roditelja s više od troje djece prosvjeduju protiv ukidanja mjere roditelja odgojitelja. Prosvjednice su razvile transparente s natpisima "Spavaš li mirno, Tomice" te vikali "Tomice, javi se". Gradskim zastupnicima dijelili su letke na kojima je pisalo "Djeca su budućnost! Sretan Božić želi vam 5793 roditelja odgojitelja i 20.000 njihove djece!".

image

Prosvjed ispred Skupštine Grada Zagreba

Tomislav Kristo/Cropix

Ljiljana Dragić iz inicijative "Djeca su budućnost" novinarima je izjavila da je njihova poruka zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću danas, sa šestog prosvjeda, ista kao i do sada, a to je da ne žele ovakvu odluku koja će danas po hitnom postupku biti uvrštena na dnevni red skupštinske sjednice jer je "to naprosto neprihvatljivo za nas, za našu djecu".

Rekla je kako su očekivali da ta odluka uopće ne bude na sjednici Gradske skupštine, ali su vidjeli da "oni baš nemaju razumijevanja za djecu i za majke" i da će vjerojatno biti po njihovom. Poručila je da neće odustati i da će biti još prosvjeda.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević, podsjetimo, novim je proračunom predložio ukidanje te mjere što bi Gradu trebalo donijeti uštedu 300 milijuna kuna.

image

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević

Tomislav Kristo/Cropix

Prosvjednike su podržali i saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto te Igor Peternel, potpredsjednik Gradske skupštine.

image

Karolina Vidović Krišto s prosvjednicama

Jutarnji List

Mjeru roditelj odgojitelj, donesenu za vrijeme Milana Bandića, koristi oko 5.800 roditelja u Zagrebu, uglavnom majki koje su dosad mjesečno primale oko pet tisuća kuna, a imaju više od troje djece. Ta je demografska mjera proračun dosad koštala 1,8 milijardi kuna, a Tomašević je predložio njezino ukidanje te smanjenje mjesečne naknade za trenutne korisnike na tisuću kuna. Na današnjoj sjednici, očekuje se, Skupština će izglasati ukidanje te mjere.

Prosvjednike je podržao i nezavisni saborski zastupnik Miroslav Škoro, a u trenutku kad ih je došao pozdraviti, zapjevali su njegovu pjesmu 'Sude mi', javila je novinarka N1 Televizije. Prosvjednici su u jednom trenu počeli i moliti.

image

Miroslav Škoro

Tomislav Kristo/Cropix
image

Prosvjed roditelja odgojitelja

Jutarnji List

Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice Mislav Herman rekao je prilikom predlaganja amandmana kako su građani mjeru prihvatili zbog dugoročnosti i financijske sigurnosti.

- Tražimo da se mjera roditelj odgojitelj ne ukida. Zar nije morbidno da prva ušteda u Gradu Zagrebu, u prvom Proračunu koji gradonačelnik Tomašević donosi, jest jedna demografska mjera? Nešto što je obećano prije pet godina, bez obzira po kojem pravnom okviru, gledamo ono što je etički, a sada se ukida bez ikakve stručne analize, smatramo uistinu neprihvatljivim - rekao je Herman.

image

Mislav Herman (desno)

Tomislav Kristo/Cropix

Zagrebački gradski zastupnici HDZ-a i HSLS poručili su u četvrtak kako im je neprihvatljivo da se u gradskom proračunu, koji još nije izglasan, već nalaze sredstva koja su oduzeta demografskim mjerama.

- Na današnjoj sjednici predviđeno je za sada 30 točaka dnevnog reda, a sada se ide po hitnom postupku s još 14 točaka. Broj točaka koje idu po hitnome postupku smatramo potpuno neprihvatljivim. Još je neprihvatljivije da je među tim točkama nešto što ne možemo dozvoliti da ide na današnju sjednicu, to su točke koje se tiču sudbina ljudi koji su ispred Gradske skupštine - rekao je Herman te dodao: "Smatramo neprihvatljivim da se u proračunu već nalaze oduzeta sredstva za demografske mjere koje nisu još ni na dnevnom redu, a kamoli da su izglasane. Dodatno je nedopustivo da smo materijale za dvije demografske točke koje se tiču mjere roditelj odgojitelj i novčana naknada za novorođeno dijete dobili tek jučer popodne."

image

Prosvjed roditelja odgojitelja

Jutarnji List

Zastupnici Mosta predložili su amandman kojim bi se roditeljima odgojiteljima omogućio rad na pola radnog vremena te povratak na tržište rada.

Domovinski pokret i Zelena lista podržali su prosvjednike koji protestiraju jer se mjera ukida. Igor Peternel iz Domovinskog pokreta rekao je da će doći na prosvjed koji je jutros počeo pred zgradom Skupštine.

- To su smiješne stvari jer je demografski jasno da bez troje djece i više u obitelji nema demografske opstojnosti - rekao je Peternel, a prenio N1.

image

Prosvjed roditelja odgojitelja

Jutarnji List

Zastupnici Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić 365 predložili su osam amandmana na proračun te tom prilikom poručili da je odluka o ukidanju mjere ishitrena.

image

Predsjednik Skupštine Grada Zagreba Joško Klisović

Tomislav Kristo/Cropix

Predsjednik Skupštine Joško Klisović potvrdio je da će SDP odluku podržati, ali da će amandmanom tražiti kompenziranje mjere.

- To je bila mjera koju smo naslijedili. Mjera nije ostvarila svoj učinak, svoju svrhu. Treba biti redefinirana, što se upravo sada i radi. Ukoliko bude potrebno, ukoliko procijenimo da mjera na način kako je sada definirana i da zahtijeva dodatnu modifikaciju, onda ćemo raditi na tome da se ona dodatno modificira - rekao je Klisović.

image
Tomislav Kristo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:29