PROBLEM S JAKUŠEVCEM

Tomašević: ‘Vještaci upozoravaju na novi odron, otkrili smo ogroman propust, znali su 15 godina...‘

Dodao je da će sanacija Jakuševca biti zahtjevan, dugotrajan, ali i skup proces, no istaknuo da ga treba što prije zatvoriti

Tomislav Tomašević

 Dragan Matic/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet obišli su Gornjogradsku gimnaziju, koja se u cijelosti obnavlja. Nakon obilaska je Tomašević na redovitoj konferenciji za novinare govorio o problemu s otpadom na Jakuševcu i izgradnji novog CGO Resnik.

Podsjetimo, nakon drugog odrona na Jakuševcu, 4. prosinca, sud je naručio vještačenja koja bi trebala utvrditi uzroke oba odrona.

- Od suda smo dobili očitovanje u kojem se navodi da su vještaci predložili istražne radnje. Dok traju vještačenja, ne smije početi sanacija. Ključno je da sudski vještaci upozoravaju na opasnost ponavljanja odrona. Mišljenje još iz 2008. godine upozorava na veliku količinu vode koja se zadržava na odlagalištu zbog loše drenaže, a u izvještaju iz 2012. navodi se da je razlog toga tehnička greška, rekao je Tomašević i istaknuo da je prethodna vlast barem 15 godina znala za problem s nakupljanjem vode.

Dodao je da će sanacija Jakuševca biti zahtjevan, dugotrajan, ali i skup proces, no istaknuo da ga treba što prije zatvoriti i prijeći na izgradnju novog centra za gospodarenje otpadom na Resniku.

- Nama su ruke vezane. Mi gradimo ono što je strategija Vlade definirala, a definirala nam je čak i lokaciju nacionalnim planom prije samo sedam mjeseci, a za koju je glasao HDZ. Bolje od ove lokacije nema. To je bivša industrijska zona i ovo će biti najmanji problem u odnosu na sve što je izgrađeno tamo u zadnjih 10 godina, a iz postrojenja ne smije ni smrad izaći, a kamoli što drugo, rekao je Tomašević.

Jedan ga je novinar upitao o navodima da će izgradnjom CGO u Resniku biti ugrožena četvrtina proizvodnje povrća u Hrvatskoj.

- Dajte nemojte me zezati, odgovorio mu je Tomašević.

Gradonačelnik je dodao i da će raskinuti koncesiju s tvrtkom koja upravlja pročistačem otpadnim vodama te je ponovio da će ta tvrtka od grada dobiti 420 milijuna eura, prenosi Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:31