ODLUKA GRADA

Tomašević za zbrinjavanje biotpada izabrao Pripuzovu tvrtku: Platit će mu 36 milijuna kuna

Austrijski Saubermacher, kako piše u Odluci o odabiru, "nije dokazao sposobnost za obavljanje profesionalne djelatnosti"
Tomislav Tomašević, Petar Pripuz
 Cropix, Ilustracija: Vesna Veselić

Zagrebački je gradonačelnik Tomislav Tomašević za posao zbrinjavanja biootpada, jedan od najvrednijih poslova nove zagrebačke vlasti težak 36 milijuna kuna, odabrao tvrtku poduzetnika Petra Pripuza, vlasnika C.I.O.S Grupe.

Prema objavljenoj dokumentaciji na Oglasniku javne nabave u ponedjeljak, može se vidjeti da je Grad na natječaju "Preuzimanje i daljnja obrada neopasnog otpada postupcima oporabe R1-R12" birao između ponuda dviju zajednica ponuditelja. Prva je bila tvrtki Ce-za-r i Eko-Flor Plus, obje povezane s obitelji Pripuz, te Reoma Grupe koji su za posao zbrinjavanja biootpada tražili 33,637.500 kuna bez PDV-a . Druga je tvrtki Saubermacher Slovenije, Saubermacher EPK i Bio-Direkt u zajednici ponuditelja od 36,315.000 kuna bez PDV-a. Odabrana je ona povoljnija ponuda tvrtki u vlasništvu Pripuza, koja je, dakle, 2,8 milijuna kuna povoljnija od procijenjene vrijednosti natječaja i čak 2,6 milijuna kuna od austrijskih konkurenata.

Osim toga, austrijski Saubermacher, kako piše u Odluci o odabiru, "nije dokazao sposobnost za obavljanje profesionalne djelatnosti". Inače, Saubermacher Slovenije i Saubermacher EPK podružnice su velike austrijske tvrtke Saubermacher-Dienstleistungs.

Iza Grada su napomenuli da ne mogu detaljno komentirati Odluku o odabiru jer predstoji rok od deset dana za žalbe na Odluku, ali i odgovorili da je izbor bio nužan jer nemaju potrebne kapacitete za samostalno zbrinjavanje biootpada.

- Grad će i dalje nastaviti zbrinjavati sve ostale vrste otpada za koje ima kapacitete, kao glomazni otpad, a biootpad je dodijeljen tvrtki s najpovoljnijom ponudom jer Grad, do izgradnje kompostane, nema adekvatno rješenje za tolike količine - odgovorili su.

Podsjetimo, oko zbrinjavanja biootpada u Zagrebu nekoliko je mjeseci vladala ozbiljna zbrka. Prvo je Petar Pripuz, vlasnik C.I.O.S. grupe, odbio raditi posao sa zagrebačkim biootpadom prije ljeta iako je na to ugovorom u trajanju imao pravo. Rekao je da ima pune kapacitete. Onda je posao biootpada pao na Gradsku Čistoću i Zrinjevac, koji su cijelo ljeto muku mučili jer ne mogu adekvatno zbrinjavati 22.500 tona biootpada koliko se natječajem traži. Onda je napokon raspisan novi natječaj. A onda su stigle i dvije spomenute ponude - Pripuza i Austrijanaca.

U zanimljivoj podudarnosti, kako se iz javno dostupnih podataka može vidjeti, ova su dva ponuditelja jedno vrijeme imali vlasnički premrežene strukture. Naime, austrijska tvrtka Saubermacher svojevremeno je, točnije 2012. i 2013., bila većinski vlasnik Eko-Flor Plusa, tvrtke koja je danas u vlasništvu C.I.O.S. grupe i u čijem nadzornom odboru sjedi Ivan Pripuz. Suvlasnik Eko-Flora s Austrijancima je tada bio Ilija Špikić, danas direktor tvrtke Saubermacher EKP, jedne od podružnica koja se javila na natječaj. Sada, ipak, iz javnih se poslovnih podataka vidi, ne postoji nikakva vlasnička povezanost dviju tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 12:20