GOST KOD BAGE

Tomašević: ‘Znao sam u što se upuštam, ali situacija koju sam dočekao nije normalna...‘

Gradonačelnik je u studiju Nove TV govorio o nizu problematika s kojima se suočio u ova tri mjeseca nakon preuzimanja vlasti
Tomislav Tomašević
 Tomislav Kristo/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević gostovao je u Dnevniku Nove TV, gdje je s Mislavom Bagom popričao o nizu tekućih problema kao što su gradske financije, rukovođenje otpadom, brzinom obnove nakon potresa i druge.

Izjavio je kako je financijska situacija bila gora od očekivane, da bi potom rekao da će se baviti rebalansom gradskog proračuna.

- Znao sam u što se upuštam, znao sam koliko se nagomilalo problema. Financije su bile gore od očekivanih. Vidjet će se neke stavke koje nisu uopće imale uporište u proračunu. Nisu bili realno prikazani, recimo troškovi ZET-a koji su veći od planiranih, neke stavke oko upravljanja imovine kojih je potrošeno dvostruko više od predviđenog. Proračun se planirao nerealno. Bilo je nebitno što piše u proračunu, troškovi su se događali - to nije normalno', istaknuo je i dodao kako će predstaviti rebalans proračuna idući tjedan.

U godinu se ušlo s napuhanim prihodima za milijardu kuna više na temelju prodaje zemljišta Paromlina, Gredelja i Zagrepčanke.

Građanski odgoj

Dotakao se i problematike oko uvođenja građanskog odgoja.

- Jasno smo rekli - u nekom manjem broju škola se kreće s građanskim odgojem, a u idućim godinama i u većem broju. Mi ćemo to napraviti do kraja prvog polugodišta na temelju kojeg će se pilotirati građanski odgoj u drugom polugodištu. A u većem broju škola sljedeće godine, najavio je gradonačelnik dodavši da je za vrijeme Bandića napravljen program rada za nastavnike, ali bez kurikuluma.

Gospodarenje otpadom

Na tapeti se našla priča o gospodarenju otpadom, nakon čega je najavio kupovinu dvije drobilice koje su samo jedan aspekt u cijeloj problematici. Natječaj za drobilice bio je raspisan za vrijeme preminulog gradonačelnika, no to se nije ostvarilo.

- Želimo ekološki održiv sustav. Konačno ćemo zatvoriti Jakuševac do kraja mandata. Želimo da gradske firme ako imaju kapacitete rade same, a ne da zarađuju neke lukrativne firme, rekao je.

- Nije bitno o kojim se privatnim tvrtkama radi. Skladištenje u Sesvetama je na 75 dana, sada radimo na najmu drobilica. Odlučili smo se za dvije drobilice. Bilo je pet ponuda i za jednu i drugu. Rok isporuke za kupnju drobilice je nekoliko mjeseci. Dočekalo me prije primopredaje vlasti da je grad ostao bez zbrinjavanja otpada i cijeli natječaj je pao, rekao je.

Pročelnici

Prokomentirao je i situaciju oko Bandićevih pročelnika.

- Suludo je da sam postao kao premijer koji je naslijedio stare ministre. Sljedeći tjedan imamo tri natječaja. Bit će testiranje, ići će na intervju. Pitat ćemo ih za viziju ureda - rekao je te je dodao kako sumnja da će to biti netko iz HDZ-a.

- Sumnjam da će se netko iz HDZ-a slagati s našim programom - kaže.

Obnova nakon potresa

Obnova nakon potresa također je goruća problematika koju je Tomašević prokomentirao u Dnevniku Nove TV.

Smatra kako bi bilo birokratski lakše da se samo jedna organizacija bavi isključivo time.

- Obnova bi trebala biti puno lakša, kao što bi trebala olakšati kreditne linije. Država bi preko HBOR-a trebala dati kredite. Zakonom se trebaju riješiti legalizacija i vlasnički odnosi, rekao je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:02