SKUPŠTINA ODLUČUJE

Tomaševićev plan za zeleni Zagreb težak 74 mil. eura: ‘200 novih stanova, LED žarulje za siromašne‘

Cilj Programa je smanjivanje, i u konačnici suzbijanje, energetskog siromaštva u Gradu Zagrebu

Tomislav Tomašević

 Damir Krajac/Cropix

Zagrebačka će Gradska skupština u četvrtak na svojoj 20. sjednici prihvatiti prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o suzbijanju energetskog siromaštva na području metropole do 2030. godine. Radi se o planu od osam mjera kojega bi kolokvijalno mogli nazvati još jednom Tomaševićevom strategijom za zeleni Zagreb. Prijedlog je težak 74 milijuna eura (više od pola milijarde kuna), a potrošilo bi ih se na edukaciju građana, osnivanje timova predavača, doniranje tzv. energetskih košarica, zamjenu aparata i obnovu stambenih zgrada i kuća.

Najveći dio tog iznosa, 53 milijuna eura, utrošit će se na proširivanje fonda za socijalno stanovanje. Prema tom planu, Grad planira izgraditi novih 200 stanova, 200 bi ih kupio i još 100 obnovio. U Prijedlogu se procjenjuje kako je 75 posto stambenog fonda, kuća i zgrada, na području Zagreba nezadovoljavajućeg energetskog razreda te da ih se treba obnoviti. Točnije, obnoviti se treba, ističu, 57 tisuća obiteljskih kuća te 12 i pol tisuća višestambenih zgrada.

Tih 74 milijuna eura rasporedilo bi se u gradskom proračunu do 2030. godine, a mjere bi se financirale još i iz Nacionalnog plana oporavak i otpornosti (NPOO) te fondova Europske unije. Razmatra se i korištenje alternativnih modela nabave kako bi se iskoristila sredstva iz Višegodišnjeg financijskog okvira i s njime povezanog Socijalnog fonda za klimatsku politiku koji će biti aktivan od 2025. do 2032. godine.

image

19. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba

Tomislav Kristo/Cropix

- Cilj Programa je smanjivanje, i, u konačnici, suzbijanje, energetskog siromaštva u Gradu Zagrebu, osiguravajući pritom višestruke koristi za cijelu zajednicu, okoliš i klimu, a pritom ujedno i dugoročno smanjujući opterećenja na gradski proračun. Programom se izravno doprinosi i postepenom postizanju cilja dekarbonizacije i općem poboljšanju kvalitete stanovanja u Gradu Zagrebu - navodi se u Prijedlogu programa.

Energetsko siromaštvo, koje u gradskoj vlasti žele suzbiti, prema definiciji Europske komisije iz 2020. godine, svaka je situacija u kojoj kućanstva nemaju pristup osnovnim energetskim uslugama koje su neophodne za dostojanstven životni standard i zdravlje. Pojava je detektirana u Hrvatskoj, gdje je, prema provedenim anketama, 16,6 posto kućanstava kasnilo s plaćanjem računa za energiju. Istovremeno, njih oko 5,7 posto nije moglo zadržati svoj dom toplim.

Ugroženi kupac definiran je i u Zakonu o energiji, koji navodi kako oni zbog svoje socijalne ugroženosti imaju pravo na opskrbu energijom po posebnim uvjetima. U normalnim okolnostima, ona iznosi najviše 26,54 eura mjesečno, a izvanredno može ići i do 53,09 eura.

U gradskom Poglavarstvu procjenjuju kako je oko pet posto Zagrepčana pogođeno energetskim siromaštvom, protiv kojeg se navedenim programom žele boriti. No, on ide i nešto dalje od same borbe protiv energetskog siromaštva jer mjere poput obnove stambenog fonda, subvencije sunčanih elektrana, informativne aplikacija i edukacija utječu na širu skupinu od samo ugroženih kućanstava. Pojedine nove mjere isprepliću se i s nekim postojećima za zelenu politiku koje se provode.

Prva je predložena mjera uspostava sustava za prikupljanje i obradu podataka. Na nju bi se iz gradskog proračuna utrošilo 106 tisuća eura.

- U prvoj je fazi potrebno provesti dubinsku analizu stambenog fonda u vlasništvu Grada Zagreba, s posebnim naglaskom na utvrđivanje energetske slike te analizu troškova i isplativosti ulaganja u obnovu postojećeg stambenog fonda u odnosu na kupovinu i/ili izgradnju novog - navode u dokumentu.

U sklopu nje, osnovalo bi se Povjerenstvo za energetsko siromaštvo i svi bi prikupljeni podaci bili integrirani u Energetski atlas Grada Zagreba.

image

Energetski atlas Grada Zagreba

Screenshot

Sljedeći je dio programa provedba energetskog savjetovanja građana. Nju bi provodio tim energetskih savjetnika koji bi ranjivim skupinama građana nudio usluge te im pomagao s prijavama na postojeće javne pozive i natječaje za mjere energetske učinkovitosti, poput obnove fasada ili ugradnje solarnih panela.

Predviđeno je i osnivanje najmanje jedne informativne lokacije svake godine u kojoj bi tri savjetnika bila stalno dostupna. Dio mjere su radionice, prezentacije i informativno-edukativne kampanje kojima bi se obuhvatilo deset tisuća ljudi. Procjenjuju se da bi i usluge savjetovanja koristilo 100 kućanstva, a sve aktivnosti koštale bi 2,1 milijun eura koji bi bili osigurani iz gradskog proračuna, NPOO-a i EU sredstava.

Treća mjera, vrijedna 398 tisuća eura, energetska je košarica za ugrožene građane.

- Ona se može sastojati od: tri LED žarulje, dva perlatora sa smanjenim protokom i reduktorom, razvodnim kabelom s tri utičnice i prekidačem, 25 metara brtve za prozore i vrata, metlice za vrata, reflektirajuće folije za radijatore i drugog - piše u Prijedlogu programa. Navodi se kako bi se u tu akciju uključio i Caritas.

Realizacija tri navedene mjere trebala bi biti pokrenuta ove godine, dok bi se s četvrtom, zamjenom kućanskih aparata, započelo 2024. Grad u sklopu nje planira surađivati s proizvođačima i distributerima aparata po modelu koji je, tvrde, uspješno proveden u Belgiji i Austriji. Predviđa se zamjena tri tisuće hladnjaka te po dvije i pol tisuće perilica rublja i perilica posuđa ukupne vrijednosti 2,6 milijuna eura.

U Prijedlogu programa slijedi energetska obnova višestambenih zgrada na koju bi se potrošilo nešto manje od 2,3 milijuna eura.

- Ovom će se mjerom ujedno povećati interes i prilika suvlasnika višestambenih zgrada da provedu projekte energetske obnove jer upravo ranjiva kućanstva često zbog nemogućnosti podmirivanja troškova dovode do nemogućnosti suvlasnika da prikupe dovoljan broj suglasnosti za provedbu projekta - stoji u dokumentu.

image

Tomislav Tomašević

Zeljko Puhovski/Cropix

Dodaje se kako bi Grad sufinancirao 20 posto energetske obnove, a procjenjuje se kako će njome biti obuhvaćeno pet tisuća stanova. Grad bi identičan iznos trebao izdvojiti za obnovu obiteljskih kuća, a vlasti se nadaju da će je provesti njih dvije i pol tisuće. Riječ je o planu vrijednom 5,1 milijun eura za koji su namijenjena sredstva isključivo iz gradske blagajne.

Prelazak na obnovljive izvore energije predzadnja je mjera u Prijedlogu programa za suzbijanje energetskog siromaštva. Radi se o 25 postotnom sufinanciranju - kotla na drvnu sječku ili pelete, pirolitičkog kotla, dizalica topline, sunčanih elektrana i sustava sa sunčanim toplinskim kolektorima. Mjerom bi se trebalo obuhvatiti 15 tisuća kućanstava dok bi trošak iznosio 7,9 milijuna eura.

Primjena osme mjere - izgradnje zelenog, integriranog stambenog fonda za socijalno stanovanje - krenula bi 2025. godine. Ta je mjera vrijedna 53 milijuna eura. Njome bi se izgradio 200 stanova, isto toliko kupilo, a obnovilo još 100. Prilikom gradnje pratile bi se smjernice Zelenog europskog plana.

- Prijedlog plana uzet će u obzir inovativne i uključive pristupe socijalnom stanovanju baziranom na načelima održivosti, kružnog gospodarenja, zelene i učinkovite gradnje. Plan će uključiti mješovita rješenja koja uključuju obnovu i revitalizaciju postojećih stanova namijenjenih za socijalno stanovanje, kao i izgradnju novih, uključujući primjenu principa Novog europskog Bauhausa i kvartovske blokovske obnove - napominje se u Prijedlogu plana i dodaje kako će se prilikom provedbe paziti na gustoću stanovanja, lokaciju, dostupnost i raznovrsnost potrebne infrastrukture i usluga, kao i na osiguravanje integriranosti i mobilnosti.

Spomenuti programi i mjere trebali bi dovesti do brojnih socijalnih i energetsko-klimatskih koristi. U dokumentu stoji kako bi to doprinijelo smanjenju potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova, poboljšanju uvjeta i kvalitete stanovanja, energetski opismenilo stanovništvo koje bi postalo aktivni dio energetske tranzicije, otvorilo nove poslovne prilike i omogućilo smanjenje naknada povezanih s energetskim siromaštvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:38