NAJAVIO ŽALBU

Tomislav Tomašević kažnjen s 3000 kuna; Povjerenstvo za sukob interesa: ‘Zloupotrijebio je ovlasti‘

Preporučio je da se u Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak imenuje donatora njegove kampanje, stomatologa Tomislava Lauca

Tomislav Tomašević

 Nera Simic/CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića s 3000 kuna jer je preporučio da se u Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak imenuje donatora njegove kampanje, stomatologa Tomislava Lauca. Tomašević je, zaključilo je Povjerenstvo, zlouporabio svoj položaj gradonačelnika tako što je prekršio proceduru propisanu Statutom te bolnice i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti ušao u ovlast pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo.

Procedura, ustvrdila je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković, nalaže da gradski pročelnik za zdravstvo gradonačelniku predloži koga će se imenovati u upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak.

Međutim, iz očitovanja koje je Povjerenstvo dobilo od Grada Zagreba, proizlazi da je gradonačelnik Tomašević pročelniku za zdravstvo najprije dao uputu kojih četvoro ljudi će predložiti u upravno vijeće DB Srebrnjak, pa je pročelnik te osobe formalno gradonačelniku i predložio, a onda ih je gradonačelnik Tomašević i imenovao.

Među četvero osoba za koje je Tomašević dao uputu da ih se predloži bio je i donator njegove kampanje, Tomislav Lauc. Preporukom koga da predloži u Upravno vijeće DB Srebrnjak, Tomašević je, rekla je Novaković, ušao u sferu ovlasti gradskog pročelnika za zdravstvo i takav način imenovanja suprotan je Statutu DB Srebrnjak i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

Tomašević će kaznu od 3000 kuna platiti u tri mjesečna obroka.

Postupak protiv Tomaševića Povjerenstvo je pokrenulo u listopadu prošle godine i to na temelju novinarskih tekstova objavljenih na Tportalu i u Jutarnjem listu. U njima se navodilo da je nova zagrebačka vlast u Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak u ljeto prošle godine imenovala Tomislava Lauca koji je s 10.000 kuna donirao Tomaševićevu gradonačelničku kampanju. Mediji su isticali i da je Laucovu privatnu stomatološku kliniku reklamirala istaknuta članica platforme Možemo!, sad saborska zastupnica, Urša Raukar.

U očitovanju Povjerenstvu, Grad Zagreb je objasnio kako je zatečeno stanje u Dječjoj bolnici Srebrnjak, posebno status projekta za translacijsku medicinu koji je nedjelovanjem bio izložen visokim rizicima u pogledu izvedivosti i održivosti, a koji je za Grad Zagreb nosio značajne financijske obveze, zahtijevalo hitno postupanje.

Nova gradska vlast na čelu s Tomaševićem smatrala je da je jako važno imenovati novo Upravno vijeće DB Srebrnjak i to na način da ga se ekipira s četvero stručnjaka koji pokrivaju ključna područja ekspertize. U očitovanju Grada Zagreba ističe se da je gradonačelnik Tomašević sa svojim zamjenicima, Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom, preporučio doktora Tomislava Lauca u upravno vijeće DB Srebrnjak zbog Laucova iskustva u upravljanju zdravstvenim ustanovama te da Lauc nije bio prvi, već treći izbor, nakon što je dvoje liječnika odbilo prijedlog da uđu Upravno vijeće DB Srebrnjak.

Tomašević najavio žalbu na odluku Povjerenstva

"Gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević, duboko se ne slaže s odlukom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i na nju ćemo se žaliti", stoji u reakciji na današnju odluku Povjerenstva koje je Tomaševića kaznilo s 3000 kuna zbog imenovanja u Upravno vijeće dječje bolnice Srebrnjak, Tomislava Lauca, jednog od donatora Tomaševićeve gradonečelničke kampanje.

Priopćenje koje potpisuje glasnogovrnica zagrebačkog Poglavarstva, Dinka Živalj, prenosimo u cijelosti:

"Podsjećamo na kontekst – uskoro nakon što je gradonačelnik preuzeo dužnost prošle godine, uhićena je predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak Ana Stavljenić Rukavina, ujedno predsjednica kluba zastupnika stranke Bandić Milan 365. Gradonačelnik je tada morao imenovati novo Upravno vijeće, pri čemu je u tom trenutku u mandatu bio pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo imenovan od strane bivšeg gradonačelnika.

Argument Povjerenstva da gradonačelnik nije smio sugerirati pročelniku za zdravstvo članove novoga Upravnog vijeća je u potpunosti neprihvatljiv i u praksi neprovediv. Po zakonu, članove upravnih vijeća imenuje gradonačelnik na prijedlog pročelnika.

Nadalje, argument Povjerenstva da donatori u kampanji ne mogu biti imenovani u upravna vijeća ustanova nema uporište u zakonu i diskriminira one koji doniraju javno i transparentno, a ohrabruje netransparentne, tajne donacije. Podsjećamo da je u kampanji za prošle lokalne izbore, gradonačelnik Tomašević imao i javno objavio imena 1500 donatora, HDZ 60, a stranka BM 365 niti jednoga.

Napominjemo također da je gradonačelnik imenovao četiri člana Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, koji su na toj funkciji bili tri mjeseca, i za to su primili naknadu od 750 kuna mjesečno.

Gradonačelnik ni u jednom trenutku nije izašao izvan svojih ovlasti već je branio interes Grada i građana koji su ga zbog toga i izabrali", navodi se u reakciji koju nam je prosijedila glasnogovornica zagrebačkg Poglavarstva, Dinka Živalj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 20:26