LOKALNI IZBORI

Tomislav Tomašević: ‘Želim da zagrebački potoci budu zelene oaze ovog grada‘

‘Zato moramo prekinuti njihovo natkrivanje i betoniranje, što se odnosi i na Črnomerec i Kustošak‘
Tomislav Tomašević
 Boris Kovačev/Cropix

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević platforme Zagreb je naš! i Možemo! u subotu je na Črnomercu istaknuo važnost redovitog održavanja sustava oborinskih voda te dodao da će učiniti sve da zagrebački potoci postanu zelene oaze.

“Redovno ćemo održavati sustav oborinskih voda, što se već godinama ne radi, i odvojiti ga od sustava odvodnje, jer sadašnji mješoviti sustav ne može izdržati povećanje stanogradnje niti odgovara potrebama koje nameću klimatske promjene", rekao je Tomašević na konferenciji za novinare.

Podsjetio je da je u zagrebačkoj Gradskoj skupštini inzistirao i na tome da se kupe vozila i oprema nužni za održavanje sustava odvodnje.

"Nevjerojatno je kako 'Vodoopskrba i odvodnja' iz četiri pokušaja nije uspjela kupiti potrebna vozila zbog poništavanja javne nabave”, naglasio je Tomašević i ponovio kako je konačno potrebno i posljednjih pet posto Zagrepčana priključiti na mrežu javne kanalizacije.

Najavio je da će zagrebačke potoke "učiniti zelenim rekreativnim koridorima, pješačkim i biciklističkim, zelenim oazama u gradu".

"Zato moramo prekinuti njihovo natkrivanje i betoniranje, što se odnosi i na Črnomerec i Kustošak. Uz to, oni pješacima i biciklistima omogućavaju komunikaciju na potezu sjever-jug, što ozbiljno nedostaje gradu, od Črnomerca, sve do Jaruna”, zaključio je.

Upozorio je da u podsljemenskim naseljima postoji dvostruki problem- pretjeranom i nekontroliranom izgradnjom smanjuje se broj zelenih površina koje upijaju te oborine, a u isto vrijeme se povećava broj stambenih nekretnina koje se spajaju na sustav oborinske odvodnje i preopterećuju ga.

Zbog toga je, podsjetio je, prošle godine u Ulici Sv. Duh tijekom poplave ljudima na imovini nastala velika šteta, a čak je u ulici Šestinski dol, gdje je mreža bila rekonstruirana, bilo velikih poplava i šteta.

Član vijeća gradske četvrti Črnomerec Dražen Lučanin rekao je kako mu je drago što su građani prepoznali vrijednost uređenja nove Park-šume Jablanovac između ulica Sv. Duh i Črnomerec koju su predložili u Vijeću Gradske četvrti iako nije ušao u plan komunalnih akcija.

Dugoročno planiramo urediti “zelenu sponu” parkova kao paralelni pješački koridor sjeverno od Ilice, najavio je.

O rješenjima za učinkovitu regulaciju prometa na Vrhovcu i Antunovcu govorila je članica vijeća mjesnog odbora Šestinski dol Jelena Zenko Milović te naglasila da postojeće prometna infrastruktura ne može pratiti divljanje urbanizma i preizgrađenost na području Črnomerca kao i ostatka Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 21:42