GRANDIOZNI PROJEKT

Totalna preobrazba rugla na istoku grada: Ruši se DTR, pogledajte čudo koje će ‘niknuti‘ na istome mjestu

Zemljište u Mandlovoj, gdje se nalazila velika tvornica i Uprava DTR-a, prodano je Medikolu neposrednom pogodbom za 11.000.000

Bivša tvornica Domaće tvornice rublja/Render Specijalna onkološka bolnica - medicinski centar Medikol (MCM)

 Cropix/

Za dva tjedna počinje rušenje nekadašnje Domaće tvornice rublja (DTR) u Mandlovoj ulici. Nekada moderna zgrada, sagrađena 1979. godine, u vrijeme kada je DTR zapošljavao čak 1700 radnika, već godinama je ruglo na istoku Grada. Danas je u vlasništvu Medikol grupe d.o.o, odnosno Ivanke Trstenjak-Rajković i Ivana Rajkovića.

Na mjestu stare, ruševne tvornice, sagradit će se Specijalna onkološka bolnica - medicinski centar Medikol (MCM), koji je Vlada proglasila strateškom investicijom.

image

Render Specijalna onkološka bolnica - medicinski centar Medikol (MCM)

Iako je početak radova bio predviđen za kraj prošle godine, zasad je poznato samo kada počinje rušenje tvornice, ali ne i početak gradnje bolnice.

Čeka se građevinska dozvola

Iz Medikola za Jutarnji list navode da su u fazi ishođenja građevinske dozvole nakon što je prethodno ishođena lokacijska dozvola koja je postala pravomoćna.

- Na lokaciji budućeg MCM-a, u ulici Dragutina Mandla 7, trenutno se izmještaju postojeća skladišta i čisti dvorišni prostor kao priprema prostora za uklanjanje stare zgrade DTR-a i buduće gradnje nakon ishođenja građevinske dozvole - kažu iz Medikola. Uklanjanje stare zgrade DTR-a započet će unutar iduća dva tjedna sukladno Projektu uklanjanja građevine te nakon prijave gradilišta.

image

Bivša tvornica Domaće tvornice rublja

Goran Mehkek/Cropix

Početak gradnje slijedi nakon ishođenja građevinske dozvole i nakon izvođenja radova na uklanjanju objekta stare zgrade DTR-a, a okvirni rok za završetak gradnje je 18 mjeseci od početka građenja.

Odluku da je riječ o strateškom projektu donijela je Vlada 15. lipnja 2023. Vrijednost projekta je gotovo 77 milijuna eura koje će u potpunosti financirati Medikol. Bolnica će se graditi na površini od 23.542 četvorna metra na području katastarske općine Pešćenica, koja je u vlasništvu Poliklinike Medikol.

Vlada proglasila projekt strateškim

Projekt predviđa gradnju centra koji bi obuhvatio prostor za nuklearnu medicinu, centralni laboratorij, prostore za radiologiju, angiografiju i dijagnostiku, operacijske sale, prostor namijenjen intenzivnoj njezi, stacionar i centar za radioterapiju. Osim medicinskog sadržaja planira se i nemedicinski sadržaj poput parkinga, ljekarne, trgovina, restorana, smještaja i drugo. Dijagnostika i liječenje bit će zasnovani na primjeni suvremenih i tehnološki naprednih postupaka i uređaja uključujući robotske operacijske sale, umjetnu inteligenciju...

image

Bivša tvornica Domaće tvornice rublja

Goran Mehkek/Cropix

Planira se i zapošljavanje 129 zaposlenika (medicinskog i pomoćnog osoblja) u prvoj godini, a do završetka projekta planira se zapošljavanje 562 zaposlenika. Vlada je zaključila da se realizacijom tog projekta daje doprinos boljoj dostupnosti najkvalitetnije zdravstvene zaštite za sve građane Republike Hrvatske i zemalja jugoistočne Europe u funkciji povećanja kvalitete života i smanjenja stope mortaliteta od karcinoma koja je u Republici Hrvatskoj znatno veća od prosjeka Europske unije (ukupna stopa mortaliteta u Republici Hrvatskoj 328,2 - prosjek Europske unije 190,8 na 100.000 stanovnika). Također, realizacijom projekta ostvarit će se značajan iskorak u primjeni informatičkih rješenja s integriranim sustavom umjetne inteligencije.

Prodaja zemljišta neposrednom pogodbom

No, iako će građani novom bolnicom dobiti još novih mogućnosti liječenja u modernoj ustanovi, činjenica je da je DTR, nekadašnja bogata tvrtka, neslavno propala i svoja vrata, za ono još malo preostalih radnika, zauvijek zatvorila 2017. godine.

Počela je rasprodaja nekretnina, među kojima je i bila ova na križanju s Branimirovom ulicom, gdje se već godinama nalazi i postojeća Poliklinika Medikol.

image

Bivša tvornica Domaće tvornice rublja

Goran Mehkek/Cropix

No, kako su izvještavali 2008. godine, tadašnji predsjednik Uprave DTR-a Mladen Trogrlić, bez javnog natječaja, neposrednom pogodbom, poliklinici Medikolu prodao je vrijedno zemljište u Mandlovoj gdje se nalazila velika tvornica i Uprava DTR-a za 11,000.000 eura odnosno 80,000.000 kuna.

Mediji su tako izvještavali da se ugovorom o kupoprodaji nekretnina poliklinika Medikol obvezala da do kraja 2008. DTR-u isplatiti 350.000 eura i podmiri njegove obveze prema bankama i državi. Također, da isplati DTR-u tijekom 2009. u 12 jednakih rata po 140.000 eura i u 2010. u mjesečnim ratama po 224.789 eura, no u financijskim izvješćima za 2009. i 2010. te uplate nisu bile vidljive.

Gdje je nestalo pet milijuna kuna

Tako financijsko izvješće za 2008. navodi: ‘Veliki porast iskazanih potraživanja rezultirao je prodajom dugotrajne imovine poliklinici Medikol pa je potraživanje od njih na dan 31. prosinca 2008. iznosio 74,536.930 kuna. Upravo zato mediji su se pitali gdje je nestalo oko pet milijuna kuna jer je nekretnina prodana za 80,000.000 kuna.

image

Ivanka Trstenjak – Rajković, ravnateljica Poliklinike Medikol, dr. med. i specijalistica opće medicine

/Poliklinika Medikol

Vrijedno je napomenuti i da je Medikol jedna od privatnih ustanova koja ima milijunske ugovore s državom.

U prošloj je godini, a o čemu je Jutarnji već ekskluzivno pisao, prema podacima HZZO-a, u tzv. izvanbolničkoj specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti potrošeno oko 220 milijuna eura, a od toga je više od 30 posto ili najmanje 76 milijuna završilo u prihodima privatnika. Usporedbe radi, u 2022. godini privatnici su uprihodili deset milijuna eura manje (oko 66 milijuna eura).

Od države dobili 11,8 mil eura

Što se Medikola tiče, a koji je gotovo monopolist s PET CT uređajima, prihod iz javnog novca popeo s 9,5 milijuna na 11,852 milijuna eura.

image

Zgrada Medikola u Mandlovoj 7.

Goran Mehkek/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:18