I DALJE NE RADI

Trakavica oko megaprojekta: ZET tužio Inspektorat jer su odbili dati dozvolu za sljemensku žičaru

Pročelnik Dinko Bilić: Oni ignoriraju stručna mišljenja i mišljenja institucije koja je donijela Pravilnik
 Damjan Tadić/Cropix

Rat između Grada Zagreba i Državnog inspektorata na temu žičare Sljeme ovih dana "preselio" se i na Upravni sud, a žičara za to vrijeme stoji.

Naime, u Državnom inspektoratu su, neslužbeno doznajemo, zaprimili tužbu koju je podnio Zagrebački električni tramvaj pri Upravnom sudu jer im je sanitarna inspekcija odbila dati pozitivno mišljenje za izdavanje uporabne dozvole za žičaru Sljeme. Potom su na to negativno mišljenje Grad Zagreb i ZET dali prigovor, a Državni inspektorat je ZET-u, doznajemo, izdao rješenje kojim je odbio taj prigovor, dok su onaj Grada Zagreba odbacili jer ga je, kako tvrde, "izjavio neovlašten subjekt".

- Sad smo zaprimili tu tužbu pa ćemo vidjeti - doznajemo u Inspektoratu.

U zagrebačkom Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet doznajemo da su oni i dalje kod svog stava te pročelnik Dinko Bilić drži da "Državni inspektorat svjesno i namjerno krši zakon, bilo po pitanju vlastitih ovlasti, bilo po pitanju sadržaja propisa".

image
Damjan Tadić/Cropix

- Oni ignoriraju sva stručna mišljenja kao i mišljenja institucije koja je donijela Pravilnik, a sve koristeći činjenicu izostanka bilo kakve kontrole rada. Posljedica toga je nastanak štete po ZET, Grad Zagreb i građane Zagreba.

Trenutno se čeka odluka u povodu žalbe protiv rješenja od 14. lipnja 2021., koju odluku Inspektorat mora donijeti početkom srpnja - kaže pročelnik Bilić, iako u Inspektoratu tvrde da su oni tu žalbu već odbacili. Nadalje, pročelnik Bilić tvrdi da bi navodni zahtjev inspekcije da se izvedu radovi kojima bi se umanjila buka bio "suprotan građevinskoj dozvoli".

- Nužno to predstavlja zapreku za izdavanje uporabne dozvole, ovaj put po drugoj odredbi Zakona o gradnji, a isto tako niti u jednom aktu Državni inspektorat nije iznio bilo kakav zahtjev za izvođenjem takvih radova, već isključivo odbio izdati potrebne akte, bez ikakvog rješenja situacije, dakle potpuno proizvoljno i s isključivim ciljem nanošenja štete - smatra pročelnik Bilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:31