NOVI IZVOR PRIHODA

TRAŽE 9 MILIJUNA KUNA ZA 21 POSLOVNI PROSTOR Gradska uprava puni proračun prodajom vlastite imovine

Zakupci će moći kupiti nekretninu ako nemaju dugova prema Gradu, državi i zaposlenicima
 Bruno Konjević/CROPIX

Kako bi ubrzala povećanje prihoda, a time i punjenje proračuna, gradska uprava odlučila je prodati 21 poslovni prostor u svom vlasništvu, a za te nekretnine traži gotovo 9 milijuna kuna.

Na popisu lokala koji idu na prodaju nalaze se i nekretnine u samom centru grada, a prodaju se većinom prizemni ulični poslovni prostori. Da se uistinu radi o želji da se brže napuni proračun, potvrdili su nam i mnogi zakupci koji su u tim prostorima već desetke godina i koji su već nekoliko puta slali Gradu zahtjeve za kupnjom nekretnine, no svaki put do sada su ih odbili.

Podrška zakupaca

- U lokalu smo od 2000. godine. Prije dvije godine poslali smo Gradu zahtjev za kupnju poslovnog prostora, no do sada nisu reagirali - kaže nam jedan od zakupaca navedenih prostora, vlasnik tvrtke Ken d.o.o. koja ima trgovinu obućom u Frankopanskoj 1.

Svi zakupci podržavaju ovu odluku Grada, koja je došla baš u vrijeme kada gradskom proračunu nedostaje novca te se nadaju da će se već ove jeseni moći upisati kao vlasnici dugo željene nekretnine. Jedino što stoji između njih i vlasništva prostora su zastupnici Gradske skupštine koji će na sljedećoj sjednici, koja se održava 10. rujna, odlučiti hoće li podržati ovu vatrogasnu mjeru vodstva Grada za povećanje prihoda.

Svi zakupci, njih 21, poslali su zahtjeve za kupnjom prostora, no prije nego što dođe do same kupnje, prema odluci o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora morat će dokazati kako nemaju ni jednu nepodmirenu obvezu prema Gradu Zagrebu, državnom proračunu i zaposlenicima i dobavljačima.

Tržišna cijena

Među prostorima koji će se ove jeseni prodavati nalaze se tri lokala na Dolcu 9. Riječ je o manjim lokalima, od 15 do 30 četvornih metara kojima se cijena kreće između 200 tisuća i pola milijuna kuna. Čak dva milijuna kuna Grad bi mogao zaraditi prodajom nekretnine od 107 četvornih metara u Ulici grada Vukovara 58a, a 2 i pol milijuna kuna vrijedi prostor u Tomašićevoj 12 koji se prostire na 245 četvornih metara. Najveći prostor koji će se prodavati nalazi se u Prekratovoj ulici, a proteže se na 439 četvornih metara te Grad za njega traži milijun i 900 tisuća kuna. Grad će ‘najmanje’ zaraditi na prostorima u Dankovečkoj ulici u Dubravi.

Prodaju i garažu

Za prostor od 17 kvadrata traže 62, a za onaj od 19 četvornih metara 67 tisuća kuna. Na listi prostora čijom će prodajom Grad puniti proračun nalazi se i lokal od 90 kvadrata u Ulici Božidara Magovca, poslovni prostor u Gavellinoj ulici, Klekovačkoj, Ratarskoj te u Ulici Dubrava, Dragutina Golika, Ivana Šibla, Šegrta Hlapića, na Trgu J. F. Kennedyja, u Zagrebačkoj u Sesvetama, ali i garaža u Vojnovićevoj ulici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 21:08