Mladen Kožić i Ivo Šegota

TRAŽE PRAVDU ZA GAY PAR KOJI ŽELI UDOMITI DIJETE 'Kada tijela javne vlasti odbijaju provesti sudske odluke, onda to je prvi znak autoritarnog režima'

 
 Tomislav Kristo / CROPIX

Pravnica i aktivistica platforme "Možemo!" Sandra Benčić, koordinator udruge Dugine obitelji Damir Martinović i redatelj Dario Juričan na Markovom trgu održali su press konferenciju povodom slučaja istospolnih partnera Mladena Kožića i Ive Šegote u kojem je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb odbila provesti pravomoćnu sudsku odluku kojom se Šegoti i Kožiću daje pravo da podnesu zahtjev za udomiteljstvom.

"Ravnateljica je u odluci napisala da joj se čini da sud nije u pravu, da ona smatra da je u pravu i sve je napravila po svom. Kada tijela javne vlasti odbijaju provesti sudske odluke onda to je prvi znak autoritarnog režima.

Taj autoritarni režim stanuje ovdje na čelu s HDZ-om i premijerom Andrejem Plenkovićem kao i svima onima koji im u tome drže ljestve, a to su HNS i Milan Bandić. Svi zajedno su stvorili atmosferu u kojoj se građane maltretira kafkijaskim postupcima u kojima kada dobijete pravo od suda da tijelo javne vlasti mora ostvariti vaše određeno pravo, ono si daje za pravo da to ne provede", kazala je Benčić.

Zagreb, 040220.
Konferencija za medije u povodu podizanja kaznene prijave protiv ravnateljice Centra za socijalnu skrb Zagreb koja se oglusila na pravomocnu odluku suda i odbacila zahtjev za udomiteljstvo gay paru.
Na fotografiji: Daniel Martinovic, Sandra Bencic, Dario Jurican.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

'Oni su u svim točkama potpuno negirali presudu Upravnog suda'

Dario Juričan je na svom primjeru promjene imena u Milan Bandić dočarao nefunkcioniranje državnog aparata.

"Ja sam sve napravio na legalan način. Grad Zagreb se žalio, postupak je završio na Upravnom sudu koji mi je u presudi dao za pravo da imam to ime. Kada je presuda podnesena Ministarstvu uprave oni su u svim točkama potpuno negirali presudu Upravnog suda i napravili sve po svojem", kazao je Juričan.

Naveo je i drugi primjer koji se tiče Zagrebačkog holdinga i Grada Zagreba. "Hrvoje Šimić tužio je Grad Zagreb i Holding jer su mu odbili zahtjev za pristup traženim informacijama o isplatama odvjetničkim društvima i odvjetnicima i njihovim tarifama. Ta dva tijela ne poštuju odluku suda i godinama nisu dostavili podatke", istaknuo je Juričan.

To je veliki problem, da pravna država ne funkcionira i da se odluke suda ne poštuju, dodao je Juričan.

'Centar svojim postupkom direktno ide protiv prava djeteta na obitelj'

Damir Martinović kazao je da udruga Dugine obitelji smatra nevjerojatnim da su Šegota i Kožić dobili drugu odbijenicu od Centra za socijalnu skrb nakon što je sud u prosincu prošle godine poništio prvu odbijenicu i označio je diskriminatornom.

"Upravni sud je naredio Centru za socijalnu skrb da razmotri zahtjev da Šegota i Kožić postanu udomitelji i naveo je da se mora procjenjivati jesu li oni podobni udomitelji ili ne, a ne jesu li gay ili biseksualne osobe, budući da se pojedinačne osobe, što je Upravni sud naveo u presudi, nigdje ne propitkuje koje su one seksualne orijentacije.

Zagreb, 040220.
Konferencija za medije u povodu podizanja kaznene prijave protiv ravnateljice Centra za socijalnu skrb Zagreb koja se oglusila na pravomocnu odluku suda i odbacila zahtjev za udomiteljstvo gay paru.
Na fotografiji: Daniel Martinovic, Sandra Bencic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Tatjana Brozić Perić odbila je to napraviti i procijeniti imaju li oni uvjete brinuti se o djetetu jer su to dva muškarca koji su se javno vjenčali. Ovakvim postupkom Centra za socijalnu skrb se ide direktno protiv prava djeteta na obitelj, a to je nešto što su sudovi prepoznali ne samo u RH nego i diljem Europe.

Europski sud za ljudska prava ima jasnu praksu u sličnim slučajevima da se postupci ne mogu ovako raditi. Ne ulazimo u to hoće li oni biti dobri udomitelji ili neće, ima dobrih roditelja bilo kakve seksualne orijentacije, ali neprihvatljivo je da su odbijeni da budu procijenjeni temeljem seksualne orijentacije", kazao je Martinović.

Kazao je i kako imaju pozitivne primjere gdje su lezbijski partneri dobili skrb bez ikakvih problema.

Traže da ravnateljica Centra snosi kaznenu odgovornost

"LGTB osobe su obavile posvajanje pojedinačno i nije ih se pitalo koje su seksualne orijentacije. Do kada će LGBT osobe u Hrvatskoj morati trpjeti ovakvu diskriminaciju? Ova odluka Upravnog suda bila je svijetla točka u tom putu prema Europi, zapadu. Vodimo i u Europi da konzervativni klubovi zastupnika imaju LGBT klubove unutar tih stranaka, a ovdje se zazire od toga da odrasle osobe žele pomoći djeci u domovima. Nevjerojatno je ovakvo postupanje Centra za socijalnu skrb, ono je diskriminatorno i licemjerno. Da su išli pojedinačno onda su mogli posvojiti dijete. Čak im je neformalno rečeno da se razvedu kako bi mogli postati udomitelji. To je zakulisna igra izvršne vlasti, htjeli su sudskim putem istjerati pravdu i pokazati kako bi se prema njima trebalo postupati", kazao je Martinović.

Benčić je kazala kako se u ovom slučaju postupa protuustavno jer izvršna vlast ne poštuje odluke sudske vlasti.

Zagreb, 040220.
Konferencija za medije u povodu podizanja kaznene prijave protiv ravnateljice Centra za socijalnu skrb Zagreb koja se oglusila na pravomocnu odluku suda i odbacila zahtjev za udomiteljstvo gay paru.
Na fotografiji: Sandra Bencic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

"U svim slučajevima radi se o istom, o obijesti državne administracije i njihovom iživljavanju nad građanima gdje se građani iscrpljuju u postupcima jer se tijela javne vlasti nadaju da će se ili financijski iscrpiti ili da će odustati jer se neće moći godinama boriti s odbijenicama i ignoriranjem.

Podnijela sam kaznenu prijavu i to kaznenu prijavu za kazneno djelo ne izvršavanja sudske odluke jer se u rješenju ravnateljice Centra vidi da razumije sudsku odluku, ona ju je prepričala i rekla 'ja se s njom ne slažem i ja ću ponovno odbaciti zahtjev'.

To je postupanje koje ide na štetu svakog građanina. Danas je to gay par koji traži udomiteljstvo, sutra to može biti bilo koji građani koji, recimo, traži pravo na obrazovanje ili upis djeteta na fakultet. U slučaju da nam sud da za pravo, a neki birokrat kaže da tu odluku neće poštovati, taj birokrat mora odgovarati. Tražimo da kaznu plati iz svog džepa, a ne iz javnog proračuna. Kada dobijemo postupak protiv države, primjerice na Ustavnom sudu, to plaća državni proračun, odnosno svi mi.

Toga je dosta, ti ljudi moraju snositi odgovornost za svoja djela i moraju to platiti iz svoga džepa i odgovarati odlaskom u zatvor kada se radi o ovako ozbiljnom kršenju zakona", istaknula je Benčić.

Podsjetimo, Centar za socijalnu skrb Zagreb ponovno je odbio zahtjev životnih partnera Ive Šegote i Mladena Kožića za udomljavanje unatoč činjenici što je Upravni sud krajem prosinca prošle godine poništio prethodnu odbijenicu kojom ih je ova ustanova odbila. Protiv ravnateljice Centra kao odgovorne osobe podignuta je kaznena prijava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:48