StoryEditor
DIGNUO BRANU

Trebao sam prenoćiti na policiji, pustili su me radi pritiska javnosti. Evo kako sam spasio Trnje

Počeo sam vrtjeti to staro, prljavo kormilo, no nije išlo. Umor me svladao. Vrtio sam ne znam koliko...
Tihomir Blagus
 Goran Mehkek/Cropix

Zagrepčanin Tihomir Blagus, na društvenim mrežama junak koji je spasio naselje Trnje od katastrofalne poplave u petak navečer, veći dio subote proveo je u policijskoj postaji u koju je priveden zbog remećenja javnog reda i mira.

- Trebao sam i prespavati na policiji, ali su me pustili oko 20 sati. Rekli su mi da je bio golem pritisak javnosti i da me puštaju - ispričao nam je Tihomir Blagus u telefonskom razgovoru.

Za njega je petak navečer trebao označiti kraj napornog radnog tjedna, no pretvorio se u dramu.

- Došao sam s umoran s posla u Emmezeti i bio sam već zaspao kad me oko 22.30 sati probudila moja 80-godišnja majka. Bila je sva zdvojna, rekla mi je da u njezinoj kući voda šiklja iz sifona. Moja je kuća u dvorištu iza njezine i još je niže pa je voda počela prodirati čim sam otvorio vrata. Potrčao sam isključiti hladnjak i perilicu rublja, a zatim zakoračio u dvorište gdje se već stvorio bazen - prisjetio se Tihomir Blagus dramatične večeri.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Izletio sam na cestu, a tamo su bili moj susjed Domagoj Vorberger i još neki od susjeda. Voda je tekla ulicom, šikljala iz kanalizacijskih otvora. Nismo znali što da radimo, zvali smo sve moguće brojeve, od Vodoopskrbe i vatrogasaca do Hrvatskih voda, ali nitko se nije javljao. Onda nas je jedna starija susjeda podsjetila da je slično bilo i prije sedam godina. Rekla je da moramo podići branu u zgradici Hrvatskih voda koja je udaljena oko 200 metara. Domagoj je uzeo sjekiru pa smo potrčali tamo - ispričao je Blagus.

Kad su došli do kućice, shvatili su da tamo nema nikoga i da je zaključana.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Uspjeli smo provaliti i ući, a unutra je sve bilo pod vodom. Bio je mrak, a iz vode su virila četiri električna kabela. Stavio sam nožni prst u vodu da vidim ima li struje. Onda smo shvatili da gumbi kojima bi se trebalo podići branu ne rade. Prije sedam godina obećali su da će to popraviti, ali to se nije dogodilo - rekao je Blagus.

Preostalo mu je samo da ručno podigne branu stojeći bos u prljavoj vodi.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Počeo sam vrtjeti to staro, prljavo kormilo, no nije išlo. Umor me svladao, no vrtio sam ne znam ni sam koliko, susjedi kažu da je to trajalo oko pola sata. Čim sam do pola odvrtio, voda se počela povlačiti. Kad sam na kraju podignuo branu, voda se već za deset minuta povukla - ispričao je Blagus.

No, za njega nije bilo odmora. Nakon što se u 1 sat u noći voda povukla, uz pomoć susjeda počeo je čistiti kuću u kojoj je voda napravila veliku štetu. Čišćenje je potrajalo do 4 ujutro.

image
Goran Mehkek/Cropix

- U subotu oko podneva izašao sam na ulicu pogledati svoj automobil na koji u poplavi nisam niti mislio. Tada sam od susjeda saznao da je policija došla do kućice Hrvatskih voda. Uzeo sam mobitel i otišao tamo. Rekli su mi da rade očevid na osnovi prijave Hrvatskih voda. Vidjeli su krv, no rekao sam da je to moja krv jer sam ozlijedio nos dok sam vrtio kormilo. Htio sam ih snimiti mobitelom, ali mi to nisu dopustili pa smo se posvađali te su me priveli u policijsku postaju - ispričao je Blagus.

Iako je u subotu navečer pušten na slobodu, Tihomiru Blagusu rečeno je da će ponovno biti pozvan te da će odgovarati na sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2020 18:20