ŠOKANTNO JUTRO

Treća je godišnjica zagrebačkog potresa: Pogledajte najbolje fotografije Cropixovih autora

Snimke rodilja ispred bolnice u Petrovoj, oštećeni toranj katedrale, ulice i parkirani automobili zatrpani ciglama i kamenjem obišle su svijet i ostale upisane u kolektivnu svijest građana

Jedan od upečatljivijih prizora snimljenih nakon potresa: gospođa u invalidskim kolicima, pognula je glavu pod kapuljačom, u naručju joj je francuski buldog

 Damjan Tadić/CROPIX

Zagreb i šire zagrebačko područje pogodio je prije tri godine u 6 sati i 24 minute snažan potres magnitude 5.5 prema Richteru, izazvavši velike štete na brojnim građevinama, dok su uznemireni stanovnici u to nedjeljno prohladno jutro izašli na ulice u strahu od novih podrhtavanja tla.

Zadobivenim ozljedama podlegla je 15-godišnja djevojčica, a ozlijeđeno je 27-ero ljudi. U potresu je oštećeno 25.000 objekata, uključujući obiteljske kuće, zgrade, škole, crkve, bolnice, muzeje, zgrade sudova, Vlade i Sabora, pri čemu je šteta procijenjena na čak 86,4 milijarde kuna.

Nakon glavnog potresa, u sedam sati i jednu minutu uslijedio je potres jačine 5.0 stupnjeva te niz naknadnih potresa, kojih je do kraja 2021. zabilježeno oko 3500, od čega u prvoj godini oko 3200.

Najjači potres koji je Zagreb doživio u posljednjih 140 godina nanio je ogromne štete Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, a dodatna otežavajuća okolnost bila je to što se prirodna katastrofa dogodila u vrijeme uvođenja epidemioloških mjera i straha koji se širio zbog novootkrivenog koronavirusa.

Snimke rodilja ispred bolnice u Petrovoj, oštećeni toranj katedrale, ulice i parkirani automobili zatrpani ciglama i kamenjem obišle su svijet i ostale upisane u kolektivnu svijest građana.

Najbolje fotografije Cropixovih autora, koje su u rujnu 2020. predstavljene na velikoj izložbi “Zagreb - grad koji treba našu ljubav”, možete pogledati u digitalnom katalogu izložbe OVDJE.

Fotografije su tematski podijeljene u šest poglavlja, to su “Šok”, “Krhotine”, “Baština”, “Katedrala”, “Hvala vam” i “Glavu gore.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:55