ZAGREBPARKING NA METI

Tuku nas usred bijela dana: Prolaznici navijaju za nasilnike, a ne reagira ni policija

Prije tri dana dvojicu su kontrolora izudarala petorica napadača. U nepuna dva mjeseca pretučeno ih je ukupno 13. Situacija na zagrebačkim ulicama za njih postaje neizdrživa
 Ilustracija/Goran Mehkek/CROPIX

Ispred lokala Gallery u Zvonarničkoj 4 u ponedjeljak u 14.30 sati ispisali smo kaznu na plavom Fiatu jer nije imao produljen parking. Iz lokala izlazi vlasnik automobila. Urla, psuje nam majku.

Udara mog kolegu u lice, a potom nasrće i na mene. Pokušavam ga smiriti, ali tada iz lokala izlazi još pet osoba!

Jedan od njih udara me šakom u glavu, a potom nam cijela grupa prijeti ubojstvom, otkazom, premlaćivanjem... Iako su nam nasilnici pokušali uzeti mobitele, uspijevamo pozvati policiju. Dolaze četiri policajca. Jedan od njih kaže da prepoznaje registarsku oznaku, udaljava se i poziva nekog na mobitel. Tri minute poslije stiže vlasnik Fiata, koji je prije dolaska policije pobjegao. Priznaje da nas je napao i dobacuje: ‘Jesam, tukao sam ih, što mi možete?’ Nastavlja prijetiti, na pomolu je novo fizičko nasilje. Policija ne reagira. Istodobno, prolaznici i susjedi ‘navijaju’ za nasilnike. Nitko nam ne priskače u pomoć.

Kao na Divljem zapadu

Predlažemo policiji alkotesiranje napadača i ulazak u lokal Gallery kako bismo prepoznali ostale napadače. Policija odgovara da to nije njihov posao. Situacija se potom smirila, valjda zbog iznimno ‘ljubaznih’ policajaca koji od nas napadnutih nisu zatražili nikakve izjave.

Tim riječima dvojica pretučenih kontrolora parkinga (podaci poznati redakciji) opisuju što im se dogodilo u ponedjeljak usred bijela dana u samom centru grada. U nepuna dva mjeseca ukupan broj napadnutih djelatnika Zagrebparkinga tako je porastao na 13, što je znatno više nego u cijeloj prošloj godini!

- Živimo kao da smo na Divljem zapadu. Jer, ovo što nam se događa postalo je neizdrživo. Na psovanje obitelji i prijetnje već smo navikli, ali fizičko nasilje ne želimo tolerirati - kaže napadnuti dvojac koji je zbog ozljeda i stresa trenutno na bolovanju.

‘Preuočljivi smo’

Otakako se drastično povećao broj napada na njihove zaposlenike, Zagrebparking umjesto jednog kontrolora na punktove u gradu šalje dvojicu. Ako je suditi po ovom primjeru, ta ih mjera vjerojatno neće zaštititi.

Sami kontrolori parkinga (njih 200-injak, čija je mjesečna plaća oko 5000 kuna) smatraju da je velik problem to što nose upečatljive, žute odore i tako su uočljivi svim građanima, pa i nasilnicima.

Direktor Zagrebparkinga, Robert Mišeta, smatra da to nije rješenje, nego zahtjeva izjednačavanje njihovih prava s pravima ostalih službenih osoba, odnosno jednaku zaštitu kakvu imaju policija, carinici, prometni redari itd.

Za njih nitko ne mari

- Kad uoče našeg djelatnika, građani uglavnom odluče platiti parking. Naš je cilj da se parking uredno plaća, a ne kažnjavanje. Smatram da je potrebno u javnosti stvoriti pozitivno ozračje oko Zagrebaparkinga jer smo mi samo tvrtka koja provodi gradske odluke. U zaustavljanju napada na naše djelatnike pomoglo bi i tretiranje kontrolora kao službenih osoba . Ovako nam se čini da za kontrolore parkinga gotovo nitko ne mari - kaže Mišeta.

Policija: Pozivamo kontrolore da kazneno prijave napadače

Glasnogovornica PU zagrebačke Jelena Bikić potvrdila je da je protiv napadača podignuta prekršajna prijava za remećenje javnog reda i mira. Dodaje da kontrolori mogu, ako nisu bili zadovoljni postupanjem policajaca, prijaviti to njihovoj internoj kontroli koja će istražiti slučaj.

Usto, poziva kontrolore da, ako to žele, sami kazneno prijave napadače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 10:27