RAT ZA VRIJEDNU PARCELU

TUŽAN KRAJ LEGENDARNOG MJESTA U ZAGREBU Ovdje je tijekom 20 godina vrvjelo ljudima, a sada sve zjapi prazno. Uskoro će se tu graditi bazen...

Zagreb, 241115.Karting centar Zagreb, Spansko.Prica s vlasnikom Karting centra Zagreb Zeljkom Gredicakom, kojemu je 1.1. 2015 istekla koncesija i trenutno se sudi sa Gradom Zagrebom.Na fotografiji: Karting centar Zagreb.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

Prije dvadeset godina karting stazom u Španskom orio se dječji smijeh. Ovdje je više od 50 tisuća djece naučilo osnove prometne i tehničke kulture, a vikendima su se održavale međunarodne utrke. Oko staze je bila šuma i divljina. Danas je u blizini vrlo prometna Zagrebačka avenija, trgovački centar i POS-ovi stanovi. Prošlo je 11 mjeseci otkako je Karting Centar Špansko ostao bez koncesije. Trenutno se očekuje prvo ročište na sudu s Gradom Zagrebom, s obzirom na to da nije postignut dogovor o visini naknade nakon planiranog vraćanja zemljišta 1. siječnja ove godine. Direktor Željko Gredičak na karting stazi u zapadnom dijelu grada ostavio je polovicu svojeg života.

- Osim što sam direktor, vožnjom kartinga bavim se otkad znam za sebe, a 1978., 1979. i 1980. bio sam doprvak Hrvatske - prisjeća se Gredičak.

Zabrana događanja

Staza je i jučer, kao i većinu dana ove godine, zjapila prazna. Početkom godine na zemljištu površine 32,667 četvornih metara najavljena je gradnja natkrivenog bazena te klizališta s tribinama, ali s obzirom na to da GUP još nije donesen, ovdje je i dalje jedina karting staza s međunarodnom licencom, samo lišena događanja.

- Vjerojatno najveći problem predstavljamo stanarima POS-ovih stanova. Čim je na stazi nešto glasnije, zovu policiju - kaže direktor Gredičak.

Željko Gredičak (Foto: Ronald Goršić / CROPIX)

Zabranjena su im sva sportska događanja, treninzi i natjecanja pa nisu uspjeli vratiti uložen novac.

Ugovor iz 1995. godine navodi kako je po isteku roka od 20 godina zakupoprimac dužan zemljište i na njemu izgrađene objekte i stvari predati u vlasništvo i posjed Gradu Zagrebu, ali uz naknadu za neamortizirani dio vrijednosti poslovne zgrade. Problem je u tome što gradski vještak za graditeljstvo ustvrdio da je riječ o iznosu od dva milijuna kuna, dok je drugi nezavisni stručnjak procijenio kako se on penje i preko šest milijuna. Gredičak tvrdi kako on i njegovih 30 zaposlenika neće otići sa zemljišta prije nego što im se isplati neamortiziran dio nakon legalizacije objekata.

Pronašli su i zamjensku lokaciju za moguće preseljenje, lijevo iza jankomirskog mosta uz rijeku Savu, te izradili cjelokupnu projektnu dokumentaciju, na koju su potrošili više od 200 tisuća kuna, za gradnju velikog karting i moto centra prepunog zabavnih sadržaja.

- Svi su pohvalili naš projekt, ali, prema GUP-u, zemljište nije namijenjeno za sportsko rekreativni centar - otkriva Gredičak.

‘Građani žele bazen’

Ponudili su i otkup zemljišta uz naknadu koju će odrediti nadležno tijelo, nastavak zakupnine za poslovnu zgradu bez korištenja karting staze i naknadu od 820 tisuća eura i otkazni rok od šest mjeseci kako bi našli novi adekvatan prostor za poslovanje, radnike, a osobito za autoškolu kojoj policija svako malo pokuca na vrata i traži dokaz o valjanom ugovoru.

Gredičak ne može sakriti nezadovoljstvo sporom birokracijom radi kojeg zemljište neprestano gubi na vrijednosti. Prema prijedlogu proračuna gradonačelnika Bandića za 2016. godinu, projektna dokumentacija i natječaj za izvođače sportskog centra Stenjevac stajat će milijun kuna. No, s obzirom na to da je to bilo najavljeno za ovu godinu, nije sigurno da će Karting centar u dogledno vrijeme mijenjati lokaciju.

Predsjednik Vijeća gradske četvrti Stenjevec Vladimir Andrić napominje kako Gradu Zagrebu nedostaje bazena kada se uzmu u obzir europski propisi. Za njegovu gradnju su građani već prije četiri godine skupili dovoljno potpisa.

Nema lokacije za stazu

- Stanovnici Stenjevca, Vrapča i Črnomerca dobit će veliki bazen gdje će djeca učiti plivati, a odrasli provoditi svoje slobodno vrijeme. Buka s bazena ne može se usporediti s onom na karting centru - smatra Andrić te dodaje kako nije siguran da postoji alternativna lokacija za današnju karting stazu. Gradnja bazena i klizališta stajala bi oko 40 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:18