REZULTATI

U 29 škola svi učenici nosit će uniforme, a u 33 škole imat će ih samo neki razredi

 Vlado Kos / CROPIX

Polovica zagrebačkih osnovnoškolaca od jeseni će na nastavu krenuti odjevena u uniforme, dizajnirane po željama učenika, roditelja i učitelja. Rezultat je to ankete koje su iz 108 osnovnih škola stigle u Ured za obrazovanje. Zanimljiva je činjenica da je većina, oko 80 posto škola koja su se izjasnile za uvođenje uniformi, iz rubnih gradskih područja.

Gradonačelnik Milan Bandić i pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić mogu biti zadovoljni jer su se u 29 škola baš svi razredi odlučili za školske odore, dok su se u 33 škole pojedini razredi izjasnili da bi htjeli uniforme, dok su drugi bili protiv. Ostale škole, poput Ksavera Šandora Gjalskoga, odlučile su da ne žele unutar škole dijeliti razrede na one koji nose uniforme i druge koji ih ne nose pa su na razini škole odlučili odbiti ovu inicijativu Grada.

Žele hoodice

Druge škole, poput OŠ Otona Ivekovića, ostavile su mogućnost svakome razredu, odnosno učenicima i njihovim roditeljima, da za sebe odluče žele li uniforme. Pri tome im ne smeta ako, primjerice, učenici susjednog razreda neće biti u uniformama. Kažu da su tako maksimalno ispoštovali pojedine želje roditelja i učenika svakog razreda. Kako piše u detaljnim rezultatima ankete, neke škole smatraju da je odora samo za učenike razredne nastave, a neke da o tome mora za sebe odlučiti svaki razredni odjel.

Na pitanje bi li osim majice i košulje željeli da školsku odoru čini i nešto drugo, mnoge su škole i razredi dali svoje prijedloge. Tako su, primjerice, u OŠ Ivana Cankara naveli da bi željeli i hoodicu, dok su u OŠ Žuti brijeg napisali da bi za dječake uveli još i košulju, hlače, čarape i cipele, a za djevojčice košulju, suknju, čarape i cipele. U OŠ Ante Starčevića bi, pak, htjeli da učenici nose sako, dok bi u OŠ Gračani htjeli jaknu s kapuljačom.

U OŠ Trnsko su za sportske polo majice, ali koje bi učenici nosili samo za posebne prilike, poput dana škole, školu u prirodi, razne izlete i svečanosti. U mnogim školama su naglasili da bi htjeli više kompleta, poput OŠ Vugrovec u kojoj bi uzeli četiri kompleta suknji, hlača, majica i košulja - dva ljetna i dva zimska.

Kuta i startasice

U OŠ Iver su naglasili da bi najradije običnu kutu, ali i tenisice Startas. Tenisice kao dio uniforme navele su brojne škole, a razlog je, potvrdili su nam ravnatelji, što se upravo po njima učenici najviše socijalno razlikuju. Sada svim ovim školama i razredima predstoji da u dogovoru s učenicima, učiteljima i roditeljima dizajniraju uniforme po vlastitoj želji - od boje i kroja do toga žele li na nekom dijelu uniforme prišiti logo škole. U pomoć će im rado priskočiti profesionalni dizajneri.

pilot-projekt - Uglavnom, kada se sve zbroji i oduzme, otprilike polovica od 108 zagrebačkih škola izjasnilo se za uvođenje neke vrste odora, za što će Grad iz proračuna izdvojiti oko 10 milijuna kuna.

- Itekako sam zadovoljan jer sam takve slične rezultate i očekivao. Ako se u ovom trenutku već polovica škola odlučila, onda je to izvrstan rezultat. Planiramo im ih do ljeta nabaviti, a do jeseni se još stignu i druge škole predomisliti. Već od 18. travnja, prvog radnog dana nakon Uskrsa, krenut ćemo s pilot-projektom uvođenja uniformi u tri zagrebačke osnovne škole - rekao je pročelnik Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić.

Prema ideji Grada, uniforme bi šivali djelatnici Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO), koji će taj posao obaviti besprijekorno i u najkraćem mogućem roku.

Josip Držaić, ravnatelj URIHO-a, tvrdi da su oni i više nego spremni za ovaj izazov,.

Uriho spreman

- U šivačkom odjelu imamo 200 zaposlenih osoba i za ovih 50-ak škola, koje su odlučile za uniforme, ne bi nam trebalo više od mjesec deana da ih sašijemo, pod uvjetom da smo upoznati s dizajnom i mjerama. Generalno, nije to nama toliko velik posao. No, treba prvo vidjeti što će roditelji i učenici odlučiti, kakve točno uniforme žele. Mi smo odmah izrazili želju da se uključimo u taj posao i sa zadovoljstvom i bez problema ćemo ga odraditi. Imamo mi i svoje dizajnere koji mogu pomoći školama, a koji su za tri škole uključene u pilot-projekt uvođenja uniformi već predložili neka rješenja. U kontaktu smo s Uredom za obrazovanje, imamo već neke informacije, a u poslu će pomoći i Tekstilno-tehnološki fakultet, prije svega vezano uz dizajn uniformi - kaže Držaić i dodaje kako je URIHO u posjedu najboljih certifikata za kvalitetu proizvodnje.

Učenici će nacrtati uniforme, a dizajneri odabrati najbolji rad

No, neke škole i razredi već su osmislili kako će im uniforme izgledati. Među njima je i OŠ Gračani, čija ravnateljica Nataša Gjuran kaže kako se trenutačno uniformama bave članovi školskog Vijeća učenika. U planu je provođenje natječaja.

- Djeca će predložiti svoje ideje, što je pošteno, jer će upravo oni i nositi uniforme, pa one trebaju biti prilagođene njihovom ukusu. Kad se odabere pobjednički rad, dalje ćemo s dizajnerima vidjeti kako se to može realizirati. Djeca se zasad izjašnjavaju najviše za sportske majice s kapuljačom i lagane ljetne majice - kaže Gjuran i dodaje kako će se apsolutno poštovati volja djece. (Z.K.)

Osnovne škole u kojima će svi učenici nositi uniforme:

1. Iver

2. Odra

3. Čučerje

4. Gračani

5. Petra Preradovića

6. Ivana Cankara

7. Braće Radić

8. Sesvetska Sopnica

9. Antuna Mihanovića

10. Dr. Ante Starčevića

11. Ivana Mažuranića

12. A.B. Šimića

13. Trnsko

14. Markuševec

15. Sesvetska sela

16. Žuti brijeg

17. Gustava Krkleca

18. Matije Gupca

19. Vugrovec - Kašina

20. Dr. Vinka Žganca

21. Sesvetski Kraljevec

22. M. Jurić Zagorke

23. Granešina

24. Špansko Oranice

25. Sesvete

26. Luka

27. Mate Lovraka

28. Brestje

29. Jelkovec

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 23:20