MEĐU PRVIMA GA PODRŽAO

U 89. godini umro Ivan Šikić, politički ‘otac‘ Milana Bandića: Njihov zajednički put počeo je ‘83.

Bio je predsjednik nekadašnje Skupštine općine Peščenica koji je 80-ih dao podršku mladom Bandiću
Ivan Šikić (prvi zdesna)
 Ranko Šuvar/Cropix

Politički "otac" gradonačelnika Milana Bandića, Ivan Šikić, preminuo je u utorak u 89. godini. Ispraćaj će biti u srijedu 25. studenoga u 15.20 sati u krematoriju na Mirogoju.

Upravo je Šikić, nekadašnji predsjednik Skupštine općine Peščenica, među prvima Bandiću kao mladom studentu politologije dao podršku. Bilo je to 1983. kada je Bandić dobio posao općinskog referenta za ONO-DSZ (općenarodna obrana i društvena samozaštita). Nije to bio, ispričao je poslije, jednostavan pothvat pa je na temu imenovanja Bandića tada čak organiziran i partijski sastanak. Problem je nastao jer je Bandićev prethodnik, prisjetio se Šikić 2018. u Večernjem listu, bio protiv.

"Došli na sastanak borci, omladinci, sindikat, partija. Ulazi i Stevo Kuprešanin u jednom trenutku, obukao čak i vojnu uniformu, skida šapku s glave i bez dobar dan kaže da dolazi sa sastanka na kojem se raspravljalo o hrvatskom nacionalizmu i kako je u porastu otkako su Dinamo i Cibona prvaci Jugoslavije. Bandić za to vrijeme stoji u kutu ko mali od kužine i šuti.

I u jednom sam se trenutku odlučio suprotstaviti tim pritiscima i obraniti Bandića. Rezultat je bio da se Stevo ustao i otišao, a Bandić je postavljen na funkciju", prisjetio se Šikić, kako je prenio Večernji list. Ostao je uz Bandića sve do kraja, a 2018. je u tom istom članku rekao kako smatra da su zajedno "napravili čuda" u Zagrebu.

"Svim tim ljudima iz Kozari Boka, Kozari Putova, Ivanje Reke..., naselja koja su činila i koja čine Peščenicu, napravili smo sve. Doveli im vodu, cestu, kanalizaciju, danas imaju i plin. Toga tada ničega nije bilo, a najzaslužniji za sve to je Milan Bandić", ispričao je tada Šikić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:46