BAZEN SE SMANJUJE

U centru Zagreba nemoguće je naći parking, ljude odsad čeka i novi problem, Grad: ‘Ne znamo koliko ih je!‘

‘Svjesni smo problema s parkirnim mjestima te smo krenuli s revizijom svih postojećih parkirališnih mjesta‘, kažu iz gradske uprave

Rezervirana parking mjesta u centru grada

 Vanesa Pandzic/Cropix

Kao da ionako ne nedostaje parkirališnih mjesta u metropoli, stanari centra posljednjih se tjedana suočavaju s dodatnim problemom - na postojećim parkiralištima ukidaju se mjesta za parkiranje kako bi se na njima postavili podzemni spremnici za smeće, a kad se tome pridodaju parkirna mjesta ukinuta zbog skela i obnove, jasno je da se prostori za parkiranje drastično smanjuju dok broj automobila raste.

To, naravno, nisu jedini razlozi zašto građani diljem Zagreba, ne samo u centru, imaju sve manje mogućnosti za parkiranje, čak i uz naplatu.

Naime, prema pravilima grada pojedini korisnici imaju pravo na dodjelu rezerviranih parkirališnih mjesta među kojima su ponajviše državna tijela, sudbena vlast, tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave, a posebno veleposlanstva i konzulati.

Ovi posljednji možda su i najzanimljiviji slučaj - njima se bez plaćanja naknade mogu dodijeliti maksimalno tri rezervirana parkirna mjesta, no imaju mogućnost dobiti ih i više, i to na temelju opravdanog zahtjeva Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Svi oni, logično, najviše vole biti u centru grada - i ambasade, i državna, i lokalna tijela - što je dovelo do toga da se bazen slobodnih parkirališnih mjesta za građane drastično smanjuje, ali zato raste onaj rezerviran za podobne.

Da stvar bude apsurdnija, većina tih parkirališnih mjesta izvan radnog vremena i vikendima je prazna, ali se građani svejedno na njih ne smiju parkirati jer bi im vozila mogla biti uklonjena.

Sve to nagnalo nas je da Grad Zagreb pitamo koliko je mjesta pod naplatom na vanjskim parkiralištima u stvarnosti uopće na raspolaganju građanima, posebno kad iz ove brojke još izbacimo prilično velik broj mjesta rezerviran za osobe s invaliditetom, no dobiveni nas je odgovor šokirao.

Naime, iz gradske su uprave poručili da Grad, koji dodjeljuje mjesta povlaštenim korisnicima, ne zna koliko je mjesta u stvarnosti dodijeljeno kojoj skupini korisnika i da će nam tu brojku moći dati nakon nekoliko mjeseci.

image

Rezervirana parking mjesta u centru grada

Vanesa Pandzic/Cropix

"Do sada u Gradu Zagrebu nije postojala centralno vođena evidencija svih rezerviranih parkirališnih mjesta koja su kroz dugi niz godina davana u zakup ili na korištenje brojnim javnim tijelima i institucijama, ustanovama te pravnim osobama. Svjesni smo problema s parkirnim mjestima te smo krenuli s revizijom svih postojećih parkirališnih mjesta", poručili su iz gradske uprave te dodali da će izmijeniti postojeću odluku kojom se ostvaruje pravo na dodijeljeno parkirališno mjesto i uskoro je uputiti na javno savjetovanje.

"Nakon donošenja Odluke moći ćemo znatno kvalitetnije regulirati i uređivati parkirališna mjesta. Budući da se radi o opsežnom poslu, očekujemo da će podaci koje ste tražili biti na raspolaganju tijekom idućih mjeseci", naveli su, ali nisu napisali u kojem će smjeru ići te izmjene, odnosno hoće li se možda reducirati broj mjesta koji se automatski dodjeljuje pojedinim skupinama.

Zvuči prilično nevjerojatno da je Grad godinama državnim uredima, ministarstvima, konzulatima, turističkim zajednicama i svim ostalima dodjeljivao parkirališna mjesta, a da to pritom nije zabilježeno ni u jednoj gradskoj statistici, ali s obzirom na činjenicu da se centar grada, odnosno područje Donjeg grada, većinski pretvorilo u parkirališnu zonu za povlaštene, zapravo se tome ne treba čuditi.

image

Rezervirana parking mjesta u centru grada

Vanesa Pandzic/Cropix

Mi smo šturu statistiku uspjeli pronaći u jednoj studiji koju je 2019. godine za potrebe Grada izradio Fakultet prometnih znanosti, ali ni u njoj, nažalost, nisu pobrojana rezervirana parkirališna mjesta u Zagrebu.

Tamo se navodi da je broj mjesta pod naplatom na vanjskim parkiralištima grada 35.708, od čega oko 8000 na području Donjeg grada.

Informacije o broju rezerviranih mjesta nema, osim što je analizom, logično, utvrđeno da je zauzetost tih mjesta znatno manja od zauzetosti mjesta koja ne koriste povlaštene institucije.

Konkretno, analiza je pokazala da je prosječna dnevna popunjenost parkirališnog mjesta pod naplatom 95 posto, a rezerviranih kapaciteta samo 67 posto, pa je već i ta studija naglasila da bi postojeća parkirališna mjesta u određenim dijelovima dana bilo najbolje prenamijeniti (primjerice u noćnom periodu).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:03