LUKSUZNI MINICENTAR

U centru Zagreba srušena je zgrada, otkrili smo što će se ondje izgraditi: ‘Ubrzali smo planove‘

Zgradu i dva zemljišta na kojima su parkirališta prije godinu dana kupila je od RBA tvrtka sa sjedištem u Beču
Rušenje zgrade u Palmotićevoj
 Bruno Konjevic/Cropix

Novi vlasnici parkinga i zgrade na atraktivnoj zagrebačkoj adresi Petrinjska 53-55, blok s Palmotićevom ulicom, tvrtka Best in Parking, nakon potresa našli su se kao i mnogi stanovnici središta grada u situaciji koja ih tjera na hitne promjene, koje su u ovom slučaju nešto veće nego kod običnih zgrada. Zbog pucanja sjeverne strane objekta tijekom potresa, jučer je uklonjena njihova zgrada u Palmotićevoj 56/4, smještena unutar tog bloka, što je bila impresivna scena u kojoj je bager skidao sloj po sloj šesterokatnice.

Nisu se žurili

Novi vlasnici koji su zgradu od RBA banke kupili prije godinu dana kao i dva zemljišta na kojima su parkirališta, dugoročno su ovdje planirali veliki novi projekt, međutim nisu se s njime žurili, jer su, kako saznajemo, bili zadovoljni situacijom i poslovanjem. Sve do potresa. Ovdje se radi se o jednom od rijetkih “nedovršenih” blokova u strogom centru Zagreba koji je smješten nekoliko metara od Zrinjevca, dakle o top lokaciji.

- Planirali smo od početka razviti projekt, sličan manjem Cvjetnom prolazu, s podzemnom garažom, trgovačkim dijelom i hotelom od pet zvjezdica, ali za nekih pet godina, jer nije nam se žurilo. Imamo dobre prihode od parkinga, a zgrada koja se sad uklanja, bila je iznajmljena uspješnoj IT tvrtki i bili smo jako zadovoljni. Potres nas je šokirao i ubrzao buduće poteze - rekao nam je Alen Zulfikarpašić, prokurist tvrtke Best in Parking, čiji je direktor Johann Breiteneder iz Beča, a osnivač Best in Parking - Holding AG iz Austrije. No sada uklonjena zgrada je bila vrlo loše napravljena, a sve takve zgrade u potresu su otkrile svoje pravo lice. Imala je prizemlje od tri kata sagrađenih od cigle negdje 60-ih godina, a potom je vjerojatno 90-ih godina ovdje nadodano tri kata od armiranog betona.

image
Rušenje zgrade u Palmotićevoj
Bruno Konjevic/Cropix

- Sjeverni zid je u potresu popucao po dijagonali kompletno. Sad čistimo parcelu, a potom smo na jesen planirali sastanke s arhitektima i Društvom arhitekata Zagreb. Po propisima nužno je raspisati urbanistički plan uređenja i javni natječaj. Podržavaju nas i susjedi s kojima smo nedavno razgovarali jer žele da se ovdje nešto lijepo uredi. Hoće li tu biti i hotel vidjet ćemo zavisno od situacije s koronom, ali podzemna garaža i luksuzno stanovanje sigurno - kazao je Alen Zulfikarpašić.

Statičari Tvrtka Best in Parking uspješno se, dodaje on, bavi parkinzima u Hrvatskoj i drugim zemljama, ali i razvojem projekta po čemu su poznati. Zgrada je imala sve potrebne dozvole. Kupljena je od Raiffeisena, a prije toga vlasnik je bio Gramat. Za procjenu su angažirani privatni statičari koji su je pregledali. U jutarnjim satima bageri su počeli uklanjanje šesterokatnice izgrađene u prostoru između Petrinjske i Palmotićeve ulice, odmah do parkirališta u Petrinjskoj.

No, jučerašnje rušenje izazvalo je zanimanje javnosti zbog toga što je zgrada izvana odavala izgled relativno novoga zdanja, no kako se odmah nakon početka rušenja moglo vidjeti, taj izgled je bio samo privid. Na presjeku zgrade se vidi kako se njezina struktura sastoji od zapravo dva različita materijala, jednoga staroga, te modernih materijala koji su nadograđeni u posljednja dva desetljeća, a možda i ranije. Na staru trokatnicu sagrađenu od cigle, dograđena su bila još tri kata napravljena od armiranoga betona, što je čitavu strukturu učinilo jako nestabilnom, te je vjerojatno u potresu pretrpila zbog toga velika oštećenja.

image
Rušenje zgrade u Palmotićevoj
Bruno Konjevic/Cropix

Također, nakon što su tri kata dograđena, čitava zgrada je izvana obložena modernim materijalima, stubištima od inoksa i staklom, vjerojatno 90-ih godina. Jedan od inženjera građevina kojega smo jučer zatekli u blizini rekao nam je da je to bilo nešto zaista nevjerojatno, na vrh stare zgrade dograditi još tri kata armiranoga betona teškog desetke tona.

Tvrtka iz Beča

Ovaj gradski blok već dugo godina bio je san mnogim developerima zbog svojih za centar rijetkih razvojnih mogućnosti, ali je i prijašnjim vlasnicima bio odličan prihod sam za sebe, bez velikih ulaganja, jer parkinga je malo u centru grada, i još se nalazi pored Policijske uprave zagrebačke i drugih mjesta koja su dobro posjećena. Ovdje je i prije deset godina planiran hotel, ali projekt nije realiziran.

Inače, tvrtka Best in Parking - Holding AG, registrirana je na bečkom Trgovačkom sudu s temeljnim kapitalom od milijun eura i specijalizirana za izgradnju i upravljanje parkiralištima u Austriji, Italiji, Hrvatskoj, Švicarskoj, Slovačkoj i Sloveniji, a njezin izvršni direktor je 45-godišnji Johann Breiteneder, koji je ujedno i direktor jedne od 13 hrvatskih tvrtki kćeri koje upravljaju parkiralištima u većim hrvatskim gradovima, od Zagreba, Rijeke i Dubrovnika, primjerice onima u Cvjetnom prolazu i Kaptol centru. Hrvatska podružnica Best Parkinga prošle godine imala je prihod od 55 milijuna kuna, dok je godinu dana ranije uprihodila cca 28 milijuna, a istovremeno s udvostručavanjem prihoda udvostručila je dobit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:15