TELEFONSKE GOVORNICE 21. STOLJEĆA

‘U mojim govornicama pozivi će biti besplatni, a imat će i Wi-Fi pristup’

 EPH

Jednom mi je prilikom prišla nepoznata žena i zamolila za poziv kako bi javila suprugu da je upravo sišla s vlaka i stigla. Ona ne koristi mobitel i mislila je da će je on čekati u dogovoreno vrijeme, ali izgleda da je bio zakasnio. Premda je telefonska govornica bila doslovce pokraj nas, nije se njome poslužila jer odavno nije kupila karticu, štoviše, kaže da nije sigurna proizvode li se više.

Vrijeme je za promjene

Tada sam shvatio da je vrijeme za promjene - prisjeća se inovator Danijel Štih trenutka kada je počeo raditi na svojem dvogodišnjem projektu.

Njegova zamisao bila je napraviti uređaj za besplatne pozive u hitnim situacijama. Tako je nastala telefonska govornica “Nula”, kojom je, kaže, oduševljen i gradonačelnik Milan Bandić.

Suradnja

- Nakon prve prezentacije u gradskoj upravi odmah je naručio 11 komada za frekventne lokacije poput Trga bana Jelačića, Autobusnog i Glavnog kolodvora. Nažalost, nedavno su mi javili da je došlo do problema s ‘papirologijom’, u koju se ja stvarno ne razumijem. Ipak, nadam se da će se suradnja ostvariti jer još deset gradova u Hrvatskoj čeka svoje prve ‘Nule’ - kaže Danijel.

Vrijedi 20.000 kuna

Telefonska govornica imat će četiri opcije - prva je za hitne pozive policiji, vatrogascima i Hitnoj pomoći, druga podrazumijeva pozive prema svim mobilnim i fiksnim uređajima diljem Hrvatske, treća je opcija za strance, kako bi mogli zvati u svoju zemlju i kratko reći gdje se nalaze i kako im je, a posljednja je za prijevoz taksijem. Potpuno besplatan poziv može trajati najviše 90 sekundi.

- Vrijeme je ograničeno kako ne bi došlo do situacije u kojoj osoba satima razgovara, a ostali, kojima je hitnije, ne mogu do uređaja. Baš zato se isti broj ne može ponovo pozvati sljedećih 15 minuta - objašnjava Danijel.

Plan je da govornica, koja vrijedi 20.000 kuna, u roku od mjesec dana postane isplativa. To će biti moguće uz pomoć reklama, koje će se prikazivati na ekranu, a kada projekt zaživi, Danijel ima u planu i neke dodatke.

Ima i antenu

- Počeo sam razmišljati o tome da od svake govornice napravim prijenosnu Wi-Fi točku na koju bi se građani mogli besplatno spojiti. Uređaj već ima antenu pa to neće biti prevelik problem - zaključuje 36-godišnji inženjer elektrotehnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:37