ISTRAŽIVANJE HZJZ-a

U otpadnim vodama u Zagrebu pronađen koronavirus: ‘Pozitivno je 39 od 40 uzoraka‘

Analiza je potvrdila da zaražene osobe izlučuju virus fekalijama i ostalim ekskretima u kanalizaciju
Kanalizacija, Ilustracija
 Srdjan Vrancic/Cropix

Analiza otpadnih voda Grada Zagreba pokazala je da su u kanalizacijskom sustavu prisutni dijelovi genetskog materijala SARS-CoV-2 virusa, što potvrđuje da zaražene osobe izlučuju virus fekalijama i ostalim ekskretima u kanalizaciju.

Taj je projekt proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Zagrebačkim otpadnim vodama d.o.o., a financirala ga je Vlada Savezne Republike Njemačke. Ispitivanje otpadnih voda na prisutnost RNA virusa SARS-CoV-2 provodilo se ranije u više zemalja u svijetu.

Naime, ovaj se virus može nalaziti u stolici osoba koje su zaražene, a one mogu imati simptome ili biti asimptomatske.

Takvo kontinuirano praćenje otpadnih voda može pomoći u praćenju trenutnih izbijanja epidemije ili prepoznavanje novih izbijanja epidemije. Na taj način nije moguće utvrditi koje su osobe zaražene, no to pruža informacije o značajnijim promjenama kretanja infekcije virusom u populaciji koja je priključena na postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda.

U sklopu projekta u Gradu Zagrebu, uzorci su uzimani ponedjeljkom, srijedom u petkom, i to u razdoblju od 1. prosinca 2020. do 18. veljače 2021. Kvalitativno i kvantitativno ispitivanje provedeno je dokazivanjem N1 i N2 gena virusa SARS-CoV-2, u laboratoriju HZJZ-a. Ukupno je uzeto 80 uzoraka ulazne i izlazne vode. 39 od 40 uzoraka ulazne vode bili su pozitivni, dok su svi uzorci izlazne vode bili negativni.

image
SARS-CoV-2 virusno opterećenje otpadne vode na ulazu u Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba s prikazom broja aktivnih slučajeva u Zagrebu u periodu od 1.12.2020. do 18.2.2021.
Hzjz

Broj kopija virusne RNA bio je znatno viši u prvom dijelu prosinca, a kasnije se smanjio, što je u skladu s brojem zaraženih koronavirusom u to vrijeme te s uvedenim epidemiološkim mjerama. Niži broj kopija genoma virusa dokazan je u siječnju i veljači. Vidljiv je i pad količine virusnih čestica na dane kada je bilo značajnijih oborina.

Dokazivanje prisutnosti virusne RNA ne dokazuje viabilnost virusa. Kao što je naglašeno ispitivanje prisutnosti virusne RNA u otpadnim vodama može poslužiti za praćenje trenda kao i za rano upozorenje cirkulacije virusa u populaciji. Praćenje trenda se može koristiti za ublažavanje ili uvođenje mjera na području sliva otpadne vode koji gravitira CUPOVZ.

Ubuduće će se nastaviti uzorkovanje otpadnih voda Grada Zagreba jednom tjedno, što je u skladu s preporukom Europske komisije, ističe se u priopćenju HZJZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:20