POGORŠANA SITUACIJA

U petak odluka: Zagrebački stožer priprema novu mjeru, na snazi je od idućeg tjedna?

Stožer produljuje postojeće mjere, stranim vlasnicima nekretnina u Hrvatskoj još jednostavniji režim pri prelasku granice
 Goran Mehkek/Cropix

Učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola i srednjoškolci, izuzev maturanata, iz polovice županija, zbog pogoršane epidemiološke situacije od ponedjeljka prelaze na C model nastave. Kako doznajemo iz više izvora, prijedlog zagrebačkog Stožera jest da na nastavu na daljinu prelaze i učenici zagrebačkih škola, a konačna odluka bit će donesena danas na zagrebačkom Stožeru.

U Gradskom uredu za obrazovanje ne vide potrebu za prelaskom zagrebačkih škola na online četiri radna dana uoči proljetnih praznika. Skloni su pričekati današnje brojke zaraženih u učeničkoj populaciji. Njihov argument protiv zatvaranja škola jest što je trenutačno pet puta manji broj zaraženih osnovaca i srednjoškolaca nego što ih je bilo u prosincu.

U zagrebačkim je školama po jučerašnjim podacima bilo 188 zaraženih učenika, odnosno 210 zajedno s vrtićkom djecom. Tri dana prije bilo je 168 pozitivnih učenika, odnosno 188 zajedno s djecom vrtićke dobi. Stožer Zagrebačke županije jučer nije donio odluku o prelasku škola na online, jer su skloni, doznajemo, donijeti odluku ovisno o Gradu Zagrebu, prvenstveno zbog učenika putnika na toj relaciji.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i dalje nije sklon opciji zatvaranja škola u svim županijama.

- Pratit ćemo situaciju i vidjeti hoće li se nakon proljetnih praznika situacija popraviti. Ako izuzmemo Zagreb iz ukupnog broja pozitivnih, onda u deset županija imamo ukupno 726 pozitivnih u odnosu na 106 iz ostalih županija. To govori da je incidencija različita i zato postoji pristup da županije prelaze na C model po potrebi, izjavio je Fuchs. Tvrdi da se proljetni praznici neće produljivati jer bi to podrazumijevalo nadoknadu nastave.

Više inspekcije

I Nacionalni stožer danas će govoriti o mjerama, s obzirom na to da uskoro istječu postojeće. Što se nacionalne razine tiče, doznajemo, izmjena neće biti, nego će se produljiti postojeće mjere, jedino će se predstaviti korekcije oko prelaska granica koje će stupiti na snagu neposredno pred Uskrs.

One bi se trebale ticati najviše susjednih zemalja, odnosno, trebale bi olakšati vlasnicima nekretnina u Hrvatskoj. No, u globalu, većih korekcija neće biti.

I dalje se od lokalnih stožera očekuje da donose mjere ovisno o epidemiološkoj situaciji, odnosno da postrožavaju mjere. Također, doznajemo, Nacionalni stožer očekuje i da lokalni stožeri šalju više inspekcija kako bi se umanjila mogućnost kršenja mjera koje potencijalno predstavljaju problem, a prvenstveno je riječ o ugostiteljskim objektima koji se ne pridržavaju mjera.

Obiteljska okupljanja

Potpredsjednik Vlade i šef Stožera Davor Božinović na pitanje oko strožih mjera za Uskrs, kazao je da je to privatna sfera.

- Cijelo vrijeme govorimo da su takva okupljanja, pogotovo kad je više ljudi iz više obitelji, epidemiološki rizična, ali ne treba očekivati da će inspektori Civilne zaštite ili policija ulaziti u tu privatnu sferu niti će nadležne službe kontrolirati održava li netko osobnu higijenu, nosi li masku u zatvorenom prostru i pridržava li se osnovnih mjera - rekao je Božinović.

Čak 62 posto sestara na Rebru nije se cijepilo

Čak 62 posto medicinskih sestara u najvećoj hrvatskoj bolnici, KBC-u Zagreb, nije se cijepilo protiv covida-19.

Potvrdio je to Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a, i dodao da su zadovoljni brojem cijepljenih liječnika, no nisu zadovoljni brojem cijepljenih medicinskih sestara.

U ovom trenu još oko 300 osoba treba primiti drugu dozu, a cjepiva ima dovoljno.

- Cjepiva dobivamo dovoljno, problem je u neodazivu. Kao i u širem društvu, postoji blago nepovjerenje za koje nema razloga. Dobro se zasad s tim nosimo, teško, ali situacija je prihvatljiva - zaključio je Ćorušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 09:13