‘PRAJD ZAUVIJEK‘

U Povorci ponosa oko 2500 ljudi, među njima i Tomašević: ‘Skupljanje poena na manjinama je jadno!‘

Cijeli skup osiguravale su jake policijske snage, a policija je do 17 sati zabilježila jedan incident
Povorka ponosa; Sandra Benčić i Tomislav Tomašević sa sudionicima Povorke (G-D); Peđa Grbin (D-L); sudionici Povorke
 Damir Krajač,. Boris Kovačev/Cropix

Oko dvije i pol tisuće sudionika sudjelovalo je u subotu u 20. Povorci ponosa Zagreb Pride, a nakon šetnje centrom grada, u parku Ribnjak održan je skup s kojeg je poslana poruka da je LGBTIQ zajednica osnažila, no da borba još nije gotova.

“Naših dvadeset prajdova učinili su naš grad i našu Republiku boljim, demokratičnijim, radosnijim mjestom za život svih građanki i građana”, poruka je u proglasu 20. Povorke ponosa, koju su u ime organizacijskog odbora okupljenima u parku Ribnjak pročitali Melita Kovačević i Leonardo Mikac.

U proglasu se, među ostalim, ističe da su transrodne, interspolne, nebinarne, rodno varijantne, aseksualne, panseksualne, biseksualne i kvir osobe, gejevi i lezbijke, na prvom Zagreb Prideu, 29. lipnja 2002. godine, “zauvijek izašli iz tišine i prestali biti nevidljivi”.

image
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin
Boris Kovacev/Cropix

Ističu da je LGBTIQ zajednica postala snažan, odgovoran i samosvjestan dio zemlje, ali da borbe nisu završene.

“Naš Ustav i zakoni još uvijek nas potpuno i pravedno ne uključuju. Naše ulice i trgovi još uvijek nisu slobodni od mržnje. Nismo zaboravili i nećemo nikada zaboraviti žrtve homofobnog i fašističkog divljanja, ove i svih zadnjih dvadeset godina”, poručili su.

Osvrnuvši se na 20 godina borbe, nabrojili su da se LGBTIQ zajednica sama izborila za pravo na vidljivost u javnosti i na sudjelovanje u političkom, kulturnom i društvenom životu, za pravo na slobodu okupljanja lišenu prijetnji i nasilja, za zabranu diskriminacije na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta i rodnog izražavanja, za kažnjavanje zločina iz mržnje, za promjenu oznake spola i pravo na život u svom rodnom identitetu, za životno partnerstvo, za obiteljski život, za partnersku skrb, za pravo na udomljavanje.

Sudionici Pridea pljeskom su podržali političke poruke, a član organizacije Povorke ponosa Franko Dota posebno je pozdravio činjenicu da je na 20. Zagreb Pride po prvi put došao zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Na binu su se također popeli i izabrani članovi mjesnih odbora te zagrebačke Gradske skupštine koji su dio LGBTIQ zajednice, poručivši da je vrijeme za “out političare”.

image
Boris Kovacev/Cropix

Zbog epidemioloških okolnosti, upola manje sudionika

Zagrebačka Povorka ponosa i ove je godine obilježene epidemiološkim mjerama, a za sudjelovanje je bila potrebna Covid potvrda koju su provjeravali redari. Dota je u izjavi medijima istaknuo da je ove godine Zagreb Pride okupio oko 2 i pol tisuće osoba, što je upola manje od uobičajenih brojki.

“Inače ima oko 6 tisuća sudionika, danas ih je oko 2 i pol tisuće, no to je primjereno vremenima u kojemu živimo”, istaknuo je.

Ocijenio je i da su sudionici poštivali epidemiološke mjere, a sve one koji nisu imali Covid potvrde, redari su upozorili da ne mogu sudjelovati na skupu i u povorci.

U veselom ozračju, povorka Zagreb Pridea je u 15,30 sati krenula s Rooseveltovog trga, centrom grada do parka Ribnjak. Tramvajski promet bio je u prekidu oko dva sata, Trg Republike Hrvatske kao i glavni zagrebački trg, bili su ukrašeni zastavama duginih boja, a građani su pozdravljali Povorku koja je prolazila centrom grada. U povorci su se vidjeli transparentni, poput onih “Ljubav ne pita što je ispod haljine/hlača”, “I pederi su radnici”, “Prožeta homoseksualnosti od glave do pete”.

image
Boris Kovacev/Cropix

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, koji je u jednom trenutku predvodio Povorku dok se kretala centrom grada, po dolasku u park Ribnjak, pridružio se okupljenima i sjeo s njima na travu.

Noseći transparente, rekvizite, odjeću duginih boja, među sudionicima se moglo čuti da su na povorci došli podržati ravnopravnost i toleranciju te boriti se protiv homofobije, ali i nedavnih i izjava Mostovog saborskog zastupnika Nikole Grmoje.

“Ovo je moj prvi Pride na kojeg sam došla jer su me na njega potakle sulude izjave Nikole Grmoje, njega i suludih mađarskih i poljskih zakona”, izjavila je jedna sudionica Povorke dok je druga upozorila da se članovi LGBTIQ zajednice još uvijek moraju boriti za neka svoja prava i protiv diskriminacije i mržnje u društvu.

image
Joško Klisović
Damir Krajac/Cropix

Cijeli skup osiguravale su jake policijske snage, a policija je do 17 sati zabilježila jedan incident.

“U službene prostorije policije dovedene su dvije maloljetne osobe koje su simboličnim porukama iskazale nepodržavajući stav prema povorci te je kriminalističko istraživanje u tijeku”, izvijestila je zagrebačka policija.

Osim gradonačelnika Zagreba, podršku 20. Povorci ponosa Zagreb Pride svojim su dolaskom dali i potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, predsjednik SDP-a Peđa Grbin te nekoliko zastupnika u Hrvatskom saboru i zagrebačkoj Gradskoj skupštini.


17:43 Govore su održali Leonard Micka i Melita Kovačević.

- Mi transrodne osobe iskorakom i uzdignute glave koračali smo svjesno i izašli iz tišine, prestali smo biti nevidljivi. Od tada do danas pruzamo otpor heteroseksizmu, nasilju i diskriminaciji. U 20 godina zajednica se izborila za svoja prava, slobodu okupljanja, kažnjavanje zločina iz mržnje, za životno partnerstvo i za udomljavanje. Kad nas pitaju do kad cemo marširati, kazemo im da cemo marširati zauvijek. Prajd zauvijek! - kazao je Micka.

- Naših 20 godina prajdova učinili su naš grad i nasu republiku boljim mjestom, ucinili su slobodnije društvo, gradom hoda bolja i pravednija energija. I ustrajat cemo da se obećanja pretvore u konkretnija djela. I dan danas nas vrebaju nasilnici i hulje, čoporativno gmižu po parkovima. Ponosni smo na sve vas, na sve queer osobe naše zemlje - kazala je Melita Kovačević.

Voditelj programa je za kraj pozdravio gradonačelnika, oslovio ga sa "gradonačelniče Tomislave", te mu poručio da je prvi gradonačelnik koji korača sa lgbt zajednicom.

-Prajd je naš dan, ormar je za odjeću a ne za ljude. I pozdrav svim vijećnicima i vijećnicama od kojih očekujemo da obečanja pretoče u djela - zaključio je voditelj.


16:34 Povorka ponosa stigla je Ribnjak gdje kreće popodnevni program na kojem će kasnije popodne nastupiti House of Flamingo, Senidah, Željka Ru. i Tajga&Tundra


16:27 Gradonačelnik Tomislav Tomašević dao je novinarima izjavu u kojoj je rekao kako misli da smo napredovali od prvog Pridea, ali da ima još prostora za napredak. Osvrnuo se i na izjave Mostovih zastupnika Nikole Grmoje i Bože Petrova koji su udarili po pravima manjina.

- Mislim da jesmo, ovo je prvi put da je gradonačelnik Zagreba došao na Pride. Bio sam na Prideu kao građanin, onda kao gradski zastupnik pa kao saborski, a sada i kao gradonačelnik. Želimo kao nova vlast poručiti da je Zagreb otvoren grad i da nitko ne smije biti diskriminiran po bilo kojoj osnovi pa ni po seksualnoj orijentaciji.

- Naravno da postoji prostor za napredak, što se vidi iz izjava nekih političara posljednjih dana. Smatram da su takve izjave opasne i da je skupljanje političkih bodova na manjinama u 21. stoljeću doista jadno, dodao je Tomašević.

- To je poruka naše vlasti, Zagreb mora biti i jest otvoren grad, svi se moraju osjećati sigurno i moraju moći ostvariti svoja prava. Nitko ne smije biti diskriminiran ni po kojoj osnovi, pa ni po osnovi seksualne orijentacije - kazao je zagrebački gradonačelnik.


16:09 Reporterka Jutarnjeg Hajdi Karakaš Jakubin javlja kako građani daju podršku Povorci ponosa. Dok su prolazili Frankopanskom ulicom krećući se prema Trgu bana Josipa Jelačića i Ribnjaku, građani su im pljeskali, a spontano im se pridružila i grupa turista. Atmosfera je mirna, nema nikakvih izgreda, te dvadeseta Povorka ponosa zasad prolazi bez ikakvih izgreda. Uoči samog početka pred Mimamu je stigao i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji se pridružio povorci.


Okupljanjem na Roosveltovom trgu ispred muzeja Mimara, u subotu je u 14 sati započela 20. Povorka ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i duginih obitelji Zagreb Pridea koja se održava uz geslo “Prajd zauvijek”.

Ispred Mimare se do 15 sati okupilo nekoliko stotina osoba, a okupljene osigurava svega nekoliko desetaka policajaca. Od okupljenih smo doznali kako je razlog slabom odazivu na ovogodišnju povorku i koronavirus. Naime, svi sudionici koji žele sudjelovati u Povorci redarima moraju predočiti EU digitalnu covid potvrdu kako su primili cjepivo protiv covida-19 ili ga preboljeli. Valjanost potvrda provjeravaju redari, a sudionici su pozvani da drže razmak 1,5 metra te da nose zaštitne maske.

Na okupljenje ispred Mimare stigali su predsjednik Socijaldemokratske partije Peđa Grbin i zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Rada Borić (Možemo!).

image
Rada Borić
Boris Kovacev/Cropix
image
Rada Borić (desno)
Boris Kovacev/Cropix

- Ovdje smo da pružimo podršku. Želimo da se u hrvatskom društvu svako osjeća ugodno, da svatko bude svoj, da zbog toga ne osjeća niti prijetnju niti strah - rekao je Grbin.

Predsjednik SDP-a rekao je da istupi poput onog Nikole Grmoje iz Mosta, koji je na Facebooku zatražio podršku za što žurnije izglasavanje antipedofilskog zakona i zaštićivanje djece od seksualnih sadržaja i LGBTQ propagande, Hrvatskoj nisu potrebni.

- Posao nije gotov. Morat ćemo jako puno raditi kao društvo da neki pojedinci shvate da ljudska prava i sloboda nisu tu zato što je većina tolerantna već zato što manjina i svi mi imamo pravo na njih - rekao je Grbin.

image
Redari skeniraju EU covid digitalnu putovnicu
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix

Sandra Benčić iz platforme Možemo! došla je na Povorku ponosa te je rekla kako se izuzetno dobro sjeća prvog Pridea prije 20 godina.

- Tada nas je čuvao kordon policije i bilo je vrlo neugodno, a danas je to vesela, šarena manifestacija, ljudi nas pozdravljaju s balkona i ulica. U tom smislu, Zagreb i Hrvatska izuzetno mnogo su napredovali i to mi je drago. Nažalost, još ima onih koji diskriminiraju i onih koji se osjećaju diskriminiranima tako da je bitno da se ovakve povorke održavaju - poručila je Benčić.

image
Sandra Benčić
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Kako je Jutarnjem listu ranije najavljeno, i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević došao je dati podršku Povorci ponosa.

image
Sandra Benčić (L), Tomislav Tomašević (drugi slijeva)
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix

Na Povorku je stigao predsjednik Skupštine Grada Zagreba i Joško Klisović, koji je rekao da je došao kako bi podržao ljudske slobode, prije svega ljudska prava i slobodu ljubav. Dodao je da smatra da je to svima u Hrvatskoj potrebno.

image
Boris Kovacev/Cropix

Na Povorku su došli i saborski zastupnici SDP-a Domagoj Hajduković i Sabina Glasovac.

image
Domagoj Hajduković
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix

Povorka je uz zvukove truba i bubnjeva u 15:30 sati krenula prema centru grada. Nešto više od dva kilometra dugačku trasu od Mimare do parka Ribnjak, gdje će se održati politički prosvjedni skup “Dvadeset prajdova zajedno u drugarstvu i otporu” osigurava policija, čiji su djelatnici u stanju pune pripravnosti.

image
20. Povorka ponosa
Hanza Media
image
20. Povorka ponosa
Hanza Media
image
20. Povorka ponosa
Hanza Media
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:25