POSAO IZ SNOVA

U ROKU OD DESET DANA ZARADILI ČAK DEVET MILIJUNA KUNA Kako se troje Zagrepčana obogatilo na ledinama na kojima trenutno nema ničega

 Željko Puhovski / CROPIX

Nije dugo trebalo gradonačelniku Milanu Bandiću da krene u akciju otkupljivanja privatnog zemljišta na lokaciji Trnjanska Savica, gdje bi se prema novom planu trebala graditi crkva i pastoralni centar blaženog Alojzija Stepinca.

Iako Grad na tom zemljištu ima više od 21 tisuću četvornih metara u svojem vlasništvu, gradonačelnik je odlučio otkupiti još oko 12 tisuća kvadrata, a ta će “akvizicija” proračun stajati više od 9 milijuna kuna.

Nova lokacija

Cijela priča s otkupom privatnog zemljišta, prema dokumentaciji i najavama gradonačelnika, izvedena je prilično brzo. Naime, Bandić je prošlog tjedna u srijedu, 1. ožujka, najavio da ima novu lokaciju za crkvu bl. Alojzija Stepinca te da taj sakralni objekt neće biti u parku u Savici. Dva dana kasnije, 3. ožujka, javnosti je pokazao novu lokaciju uz savski nasip i gradske vrtove, na gradskoj parceli omeđenoj ulicom Prisavlje na sjeveru i ulicom Obala trnjanskih branitelja na jugu, 50-ak metara udaljenoj od zgrada u Ulici Vladimira Ruždjaka.

- Ako bude trebalo, otkupit ćemo sve što nam treba da razvijemo pred crkvom park do Chromosova igrališta. Imamo Chromos, imamo vrtove, imamo ovu parcelu. Otkupit ćemo sve, taj zub od dvije parcele između, tako da ovdje na Savici bude sve - park, crkva i ljepota - pojasnio je Bandić. A da bi na tom prostoru bili crkva, park i ljepota, kako kaže, trebalo se nešto pitati i vlasnike. Vlasnici dviju parcela na tom zemljištu glase na Josipa i Krešimira Šćrbeca, čija je parcela od 5832 četvorna metra bliže Savi, te na Bosiljku Sesvečan, koja na svojem posjedu ima ukupno 5854 četvorna metra. Upitan koliko bi mogao stajati otkup privatnog zemljišta Bandić je odgovorio da će biti onoliko koliko na tržištu bude.

Elaborat

- Naravno, oštujući zakon i proceduru. Pa mi to radimo svaki dan, fala Bogu - objasnio je Bandić u petak 3. ožujka. Gradskoj upravi zatim su se javili zastupnici vlasnika privatnih parcela Odvjetničko društvu Matić, Šooš Maceljski, Mandić, Stanić & Partneri d.o.o. te im na prodaju ponudili ove nekretnine. Već u ponedjeljak, 6. ožujka, stalni sudski vještak za graditeljstvo i procjenu nekretnina, Ing ekspert d.o.o., izradio je elaborat procjene tržišne vrijednosti nekretnina prema kojem tržišna vrijednost predmetnih nekretnina iznosi 101,36 euro po metru kvadratnom, po kojem bi se Josipu i Krešimiru Šćrbecu za zemljište trebalo isplatiti nešto više od 4,3 milijuna kuna, a Bosiljka Sesvečan trebala bi dobiti malo više od 4,7 milijuna kuna. U petak, 10. ožujka, procjeniteljsko povjerenstvo utvrdilo je da je “procjembeni elaborat izrađen sukladno Zakonu o procjeni vrijednosti nekretnina”, te je prihvaćen. Iako još nemaju lokacijsku dozvolu za gradnju crkve jer još nije izmijenjen GUP, čijim bi se promjenama na djelu ovih parcela stavila oznaka D8, što bi omogućilo gradnju crkve i pastoralnog centra, u Gradu objašnjavaju kako su trenutno sve ove parcele unutar površina sportsko-rekreacijske namjene sport s gradnjom.

Izmjene GUP-a

“Budući da je Grad Zagreb na području Trnjanske Savice vlasnik većeg dijela zemljišta predviđenog za sportsko-rekreacijsku namjenu sport s gradnjom, za privođenje predmetnog zemljišta namjeni u skladu s odlukom o donošenju GUP-a potrebno je otkupiti od vlasnika preostalo zemljište kako bi Grad Zagreb objedinio parcele u svojem vlasništvu u skladu s predviđenom namjenom”, stoji u obrazloženju. Jednako tako, u Gradu objašnjavaju kako u skladu s Odlukom o građevinskom zemljištu mogu kupiti građevinsko zemljište “bez prethodno ishođene lokacijske dozvole ako je gradnja i uređenje građevinskog zemljišta predviđeno prostornim planom te je u interesu Grada da se građevinsko zemljište privede prostorno planskoj i infrastrukturnoj namjeni”. O ovoj prodaji odlučit će se na Gradskoj skupštini 21. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:50