MARAS ISPADA?

U SDP-u se pojavilo novo ime za gradonačelničku utrku u Zagrebu: ‘On je sposoban, drag, stručan‘

Sugovornik iz vrha SDP-a smatra kako Maras nije najbolje rješenje za gradonačelničkog kandidata stranke
 Goran Mehkek/Cropix

Zagrebački SDP započeo je pripreme za lokalne izbore, ali su još jako daleko od odluke koga će kandidirati (ili podržati) za gradonačelnika(cu) Zagreba. Predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Gordan Maras i dalje smatra da bi on trebao biti kandidat, no u vodstvu stranke se propituju druga rješenja.

Tako se među poželjnim imenima za SDP-ova kandidata pojavilo ime Joška Klisovića, bivšeg zamjenika ministrice vanjskih poslova i SDP-ova saborskog zastupnika. S Klisovićem o tome nije razgovarao predsjednik SDP-a Peđa Grbin, kao ni Maras. Grbin je na stavu da lokalnim organizacijama neće nametati kandidate ni koalicije, no neki njegovi suradnici smatraju da bi Klisovićevo ime trebalo biti obuhvaćeno istraživanjem o rejtingu potencijalnih kandidata za gradonačelnika Zagreba.

- Joško je super, sposoban, drag, stručan, a Zagreb bi sigurno profitirao da on postane gradonačelnik. Međutim, Joško nema karizmu i pitanje je bi li birači prepoznali njegove kvalitete - kaže osoba iz vrha SDP-a koja smatra kako Maras nije najbolje rješenje, ali nije sigurna da je to Klisović.

Preferencijalni glasovi

Upitno je i koliko je sam Klisović zainteresiran za lokalnu politiku. Iz njemu bliskog kruga dobili smo potvrdu kako su mu se neke stranačke kolege obraćale s idejom da bude kandidat za gradonačelnika Zagreba, ali da se on ne bi olako upustio u tu priču. Najprije bi tražio da se testira njegov rejting kod birača jer je svjestan da nikada u Zagrebu nije briljirao s preferencijalnim glasovima, potom ozbiljan rad u podijeljenoj zagrebačkoj organizaciji, te dobru kampanju za koju je upitno može li je SDP financijski priuštiti.

Osim toga, kako nije ušao u Sabor (Davor Bernardić ga je u zadnji čas stavio na listu u III. izbornoj jedinici gdje nikad nije djelovao), Klisović razmišlja i o povratku u diplomaciju. Spominje se mogućnost veleposlaničkog mjesta u Ženevi, a možda i London koji bi se trebao otvoriti iduće godine. Problem je, međutim, što su predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković trenutno na "ratnoj nozi", ne razgovaraju ni o čemu, pa tako ni o veleposlanicima.

Konkretne pripreme za lokalne izbore za sada su svedene na razgovore s drugim opozicijskim strankama. U Zagrebu za SDP te razgovore vode Maras kao predsjednik organizacije, te Matej Mišić i Ivan Gačan. SDP-ova delegacija je razgovarala s predstavnicima platforme Možemo!, a ovaj tjedan se ponovo sastaju.

- Nitko nije bio ultimativan, što je dobro - kaže nam sugovornik iz SDP-a sugerirajući kako u ovoj fazi ni Maras, ali ni čelnik Možemo Tomislav Tomašević ne inzistiraju da budu kandidati za gradonačelnika.

- Svi su se složili da žele promjenu u Zagrebu. U tome je cijela oporba iskrena. Ali tek treba vidjeti na koji način. Prvi je korak odlučiti hoćemo li svi zajedno na izbore, ili ćemo ići u dva bloka. Pitanje kandidata je tek na kraju, ali se mora respektirati rejting stranaka - kaže sugovornik iz zagrebačkog SDP-a.

U platformi Možemo! o ovoj temi trebaju razgovarati među sobom jer se Radnička fronta već javila s informacijom kako u tome ne žele sudjelovati. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin dao je svim lokalnim organizacijama rok do sredine prosinca da definiraju kako će izaći na lokalne izbore i tko će biti kandidati za gradonačelnike, načelnike, župane i njihove zamjene.

Zamjena za Obersnela

Od četiri velika grada, za sada je to učinila Rijeka u kojoj je gradska organizacija u četvrtak odlučila da njihov kandidat za gradonačelnika bude sadašnji zamjenik Vojka Obersnela, Marko Filipović, a zamjenica Sandra Krpan. Riječki SDP-ovac Vojko Braut također je bio predložen za gradonačelničkog kandidata i imao je samo jedan glas podrške manje od Filipovića.

U Splitu takva odluka još nije donesena, no izvjesno je da SDP kandidira predsjednika gradske organizacije Gorana Kotura. On već dulje priprema SDP-ovu organizaciju za ove izbore, a glavni mu je cilj izaći na izbore s dobrim programom i kompetentnim ljudima. Splitski SDP je načisto da neće ponavljati Baldasarove greške i u slučaju da ne mogu formirati vlast s lijevim strankama i strankama centra išli bi prije na ponovne izbore, nego na neprincipijelne koalicije.

U Osijeku je situacija neizvjesna. Zamjenik gradonačelnika Boris Piložota ne kotira previše dobro, pa lokalna organizacija traži neovisnog kandidata koji bi imao podršku SDP-a i drugih njima bliskih stranaka. Taj su posao, kako doznajemo, povjerili svojoj europarlamentarki Biljani Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:34