VELIKA PROMJENA

U strogom centru Zagreba uređuje se golemo otvoreno parkiralište, novac će ubirati Srpsko kulturno društvo

Stanari središta nas svaki dan zovu i pitaju hoće li biti parking za sve, kaže S. Živković

Preradovićeva, srušeni su upravo objekti koji su tu ranije bili na velikom području

 k.s./

U zagrebačkoj Preradovićevoj ulici 21 i 23, u strogom centru, uređuje se, kako se priča, golemo parkiralište na otvorenom. Doduše, kako neslužbeno saznajemo, ono neće biti zauvijek na toj adresi nego dok ne počne planirana gradnja, ali barem godinu dana. Naime, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, vlasnik lokacije s koje su ovih dana uklonjene manje kuće koje su tu ranije bile, prije gradnje Srpskog kulturnog centara, navodno planira, dok se čeka projekt i dokumentacija za gradnju, ovdje urediti parkiralište. Oni nam to nisu skroz potvrdili, ali ni negirali.

- Još nismo definirali što će biti na tom prostoru, privremeno, dok se čeka gradnja centra. Postoji mogućnost da bude parkiralište, ali to još nije definirano. Za koji dan će se sastati upravo tijelo pa će se razgovarati i o tome - rekao nam je Slobodan Živković, generalni sekretar SKD „Prosvjeta“.

Spominjemo mu da čitav taj dio centra bruji o javnom parkiralištu uz naplatu.

- Znam, zovu nas svaki dan i pitaju hoće li biti - odgovara.

image
Lucija Ocko/Cropix

Ako se odluče za parking, bit će to slično načinu na koji Židovska općina desetljećima ima parkiralište na mjestu gdje je bila sinagoga i gdje se jednom planira Židovski kulturni centar sa sinagogom.

Ovih dana u Preradovićevoj se može vidjeti veliko gradilište na mjestu gdje su donedavno bile niže zgrade i barake, a nema više ni romantične kuće ladanjskog tipa koja je bila prva prema ulici u tom bloku. Riječ je ukupno o parceli velikoj oko 5000 kvadrata.

Koliko bi parkiralište razveselilo one koji se muče s parkiranjem u središtu grada ne treba ni govoriti, jer su i zbog obnove zgrada nakon potresa moga mjesta u centru privremeno ukinuta, ipak to još nije službeno odlučeno.

image
Lucija Ocko/Cropix

Podsjetimo, nekadašnji premijer, danas predsjednik RH Zoran Milanović, dodijelio je ovaj prostor, odnosno tadašnja Vlada, u vlasništvo Prosvjete, prostor na kojem je u Preradovićevoj 23 prije Drugog svjetskog rata bio ženski srpski internat, a Prosvjeta smatra da je njen sljednik. Potom su godinama rješavali pitanje dotadašnjeg zakupa i korištenja tih prostora, dok nedavno nisu ispražnjeni i sad su srušene niske zgrade za koje je stručno procijenjeno da nisu vrijedne zaštite jer nisu baština.

Nedavno je objavljeno da Prosvjeta ovdje planira gradnju te će se uskoro raspisati međunarodni javni arhitektonsko urbanistički natječaj za sklop kulturni centar s trgovačkim sadržajem u prizemlju i vanjskim javnim prostorom - park.

Natječaj za ovaj pretežno društveni centar organizirat će se, kako saznajemo, preko Udruženja hrvatskih arhitekata. Planirani sadržaj je kulturni izložbeni centar, uredi, depo, te papirnica i ‘book store‘ Prosvjete u prizemlju s kafićem, uz javni prostor sa zelenilom i parkom, koji će biti prostor i za moguće manje evente, ljetne projekcije...

Predviđena je i podzemna garaža sa sto mjesta, koliko je dopušteno Generalnim urbanističkim planom Grada Zagreba. Riječ je, kako smo ranije pisali, o velikom prostoru unutar jednog bloka u središtu Zagreba, ali ne o čitavom bloku, vjerojatno za moguću gradnju objekta do 10.000 kvadrata (usporedbe radi, Ban centar ima brutto 35 196 kvadrata). Zgrada na broju 21 prema odluci konzervatorske službe mora ostati ista, ali može imati poveznicu s novim objektom, te će se urediti njeno pročelje.

Nakon Drugog svjetskog rata na ovom području je bila tiskara Borba i potom druge tiskare, te razni drugi sadržaji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 06:26