DARKO KLASIĆ

‘U Tomaševićevu modelu prodaje poslovnih prostora opet postoje povlašteni‘

HSLS smatra da Grad treba kvalitetno ispunjavati svoju osnovnu ulogu jedinice lokalne samouprave, odnosno biti na usluzi građanima
Darko Klasić
 Damjan Tadic/Cropix

Model gradonačelnika Tomaševića glede prodaje poslovnih prostora „cementira” dosadašnji klijentelizam, diskriminira i izravno nanosi štetu Zagrepčanima, drži HSLS koji je za prodaju imovine, ali ne „odabranima”, nego onima koji ponude najviše, jer je to interes građana Zagreba.

Predsjednik zagrebačkog HSLS-a i saborski zastupnik Darko Klasić te zastupnik HSLS-a u gradskoj Skupštini Kristijan Jelić podržavaju prodaju imovine u vlasništvu Grada, ponajprije prodaju poslovnih prostora. Grad nije i ne treba biti poduzetnik, on ne može stvoriti stvarnu dodanu vrijednost, stoga nema potrebe da u vlasništvu ima poslovne prostore koji su proteklih godina bili jedno od glavnih žarišta korupcije i klijentelizma, ističe se u četvrtak u priopćenju zagrebačkog HSLS-a.

Podsjećajući da su na to upozoravali i u prošlom sazivu Skupštine, ističu da su načelno pozitivno reagirali na najavu gradonačelnika Tomaševića o prodaji barem dijela poslovnih prostora u gradskom vlasništvu, no predloženi model smatraju netransparentnim i protutržišnim.

HSLS smatra da Grad treba kvalitetno ispunjavati svoju osnovnu ulogu jedinice lokalne samouprave, odnosno biti na usluzi građanima, stvarati kvalitetno životno okruženje te institucionalne uvjete za rast blagostanja, inteligentno se baviti zdravstvom, školstvom, prometom, socijalnom zaštitom, a ne biti korumpirana kvazi-tvrtka koja se bavi iznajmljivanjem poslovnih prostora.

To je, ističe HSLS, posao za poduzetnike, a ne za gradove i općine.

Iako se zakonom omogućuje da se prostor proda izravno najmoprimcima koji se trenutačno nalaze u njemu i koji su tijekom proteklih pet godina uredno ispunjavali ugovorne obveze, model koji predlaže Tomislav Tomašević i vladajuća koalicija neprihvatljiv je zato što upravo oni koji su na netransparentan i protutržišni način došli do tih prostora sada dobivaju i pravo prvokupa, čime se diskriminiraju svi ostali poduzetnici koji mogu dati poštenu i propisnu ponudu za navedene prostore, upozorava zagrebački HSLS.

Smatra da u Tomaševićevu modelu opet postoje povlašteni i oni drugi.

Iako je zakonski dopušten, predloženi način nije jedini mogući, a njime će se izravno oštetiti već posrnuli gradski proračun. Umjesto da se iskoristi prilika te se prodajom poslovnih prostora maksimalno poveća korist za Zagrepčanke i Zagrepčane, primjerice, nadmetanjem u kojem mogu sudjelovati sve zainteresirane osobe, i time pomogne saniranju financija Grada, ovako se samo 'cementira' Bandićev klijentelistički model jer u njegovu okviru opet postoje povlašteni poduzetnici i svi drugi, ocjenjuje HSLS.

To je, ističe se, za nas Liberale neprihvatljivo, to nije javni interes i neće pomoći ozdravljenju Grada Zagreba, nego će dodatno gušiti njegove građane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2022 13:45