PRVA FAZA UREĐENJA

U Vlašku donose betonske žardinjere koje podsjećaju na građevinske ostatke s Pelješkog mosta

To je tek početak, nakon natječaja će tu biti postavljen i ogroman betonski stol koji prema novim informacijama možda ipak neće biti ogroman

Radovi u Vlaškoj

 Goran Mehkek/

Dio stare Vlaške, stotinjak metara od Palmotićeve do Šoštarićeve ulice, u subotu bi trebao biti svečano proglašen novom pješačkom zonom u Zagrebu. Užurbano se radi na uređenju, dovedene su velike prenosive betonske žardinijere sa zelenilom, koje, doduše, na prvim fotografijama podsjećaju na dijelove preostale od gradnje Pelješkog mosta, ali pričekajmo do vikenda za krajnji dojam.

Nedavno se pisalo da će na ovom području biti veliki betonski stol na ulici, izrađen od krhotina preostalih nakon potresa, na što je javnost na društvenim mrežama dosta pozitivno reagirala. Ipak, od njega, kako doznajemo, za sada ništa. Navodno će prvo biti postavljene žardinijere i štandovi obrtnika.

image

Radovi u Vlaškoj

Goran Mehkek/
image

Radovi u Vlaškoj

Goran Mehkek/
image

Radovi u Vlaškoj

Goran Mehkek/
image

Radovi u Vlaškoj

Goran Mehkek/

Grad Zagreb je nedavno bio raspisao natječaj za arhitektonsko uređenje. Poziv za natječaj poslan je četirima projektnim uredima: Zavod za arhitekturu Arhitektonskog fakulteta, studiju NFO, Healthysystemsu i Studiju ii. Najpovoljniju ponudu dao je Healthysystems i onda se upario s hrvatskim Studiom ii. Ipak, njihov komunalni modularni stol koji bi se povećavao po potrebi još nije na redu za postavljanje, a odgovora na pitanje kada će biti nema. Za projektiranje tog idejnog rješenja Grad je izdvojio 22.500 kuna. U Gradu Zagrebu kažu da je prioritet zatvaranje prometa.

Predsjednika Društva arhitekata Zagreba Tihomila Matkovića pitali smo zašto za ovo nije raspisan arhitektonski natječaj preko njih.

- Nije ga bilo jer ovo sada nije konačno rješenje. Ovo je samo privremena prilagodba prostora. Ideja je prvo prometno zatvaranje i privremena oprema za pješačku zonu koja još nije posve uređena, nego će tek biti prema natječaju koji bi išao naknadno, a program za natječaj će se stvoriti participiranjem korisnika za vrijeme te privremene postave - objasnio je Matković te dodao da rješenja objavljena u medijima nedavno nisu sva od onih koja idu u realizaciju.

Koliko smo razumjeli, to znači da su prva faza od subote nekoliko žardinijera, štandovi i zatvoren promet, potom u međufazi veliki komunalni stol od betona od ostataka od potresa, koji vjerojatno ipak neće biti tako velik, a za čiji se natječaj, na kojem je odabran, platilo 22.500 kuna, a onda će Grad Zagreb i DAZ raspisati natječaj za konačno uređenje ove nove pješačke zone.

image

Radovi u Vlaškoj

Goran Mehkek/
image

Radovi u Vlaškoj

Goran Mehkek/
image

Radovi u Vlaškoj

Goran Mehkek/
image

Radovi u Vlaškoj

Goran Mehkek/
image

Radovi u Vlaškoj

Goran Mehkek/

Izjava "Mali korak za čovjeka, velik za čovječanstvo" mogla bi se u ovom slučaju parafrazirati u "Mali korak za jedan veliki grad, velik korak za Zagreb" ako se uzme u obzir koliko malo pješačkih zona imamo u centru i koliko su bolna odricanja u tu svrhu jer središte grada ima velik problem s prometom. Dok se zatvara mali dio Vlaške, Gornjim gradom prešutno se desetljećima skraćuje put s Medveščaka dok Mesničkom noću jure automobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:15