PRIVREMENO RJEŠENJE

U Zagreb stigao prvi od 11 njemačkih tramvaja, evo kako izgleda: ‘Nijemci nam održali lekciju‘

Cijena svih 11 rabljenih tramvaja GT6M, koji su proizvedeni 1996. godine, košta koliko i jedan novi

Njemački tramvaj

 Facebook

Prvi rabljeni tramvaj kupljen od njemačkog grada Augsburga stigao je u Zagreb.

Grad je kupio 11 rabljenih tramvaja kao privremeno rješenje dok za dvije godine ne budu gotovo novi tramvaji.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da se radi o dobrim tramvajima ‘de facto starima od 15 do 20 godina jer su potpuno obnovljeni‘ i koji mogu voziti bar još deset godina. Inače, među sadašnjim ZET-ovim tramvajima ima starih i do 50 godina.

Cijena svih 11 rabljenih tramvaja GT6M, koji su proizvedeni 1996. godine, košta koliko i jedan novi.

‘U natječaju je bilo jasno propisano koliko stare tramvaje može Zagreb kupiti. Nije lako kupiti rabljene tramvaje jer moraju odgovarati tramvajskoj infrastrukturi u Zagrebu, koja uključuje posebnu širinu tračnica i voltažu‘, istaknuo je Tomašević.

Njemački gradski prijevoznik dostavio je jedinu ponudu na natječaj za rabljene tramvaje koji je ZET raspisao 23. lipnja. Svi tramvaji trebali bi biti isporučeni do kraja prosinca 2024. godine.

Predsjednik Sindikat Zagrebačkog holdinga- ZET Zagreb, Dražen Jović, na Facebooku je napisao da su tramvaji jako dobro održavani.

‘Opet nam Nijemci drže lekciju kako vozilo staro ‘četvrt stoljeća‘ izgleda u odnosu na nas vozni park, a samo iz razloga održavanja i servisiranja vozila, ali i kvalitete samoga proizvoda‘, kazao je Jović.

Podsjetimo, Zagreb je kupio i 20 novih tramvaja, koji će biti isporučeni za dvije godine, a planira se i kupnja još toliko novih tramvaja.

Osim toga, Tomašević novcem Europske unije planira kupiti prvi dio od ukupno planiranih 100 autobusa koji će voziti na električnu energiju ili na vodik.

‘Naš cilj je sljedećih godina prebaciti cijeli vozni park ZET-ovih autobusa ili na električnu energiju ili na tekući vodik‘, poručio je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:25