KORONA

U zagrebačkim vrtićima i školama zaraženo 49 djece i 21 djelatnik: ‘Svi se pridržavaju mjera‘

‘Ove godine u osnovnim i srednjim školama imamo oko 100.000 djece, a u vrtićima oko 30.000 pa ta brojka od 49 ne izgleda tako loše‘
Ilustracija
 Nikola Vilić/Cropix

Pomoćnica pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, Iva Milardović Štimac, rekla je za Hrvatski radio da je na jučerašnji dan u svim vrtićima te osnovnim i srednjim školama u Zagrebu bilo zaraženo ukupno 49 djece i mladih te 21 djelatnik, a 447 djece i učenika te 54 djelatnika bilo je u samoizolaciji.

U vrtićima je zaraženo dvoje djece i osam djelatnika, a 121 dijete i 20 djelatnika je u samoizolaciji. U osnovnim školama zaraženo je 11 djece i šestero djelatnika, dok je 206 djece i 23 djelatnika u samoizolaciji, a u srednjim školama zaraženo je 36 djece i sedam djelatnika, dok ih je 120, odnosno 11 u samoizolaciji.

- Moram reći, kad gledamo ukupne brojke od 49 zaražene djece i mladih i 21 djelatnika, to u ukupnom zbroju Grada Zagreba - moramo znati da u ovoj školskoj godini u osnovnim i srednjim školama imamo otprilike 100.000 djece, u vrtićima nešto više od 30.000 - onda ta brojka 49 statistički ne izgleda loše, iako bismo mi voljeli da je ona sa svakim danom sve manja, rekla je Milardović Štimac.

Ravnatelj VI. osnovne škole Varaždin, Mario Stančić, rekao je da je njegova škola ovu školsku godinu organizirala u dvije smjene, dok su prije bili u jednoj.

Naveo je da je jedna djevojčica došla u školu, a već od utorka registrirana je u samoizolaciji. Kasnije je razvila simptome Covida, a njezin razred s razrednom učiteljicom i jednim učiteljem tjelesne i zdravstvene kulture završio u samoizolaciji.

Stančić je rekao i da se u školama gdje se može ostvariti dovoljan razmak maske nisu obavezne. One nisu obavezne niti kod učenika razredne nastave dok sjede u učionicama i pohađaju nastavu, ali jesu kad se kreću svim zajedničkim prostorima.

- U pravilu se svi učenici pridržavaju propisanih mjera. Naravno da postoje razmišljanja roditelja i učenika da je to zahtjevno, komplicirano, da je teže disati i slično, međutim, čini mi se da je jako važno u ovom trenutku voditi računa o zdravlju, i vlastitom i drugih, poručio je.

Predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture, Božica Žilić, rekla je kako su i prije korone apelirali da je broj djece u odgojnim grupama u vrtićima na jednog odgajatelja izuzetno velik te navela da bi u jasličnoj grupi trebalo biti 12 djece od 19 do 22 mjeseca, a u prosjeku ih je u velikim gradovima od 22 do 26.

- Želim da se svi drže mjera, ali u ovoj poziciji moram naglasiti da nam je izuzetno važna sigurnost i zdravlje radnika, istaknula je za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. listopad 2020 15:07