OTVARAJU U OŽUJKU

U Zagrebu će nam uskoro kuhati roboti: ‘Ubacite sastojke i učitate recept, ostalo sve rade sami"

U restoranu, prvom takvom u svijetu, spremat će se rižota sa škampima te indijska i tajlandska jela, a trebala bi biti 30 posto jeftinija

Poduzetnik Hrvoje Bujas, jedan od idejnih začetnika ”Bots&Pots” restorana

 Privatna Arhiva

- Zamislite situaciju u kojoj Jamie Oliver kuha na televiziji, a na robotima ljudi kod njih doma se istovremeno priprema to isto jelo pa i sami možete odmah isprobati što je Jamie kuhao. To je kuhanje na daljinu koje je moguće kod robota kuhara koji svako jelo uvijek rade na isti način – objašnjava nam Hrvoje Bujas, jedan od začetnika ideje prvog robotskog restorana u svijetu koji će svoja vrata otvoriti u ožujku ove godine u Vlaškoj ulici u Zagrebu.

Iza njega i inovatora iz splitskog startupa GammaChef Dražena Drnasa i Đulijana Nole pet je godina intenzivnog rada na ovom vrijednom projektu u koji su, ne računajući troškove razvoja i izrade robota, uložili preko 1.5 milijuna kuna.

image

Tim iz robotskog restorana "Bots&Pots"

Bruno Dubravec

Robotski kuhari GammaChefa su prvi put predstavljeni 2016. godine, ali je visoka cijena proizvodnje spriječila njihovu serijsku proizvodnju koja bi omogućila da se nađu u domovima građana. Prošle su godine robotski kuhari patentirani, a franšiza robotskih restorana drugi je pokušaj približavanja snu o automatiziranom kuhanju.

- Ja mogu na stroju u Splitu skuhati jelo za nekoga tko se nalazi u Zagrebu i ima isti takav stroj. Jelo, nikad prije skuhano, može biti replicirano, ne na jednom već na stotine drugih mjesta, bitno je samo da imate isti uređaj i iste sastojke – pojasnio je Đulijano Nola za Jutarnji list u srpnju, kada je stigla potvrda Europskog patentnog ureda.

image

Poduzetnik Hrvoje Bujas, jedan od idejnih začetnika "Bots&Pots" restorana

Privatna Arhiva

- Ovo je velika stvar za Hrvatsku. Projekt je poprilično ambiciozan i detaljan, a nastavit će se daljnjim prilagodbama i po otvaranju samog "Bots & Pots" restorana. Potencijal je izniman: postati jaka svjetska franšiza, konkurencija McDonald'su i sličnima! - tvrdi Bujas.

Početna postava ovog jedinstvenog restorana sastoji se od pet robota kojima će vrhunski kuhari profesionalci pomoći oko recepata, ali i namještati ih za pripremu jela pa se Bujas šali kako će se na tržištu uskoro otvoriti novo radno mjesto - "opslužitelj ili opslužiteljica robota."

U ponudi robotskog restorana naći će se različite delikatese - njoki s hobotnicom, rižota sa škampima ili kozicama, tjestenina na razne načine, indijska i tajlandska jela,... Roboti kuhari imaju samo jedan zahtjev, a to je izbor jela koja se od početka do kraja mogu pripremiti u samo jednom loncu. Naime, roboti nisu podijeljeni po koracima u pripremi jela.

image

Pogled u robokuhara: u njega je potrebno ubaciti sastojke koje onda on sam raspoređuje i kuha

Privatna Arhiva

- Nakon što se izvrše sve potrebne predradnje, svaki robot sam sprema jedno jelo od početka do kraja. Primjerice, najprije izađe ručica koja u lonac stavi ulje, druga gurne crveni luk, treća miješa i tako sve dok se jelo u cijelosti ne skuha – objašnjava ovaj poduzetnik. Priprema traje između 15 i 20 minuta, a najavljuju cijene za oko 30 posto povoljnije od onih u drugim restoranima.
- Sve će biti digitalizirano, od nabave namirnica i svih ostalih potrepština, knjigovodstva, kuhanja pa do same prodaje našim gostima. Najveći je naglasak naravno na korisničkom iskustvu. Narudžba je bazirana na digitalnom "wall", a uskoro će biti moguća kupnja preko naše aplikacije – najavljuje Hrvoje Bujas.

Ovaj robotski restoran je u ovoj početnoj fazi, kako kaže, svojevrsni showroom kako bi se ljude upoznalo s idejom koju nitko do sada nije imao priliku vidjeti, a koja će, nadaju se njezini začetnici, postati "Tesla u ugostiteljstvu." Za sada malo-pomalo stvaraju potpuno novo tržište u svijetu, ali vjeruju da Hrvatska u budućnosti može postati svjetski lider u "digitaliziranom ugostiteljstvu".

image

Robotski restoran "Bots&Pots"

Bruno Dubravec

- Moram priznati da ni sam nisam vjerovao da je ovo moguće dok nisam kušao različita jela, sada već njih preko 20, i uvjerio se u njihovu kvalitetu. Tek sam tada zapravo ušao u projekt i investirao. Sam proces kuhanja je fascinantan, uživanje je gledati kako se radi u konačnici doista ukusno, zdravo i brzo jelo – otkriva Bujas, ujedno predsjednik udruge Glas poduzetnika.

image

Jelo koje su spremile mašine iz restorana "Bots&Pots"

Bruno Dubravec

Planovi za budućnost jednako su uzbudljivi kao to što je Zagreb jedini grad u svijetu u kojem će vam kuhati roboti kuhari.
- Ideja je 2023. godine ideju proširiti u Njemačku, a nakon toga slijede skandinavske zemlje i Velika Britanija. Ako doista i uspijemo, mogli bi potencijalno biti jedna od najjačih franšiza, a startali smo iz male Hrvatske. Možda se isplati sanjati – zaključuje ovaj poduzetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:18