‘SVE JE SPREMNO‘

U Zagrebu počinje masovno cijepljenje, Šostar otkrio koliko će ljudi biti cijepljeno ovaj tjedan

Svo cjepivo vas štiti, kako od teških oblika bolesti, tako od hospitalizacije, u konačnici i respiratora, rekao je Šostar
Ilustracija
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

U ordinacije obiteljske medicine u Zagrebu ovaj tjedan treba biti raspodijeljeno 16.000 doza cjepiva protiv covida-19 za cijepljenje osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika, doznaje se u zagrebačkom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Dosad se za cijepljenje prijavilo oko 85.000 Zagrepčana koji ulaze u tu kategorije, a u Zavodu kažu kako se taj broj svakodnevno povećava. Građane će cijepiti 400-tinjak liječničkih timova obiteljske medicine, pri čemu se njih 35 posto izjasnilo za cijepljenje u svojim ordinacijama, dok će ostali cijepiti na nekom od za to predviđenih 19 punktova u gradu.

Podsjetimo, masovnije cijepljenje starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika počelo je u subotu i u Međimurju.

U Zagrebu je za cijepljenje sve spremno, poručio je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog'.

- Imamo na raspolaganju 12.000 doza AstraZenece, dakle, tri bočice bi dobio svaki cjepitelj, od kojih će nekih 35 posto cijepiti u svojim ordinacijama, a 65 posto na 19 punktova. Moderna nam još nije stigla prošli tjedan, iako je bila najavljena, vjerujem da će danas ili sutra doći, tako da ćemo odmah proslijediti našim kolegama još po jednu bočicu Moderne, dakle 10 doza, rekao je Šostar.

Pojasnio je i kako se Modernino cjepivo mora transportirati smrznuto, dok ono Astra Zenece ne zahtijeva posebne uvjete. Dostava cjepiva će završiti danas poslijepodne.

- Ogroman posao radimo i djelatnici rade do 11, 12 navečer, rekao je Šostar i dodao da nema straha oko učinkovitosti cjepiva Astra Zenece. Ako sve bude u redu, ovaj tjedan bi cjepivo moglo primiti 17.000 ljudi.

- Svo cjepivo na ovom svijetu koje se rabi štiti vas kako od teških oblika bolesti, tako od hospitalizacije, u konačnici i respiratora, dodao je Šostar za HRT.

Svakim tjednom se za cijepljenje liječnicima javlja sve više ljudi, a nedavno se počela prijavljivati i mlađa populacija, rekla je članica izvršnog odbora KoHOM-a Mirela Marković, u čijoj ordinaciji cijepljenje počinje sutra ujutro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 12:13