PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ

U ZAGREBU POČINJE VELIKI GLAZBENO-PIVSKI FESTIVAL 'Bojim se da ću morati zatvoriti prozore. Zbog zvučnog zagađenja! Pa pogledajte tko sve nastupa...'

 
Rujanfest
 Damir Krajac / CROPIX

Nakon šest godina, koliko je proveo pokraj shopping malla West Gate nedaleko od Zaprešića, Rujanfest (21. - 30. rujna) na desetu se obljetnicu osnutka vraća tamo gdje je i počeo - na Bundek.

Šest godina ga nije bilo jer je gradonačelnik Bandić tražio da ulaz bude besplatan, a dvije-tri sezone ga i pokušao nadomjestiti Bundekfestom, ali potom je od toga odustao. Sada su se nesporazumi izgladili, ulaz je ove godine do 19 sati besplatan, a nakon toga, kad počinju nastupati “zvijezde”, ulaznica za “najveći domaći festival dobre zabave” stajat će 25 kuna. Možda se sjećate kako je Rujanfest, aludira to i njegovo ime, začet kao pokušaj stvaranja zagrebačke inačice minhenskog Oktoberfesta, ali pustimo poredbe u stilu “vidjela žaba da konja potkivaju pa i ona digla nogu” i pokušajmo sagledati realno stanje stvari.

Zagreb, 140912.
Veceras je poceo peti po redu Rujanfest koji se po prvi puta ne odrzava na Bundeku. Nova lokacija je na zapadnom dijelu grada, kod shopping centra Westgate.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
CROPIX
Rujanfest

Naime, upućuje na to i ovogodišnji program, Rujanfest je vrlo brzo postao festival (piva) s izborom glazbe koju bi najprimjerenije bilo nazvati zvučnim zagađenjem. Najveće zvijezde su mu ove jeseni Halid Bešlić, Haris Džinović, Maja Šuput, Mate Bulić, Željko Samardžić, Mladen Grdović i bendovi Vigor, Lexington, Tropic i Amadeus, dok dozu pristojnosti nadaju tek Petar Grašo, Tony Cetinski i donekle Željko Bebek zbog ugleda koji je stekao u Bijelom dugmetu. Zbog sličnog programa svojedobno su Zaprešićani potpisivali peticiju da se Rujanfest odseli iz njihova susjedstva. Ipak, da čovjek ne povjeruje očima i ušima, organizatori ove jeseni vraćaju rock pozornicu na kojoj će uz Atomsko sklonište nastupati uglavnom tribute bendovi koji izvode pjesme Đorđa Balaševića, AC/DC, EKV-a, ABBA-e, Dine Dvornika. Vau! Međutim, dok za razliku od Bundeka pored West Gatea barem nije bilo stanara koji bi morali trpjeti zvučno zagađenje, ovdje je bitno drugačija situacija. Kao da nam u istočnom dijelu Novog Zagreba nije dosta smrada s Jakuševca koji - jer bitnije su fontane, spomenici i fešte - gradonačelnik nikako da zatvori.

Zagreb, 140912.
Veceras je poceo peti po redu Rujanfest koji se po prvi puta ne odrzava na Bundeku. Nova lokacija je na zapadnom dijelu grada, kod shopping centra Westgate.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
CROPIX
Rujanfest

Dobro, a besplatno

Ipak, pustimo politiku i vratimo se glazbi i “pivskim festivalima”, ali ne kroz usporedbu Rujanfesta s Oktoberfestom, nego s beogradskim Beer Festom. Naime, na tamošnjem Ušću je od 15. do 19. kolovoza kroz Belgrade Beer Fest prošlo više od 500.000 posjetitelja, a glazbeni “mamci” su bili The Stranglers, Roisin Murphy, Dr. Nele Karajlić, Partibrejkers, Let 3, Aerodrom, YU Grupa, Riblja čorba, Vatra, Van Gogh, Frajle, Goblini, Lollobrigida, Obojeni program, Gile & Magic Bush, M.O.R.T., Nežni Dalibor te niz drugih. I proteklih godina Belgrade Beer Fest je gradio reputaciju pivskog festivala s jakim, a besplatnim glazbenim programom. Tako je u minulih petnaest godina ondje održano 750 nastupa, uključujući i koncerte Simple Mindsa, Rudimentala, CeeLo Greena, Stereo MC’s, Markyja Ramonea and Blitzkriega, Darka Rundeka, Laibacha, Hladnog piva, Psihomodo Popa, Bajage & Instruktora, Ramba Amadeusa, KUD-a Idijoti i mnogih drugih, a posjetitelji su u tu dekadu i pol mogli isprobati 450 različitih piva. Prisjetite se što vam je u minulih deset ponudio Rujanfest pa zaključak izvucite sami.

Zanimljivo, kad smo već kod pivskih festivala, gotovo u dan kad mi je Jurica Pađen poslao fotografije nastupa Aerodroma s Belgrade Beer Festa, pred više od 50.000 ljudi, organizatori karlovačkih Dana piva su pod pritiskom tamošnjih branitelja odlučili otkazati nastup Bajagi & Instruktorima pa još povrh te sramote pokušali uvaliti Hladno pivo koje je rezolutno i ispravno odlučilo da tamo kao “zamjena” kolege Momčila neće nastupiti. Sad se nešto slično, s pritiskom branitelja, ponovilo i oko nastupa Bajage na Sisačkim danima piva (15. rujna). U Varaždinu, Bogu hvala, nisu popustili pod sličnim pritiscima pa je Momčilo nastupio na tamošnjem Špancirfestu koji je tijekom vremena nadmašio mariborski Lent po čijem je obrascu začet. C’est Is The Best daleko većeg Zagreba - da još malo proširimo analogiju između određenih festivala - nije pak ni do koljena ni Špancirfestu ni Lentu, baš kao ni Rujanfest beogradskom Beer Festu. Žalosno, jer Zagrepčanin sam koji obožava svoj rodni grad, ali je tako. I baš iz tog razloga ovo i pišem, jer mi je dosta da mi netko uporno uvaljuje muda pod bubrege. Pa onda još na službenim stranicama grada Zagreba (www.zagreb.hr) ističe kako se gradonačelnik u povodu vraćanja Rujanfesta na Bundek nada “programu raznovrsnijem i bogatijem nego prošle godine” uz koji će se “Zagrepčani dobro zabaviti”. E, bogami, ovaj Zagrepčanin zasigurno neće. Možda će morati zatvoriti i prozore. Radi zagađenja. Što zvučnog s Bundeka, što mirisnog s Jakuševca.

Možemo bolje?

Srećom, Zagreb ima i pozitivan primjer “pivskog festivala”. Naime, Zagreb Beer Fest je u svojem drugom izdanju od 17. do 20. svibnja 2018. godine na Trgu Francuske Republike/Parku dr. Franje Tuđmana ugostio Pipse, Partibrejkerse, Vojka Vrućinu, Nipplepeople, Kandžiju i Gole žene, Let 3, Fisher-Z, The Micekse, Irenu Žilić, Porto Morto i druge. Dnevno je kroz taj prostor u četiri dana prošlo oko 100.000 posjetitelja. S obzirom na eksponencijalni rast posjete od prve do druge godine, čini se da je potencijal tako osmišljenog Zagreb Beer Festa - naročito ako privuče još više i velikih pivara i manjih craft pivovara, a time i više novca za još atraktivnije i brojnije glazbenike - toliki da se za dvije-tri godine može razmišljati o većoj lokaciji poput, primjerice, Hipodroma.

Imajući na umu Zagreb Beer Fest i omanji BeerYard s ponudom dvadesetak craft pivovara u Močvari, kolega Mislav Miličević na portalu www.muzika.hr pita hoće li “ekspanzija festivala piva u našem dvorištu” pridonijeti razbijanju “ustaljenog festivalskog establišmenta”. Odnosno, mogu li festivali za plaćenu ulaznicu (da biste uživo vidjeli i čuli ove ili one glazbenike) postati ugroženi “pivskim festivalima” (koji besplatno nude “glazbeni program ciljanoj publici kako bi joj pružili podjednak užitak za uši i nepce”). U tom smislu može se konstatirati da je Belgrade Beer Fest posjetom nadmašio Exit pa nije nemoguće da uz više velikih i craft pivovara te sponzora poput banaka Zagreb Beer Fest postane masovno posjećena manifestacija za Zagrepčane i turiste. Poput Adventa, Zagreb Classica, Ljeta na Zrinjevcu. S druge strane, Zagreb Beer Fest uobličen po sistemu “pivo i klopu plati, a glazbu uživaj besplatno” i INmusic kao “open-air festival s kvalitetnim programom za plaćenu ulaznicu” komplementarne su manifestacije.

Obje valja podržati ako treba i potpomognuti gradskim novcem. No ne i ovakav Rujanfest za koji se nadam da ga s tako koncipiranim “glazbenim programom” Grad Zagreb ne sponzorira. Ni novcem poreznih obveznika, ni besplatno ustupljenim Bundekom. Možemo li vidjeti račun?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:13